Σεισμός

 
 
 
Από τον Άρη Δημοκίδη |
 
 
1 of 10
Οι γάτες κάνουν παρέα με τους ανθρώπους εδώ και περίπου:
9.000 χρόνια
90.000 χρόνια

Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ.

1 of 10
Πόσα είδη ζώων μπορεί να κυνηγήσει (και να νικήσει!) η γάτα σου;
100
1000

Ως δεινότατος θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή.

1 of 10
Η γάτα μπορεί να κινεί το ένα της αυτί ανεξάρτητα από το άλλο
Σωστό
Λάθος

Οι γάτες μπορούν και ακούν προς όλες τις κατευθύνσεις χάρη σε τριάντα δύο μύες.Η γάτα μπορεί να κινεί το ένα της αυτί ανεξάρτητα από το άλλο και εξαιτίας αυτής της κινητικότητας, το ζώο κινεί το σώμα του προς μία κατεύθυνση και στρέφει τα αυτιά του σε άλλη.

1 of 10
Οι γάτες βαδίζουν ακριβώς πάνω στα δάκτυλα των ποδιών τους.
Σωστό
Λάθος

Μάλιστα τα οστά των ποδιών τους να σχηματίζουν το κατώτερο τμήμα του ορατού άκρου. Περπατούν με μεγάλη ακρίβεια, επειδή, όπως όλα τα αιλουροειδή, μπορούν να τοποθετούν σχεδόν κατευθείαν το καθένα από τα πίσω τους πόδια στο αποτύπωμα του αντίστοιχου μπροστινού ποδιού, ελαχιστοποιώντας τους θορύβους και τα ορατά ίχνη. Αυτό επίσης παρέχει ασφαλές πάτημα για τα πίσω πόδια τους όταν περπατούν σε σκληρό έδαφος.

1 of 10
Πόσες ώρες την ημέρα κοιμούνται κατά μέσο όρο οι γάτες;
10 ώρες
14 ώρες

Οι γάτες εξοικονομούν ενέργεια με τον ύπνο και κοιμούνται περισσότερο από τα υπόλοιπα θηλαστικά, ιδιαίτερα όταν μεγαλώνουν σε ηλικία.
Η ημερήσια διάρκεια του ύπνου κυμαίνεται από δώδεκα ως δεκάξι ώρες. Ορισμένες γάτες βέβαια κοιμούνται και είκοσι ώρες το 24ωρο. Ο όρος "γατίσιος ύπνος" αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να κοιμάται ελαφρά για μικρό χρονικό διάστημα.

1 of 10
Παρότι δεν τρελαίνεται για τη ζέστη, μέχρι τι θερμοκρασία αντέχει η γάτα;
42 βαθμούς Κελσίου
52 βαθμούς Κελσίου

Καθώς έχουν στενή σχέση με τα ζώα της ερήμου, οι γάτες αρέσκονται στο να εκτίθενται στον ήλιο και στη ζέστη και συχνά κοιμούνται σε ηλιόλουστες περιοχές στη διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η έκθεση των γατών στην ηλιακή ακτινοβολία είναι υποφερτή μέχρι τους 52 βαθμούς Κελσίου περίπου.

1 of 10
Όταν η γάτα είναι ήρεμη, ποιος είναι κατά μέσο όρο ο φυσιολογικός ρυθμός των παλμών της καρδιάς της;
80 το λεπτό
165 το λεπτό

Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί μιας κατοικίδιας γάτας είναι από 120 ως 220 το λεπτό και εξαρτώνται από το αν βρίσκεται το ζώο σε έξαψη. Για μία γάτα σε ηρεμία, ο φυσιολογικός ρυθμός των παλμών της καρδιάς της είναι μεταξύ 150 και 180 χτύπων το λεπτό, διπλάσιος σχεδόν από εκείνον του ανθρώπου (μέσος όρος 80 καρδιακοί παλμοί το λεπτό).

1 of 10
Σε αντίθεση με τους σκύλους, η γάτα δεν μπορεί να δηλητηριαστεί αν φάει σοκολάτα.
Σωστό
Λάθος

Πολλά ανθρώπινα φαγητά είναι κάπως τοξικά για τις γάτες, όπως η θεοβρωμίνη στη σοκολάτα, που μπορεί να της φέρει δηλητηρίαση, παρά το γεγονός ότι ελάχιστες γάτες τρώνε σοκολάτα.

