Η μεγάλη απάτη του πολυσυζητημένου φωτορεπόρτερ Eduardo

Η μεγάλη απάτη του πολυσυζητημένου φωτορεπόρτερ Eduardo Facebook Twitter
5

Αυτή είναι η εκπληκτική και απίστευτη περίπτωση ενός κάλπικου Βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ που κορόιδεψε τα παγκόσμια ΜΜΕ, πολλούς πραγματικούς φωτορεπόρτερ αλλά και τους 130.000 followers του. Την ιστορία που κάλυψε το SBS Australia έμαθα χάρη στην Μερόπη Κοκκίνη. 

Ο Eduardo Martins έπεισε πολλά σημαντικά ΜΜΕ ανά τον κόσμο να του κάνουν μεγάλα αφιερώματα, απ' την Deutsche Welle μέχρι την Wall Street Journal κι απ' το Al Jazeera μέχρι το BBC Brazil. Το φωτογραφικό πρακτορείο Getty (και άλλα σημαντικότατα πρακτορεία) πουλούσαν τις φωτογραφίες του και μάλιστα ακριβά. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει τραβήξει καμία απ' τις εικόνες που τον έκαναν γνωστό. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι δεν υπάρχει καθόλου. 

Υποτίθεται ότι είναι γύρω στα 30, κατάγεται απ' το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και τα τελευταία τρία χρόνια αυτοπαρουσιαζόταν ως πολεμικός φωτορεπόρτερ των Ηνωμένων Εθνών. Έλεγε -και κανείς δεν τον είχε αμφισβητήσει μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν και αναγκάστηκε να διαγράψει τους λογαριασμούς του και να εξαφανιστεί ακόμα περισσότερο- ότι είχε ταξιδέψει σε φωτογραφικές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία και το Ιράκ. 

Αυτά τα τρία χρόνια παρουσίαζε στο ίντερνετ τις υποτιθέμενες φωτογραφίες του -που στην πραγματικότητα ήταν άλλων φωτορεπόρτερ γυρισμένες με οριζόντια περιστροφή ώστε να μην αναγνωρίζονται εύκολα απ' τα λογισμικά- και έδινε συνεντεύξεις για να πει την ιστορία του: «Με χτύπησε η λευχαιμία στα 25 και αρρώστησα βαριά. Όμως επέζησα», έλεγε, «και τώρα είμαι πολεμικός φωτορεπόρτερ στο επάγγελμα και σέρφερ από χόμπι».

Το πράγμα στράβωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν ο (αληθινός) πολεμικός φωτορεπόρτερ Fernando Costa Netto που είχε πάρει συνέντευξη από και είχε ψηφιακή φιλία με τον Eduardo Martins δέχτηκε ένα τηλεφώνημα απ' το BBC Brazil που υποψιαζόταν ότι ο Eduardo ήταν απατεώνας. 

Μέσω WhatsApp, ο Fernando Costa Netto ειδοποίησε τον Eduardo πως οι δημοσιογράφοι τον υποψιάζονταν, κι αυτός αμέσως διέγραψε το λογαριασμό του στο Instagram και την επαγγελματική του ιστοσελίδα, και έγραψε στον Fernando, πάλι μέσω WhatsApp:

«Είμαι στην Αυστραλία. Αποφάσισα να περάσω ένα χρόνο σε ένα βαν. Θα σβήσω τα πάντα από το ίντερνετ. Θέλω την ησυχία μου. Θα βρεθούμε όταν επιστρέψω. Για οτιδήποτε γράψε μου στο [email protected]. Μεγάλη αγκαλιά. Θα διαγράψω το ιστορικό. Ο Θεός μαζί σου.»

Φυσικά δεν είναι γνωστό αν όντως ο άντρας των φωτογραφιών υπάρχει ή αν είναι κάτι ακόμα που επινόησε και φωτοσοπάρισε ο "Eduardo", ούτε πολλοί πιστεύουν πως είναι όντως στην Αυστραλία, ζώντας σε ένα βαν.

Η μεγάλη απάτη του πολυσυζητημένου φωτορεπόρτερ Eduardo Facebook Twitter

Αυτός που πρόσεξε πρώτος την απάτη ήταν ο φωτογράφος Ignacio Aronovich, απ' το Σάο Πάολο. Δεν είχε ακούσει ποτέ τον Eduardo Martins αλλά ενδιαφέρθηκε γι' αυτόν όταν διάβασε το εκθειαστικό άρθρο του Fernando Costa Netto. Τότε ήταν που πρόσεξε πως σε μια απ' τις φωτογραφίες, το σύμβολο της κάμερας ήταν στην αριστερή πλευρά, κι έτσι κατάλαβε πως οι φωτογραφίες είχαν αντιστραφεί οριζόντια. Τις γύρισε λοιπόν όλες και έτσι μπόρεσε να βρει τον πραγματικό φωτογράφο πολλών απ' τις εικόνες: τον Αμερικανό Daniel C. Britt, που ζει στην Τουρκία.

Μάλιστα δημοσίευσε και την παραπάνω σύγκριση μεταξύ των αυθεντικών, και των πειραγμένων φωτογραφιών που ο Eduardo παρουσίαζε ως δικές του.

Πριν από λίγες ημέρες, το BBC Brazil - που είχε εξαπατηθεί και είχε δημοσιεύσει ένα μεγάλο εξυμνητικό άρθρο για τον Βραζιλιάνο, δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ που αποκάλυπτε την αλήθεια.

Η Natasha Ribeiro που το έγραψε ζει στη Μέση Ανατολή κι απ' την αρχή δεν εμπιστεύτηκε τον Eduardo όταν αυτός την πλησίασε μέσω ίντερνετ: «Η καχυποψία μου μεγάλωσε, όταν διαπίστωσα πως κανένας Βραζιλιάνος δημοσιογράφος που εργάζεται στο Ιράκ δεν τον είχε καν ακουστά. Ούτε οι Αρχές αλλά ούτε και οι ΜΚΟ στη Συρία και το Ιράκ τον είχαν δει ή είχαν ακούσει ποτέ γι' αυτόν.

Όλοι θέλουν να μάθουν ποιος είναι αυτός ο τύπος, αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο. Το BBC Brazil και το VICE δεν πλήρωσαν τον Eduardo Martins για τις φωτογραφίες "του" που χρησιμοποίησαν στα άρθρα τους, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν το φωτογραφικό πρακτορείο Getty (που πουλούσε σε ΜΜΕ κάθε μία απ' τις φωτογραφίες του Eduardo για περίπου 600 ευρώ) πλήρωνε τον ψεύτικο φωτογράφο σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Απ' όσο γνωρίζουμε κανείς δεν τον έχει δει, ούτε από κοντά αλλά ούτε και μέσω video chat. 

Όπως αποκάλυψε η έρευνα του BBC Brazil, πέντε ξεχωριστές γυναίκες αποκάλυψαν ότι αυτήν την περίοδο διατηρούσαν ψηφιακή ερωτική σχέση με τον Eduardo. 

Καμία απ' τις πέντε δεν τον συνάντησε ποτέ. 

ΕΞΕΛΙΞΗ!

Mικροπράγματα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Να σας πω κάτι; Οι φωτογραφίες είπαν την αλήθεια. Αργά ή γρήγορα θα γινόταν.Αυτό που θεωρώ τραγικό είναι η τελευταία παράγραφος:«Όπως αποκάλυψε η έρευνα του BBC Brazil, πέντε ξεχωριστές γυναίκες αποκάλυψαν ότι αυτήν την περίοδο διατηρούσαν ψηφιακή ερωτική σχέση με τον Eduardo.»Όχι αποκλειστικά σε ό,τι αφορά τον απατεωνίσκο αλλά γενικότερα αυτό το θλιβερό φαινόμενο των ψηφιακών ερωτικών σχέσεων.Τώρα εάν ο συγκεκριμένος έκανε και Sexting, εκεί θα είναι κάπως δύσκολο ο κάτοχος του πέους που έστελνε να αποδείξει ότι δεν ήταν του Βραζιλιάνου, αντεστραμμένο ή μη...! :)
Γιατί απορείς, Άρη, εδώ υπολογίζεται οτι το 25% των προφίλ στα κοιν. δίκτυα είναι ψεύτικο και πάνω απο το 45% έχει κάποια παραποιημένα στοιχεία. Πάω στοίχημα πως τα ποσοστά αυτά θα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο με τον κόσμο να βυθίζεται όλο και πιό πολύ στην εικονική πραγματικότητα και τέλος το κραυγαλέο, οφθαλμοφανές fake θα μας γίνει συνήθεια. Σ'αυτόν τον κόσμο της θεσμοποιημένης απάτης, με "ροές ειδήσεων" να εναλλάσουν τις Καρντάσιαν, μετά τον πολύνεκρο σεισμό, αμέσως μετά την κατσίκα με τα τρία κεφάλια, την Μελανία Τράμπ, το παιδάκι που πνίγηκε στη βάρκα - σ'αυτόν τον αχταρμά που όλα έχουν το ίδιο βάρος και την ίδια σημασία και την ίδια προταιρεότητα ήδη μεγαλώνει και θα ζήσει η νέα γενιά. Καλό της ταξίδι, εμείς οι παλιοί χαιρετάμε κουνώντας μαντήλια στην αποβάθρα !