Τρεις κάναβες (υπόσκαφες κατασκευές μέσα στην ηφαιστιακή στάχτη - άσπα) που ήταν αποθήκες σαλατσιού (αλατιού) από το 1902, σήμερα έχουν μετατραπεί για να φιλοξενήσουν ένα νέο cocktail-wine bar και ένα μπακάλικο-ταβέρνα, στο ίδιο μαγαζί που λέγεται Stoa, στην ΣΤΟΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ στα Φηρά Σαντορίνης.
 

Την γενική κατεύθυνση έδωσε η αρχιτέκτων Σοφία Τρέζου, ενώ ο ιδιοκτήτης Στάθης Παντελίδης μίλησε στο LIFO.gr για τη διαδικασία της μετατροπής: «Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαΐου του 2017 με πάρα πολλές δυσκολίες, λόγω της έλλειψης πολλών κατασκευαστών στο νησί, πολλών προϊόντων που χρειάζονται στις κατασκευές αλλά και όλων των γραφειοκρατικών προβλημάτων.»

 

 

 

 

 

 

 

«Ο συγκεκριμένος χώρος αρχικά επιλέχθηκε λόγω της πολύ καλής σχέσης ενοικίου - τετραγωνικών μέτρων αλλά και πραγματικά της πάρα πολύ καλής αύρας που εξέπεμπε. Ο χώρος είχε να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον 4 χρόνια και φυσικά ήταν σε πολύ κακό χάλι», λέει ο κ. Παντελίδης. 

 

 

 

 


 


 


«Ουσιαστικά στο μαγαζί δεν κρατήσαμε τίποτα και φυσικά αλλάξαμε τα πάντα γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Ήταν μια υπόσκαφη κάναβα ο ένας χώρος, και δυο υπόσκαφες κάναβες ο άλλος - αλλά τους ενοποιήσαμε. Κάναβα είναι η υπόσκαφη κατασκευή και είναι πολύ χαρακτηριστική στη Σαντορίνη για το σχήμα της. Οι κάναβες χρησιμοποιούνται εδώ ως δωμάτια ξενοδοχείων ή καταστήματα, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερες σε μέγεθος και χρησιμοποιουνται από οινοποιεία. Ο συγκεκριμένος χώρος όταν κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη αλατιού.» 

 

 


 


 


 


«Σεβαστήκαμε τον χώρο απόλυτα και θέλαμε να αναδείξουμε με λιτό τρόπο (αρκετά minimal θα έλεγα) την αρχική τους κατασκευή. Μέσα στο χώρο κυριαρχεί το λευκό χρώμα και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι κυρίως το ξύλο (για το μπαρ χρησιμοποιήσαμε αμερικανικό δρυ) και το σχοινί. Επιλέξαμε να φτιάξουμε την Stoa στην κεντρική πλατεία των Φηρών έχοντας στο μυαλό μας έναν σύγχρονο, οργανικό χώρο που θα ταιριάζει με το περιβάλλον αλλά και με την αρχική χρήση του χώρου.»