ΕΞΤΡΑ: Νιώθει μοναξιά η γάτα σας;
Απαντήστε αυτές τις 5 ερωτήσεις για να το μάθετε (και να την βοηθήσετε να καταπολεμήσει τη βαρεμάρα)
1 of 10
Όταν είστε σπίτι:
Όσο είναι ξύπνια, η γάτα είναι κολλημένη πάνω σας. Σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο, σας περιμένει έξω απ' την τουαλέτα και γενικά δε σας αφήνει απ' τα μάτια της.
Της αρέσει να έχει το χώρο της και την περισσότερη ώρα σας αγνοεί
Είναι μεν τρυφερή και της αρέσει να την προσέχετε, αλλά απολαμβάνει και το να περνάει ώρα μόνη της.
1 of 10
Όταν βάζετε παπούτσια και ετοιμάζεστε να φύγετε απ' το σπίτι:
Tρέχει μακριά και κρύβεται, ή σας νιαουρίζει επιτακτικά.
Είναι απασχολημένη τρώγοντας το φαΐ της που δεν σας προσέχει καν.
Βολεύεται στην αγαπημένη της θέση.
1 of 10
Όταν την αφήνετε μόνη είναι για:
Καναδυό μέρες
Οκτώ με 10 ώρες την ημέρα.
Το πολύ 5-6 ώρες.
1 of 10
Όταν λείπετε απ' το σπίτι:
Ουρεί ή αφοδεύει έξω απ' την τουαλέτα της, συχνά στο κρεβάτι σας, νιαουρίζει γοερά, και κάνει μικροζημιές στο σπίτι.
Είναι ήσυχη, αλλά δεν αγγίζει το φαγητό της.
Είναι μια χαρά, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη ρουτίνα της.
1 of 10
Όταν επιστρέφετε σπίτι:
Σας κρατάει μούτρα και αδιαφορεί για σας.
Μοιάζει μια χαρά, αλλά -εάν έχετε λείψει πάνω από μια μέρα- προσέχετε ότι παθαίνει κάποια λοίμωξη μια-δυο μέρες μετά την επιστροφή σας.
Έρχεται να σας χαιρετίσει, χαϊδεύεται λίγο και μετά πάει στη θεσούλα της.
test

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να δείτε πώς τα περνάει το κατοικίδιό σας όταν το αφήνετε μόνο είναι να χρησιμοποιήσετε μια webcam ή κάποιο παρόμοιο σύστημα για να τους παρακολουθήσετε, λέει στους New York Times η Dr. Bain του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Θυμήθηκε μάλιστα έναν ιδιοκτήτη που ήταν απολύτως σίγουρος ότι το κατοικίδιό του υπέφερε από άγχος αποχωρισμού, αλλά "όταν τελικά είδαμε το βίντεο, είδαμε πως κοιμόταν, ξυπνούσε, ξανακοιμόταν, ξαναξυπνούσε και μετά ξαναξάπλωνε στον άλλο καναπέ. Αυτό δεν ήταν άγχος αποχωρισμού - αλλά απλή βαρεμάρα!".

Η βαρεμάρα είναι όντως πρόβλημα για τα κατοικίδια, λένε οι κτηνίατροι, επειδή τα ζώα που έχουν προγραμματιστεί να ξοδεύουν όλη τη μέρα τους στη φύση κυνηγώντας για να φάνε, στο σπίτι που τους δίνουμε εμείς την τροφή, δεν έχουν και πολλά να κάνουν. "Όταν ταϊζεις ένα κατοικίδιο, είναι σαν να του κλέβεις το λόγο ύπαρξης" λέει ο Dr. Ian Dunbar.

Μια λύση είναι να δώσετε στο κατοικίδιό σας ένα παιχνίδι που "θέλει δουλειά". Μπορείτε να δώσετε παιχνίδια που έχουν κρυμμένο φαγητό - ας πούμε λαστιχένια παιχνίδια που χρειάζεται να μασηθούν κάποια ώρα μέχρι να βγει το κατεψυγμένο φαγητό. Το κατοικίδιό σας πρέπει να δουλέψει για το φαγητό του - είναι φτιαγμένο γι' αυτό!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός