Ο κύριος Σπίρτζης δίπλα στον Πρωθυπουργό (Πολλά εγκαίνια έπεσαν πριν το Πάσχα. Κάποιοι δρόμοι όμως πρέπει να ξανακλείσουν ώστε να ολοκληρωθούν -στ' αλήθεια αυτή τη φορά- τα έργα...) Φωτ.: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
Ο κύριος Σπίρτζης δίπλα στον Πρωθυπουργό (Πολλά εγκαίνια έπεσαν πριν το Πάσχα. Κάποιοι δρόμοι όμως πρέπει να ξανακλείσουν ώστε να ολοκληρωθούν -στ' αλήθεια αυτή τη φορά- τα έργα...) Φωτ.: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

 

Ενώ είναι φρέσκες οι διάφορες γιορτές εγκαινίων των Τσίπρα και Σπίρτζη (με ΑΚΤΩΡ, παπάδες και αγίες τράπεζες στις σήραγγες) κάποιοι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν πως τα έργα της Ιονίας Οδού δεν ήταν στην πραγματικότητα έτοιμα και αυτά που η κυβέρνηση εγκαινίασε ήταν απλά κομμάτια τους - με αποτέλεσμα ο πολυδιαφημισμένος αυτοκινητόδρομος να μπουκώσει από αμάξια και ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα. 

 

Μάλιστα η Ιονία Οδός (και όχι η κυβέρνηση φυσικά) ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και ανακοίνωσε πως σε λίγες μέρες η Ιονία Οδός θα ξανακλείσει, για να ξαναρχίσουν τα έργα ώστε κάποτε να ολοκληρωθούν στα αλήθεια...

 


Η επίσημη αντίδραση του Υπουργείου Μεταφορών;

 

Ένα ανορθόδοξο, επίσημο δελτίο τύπου. 

 

 

 

Αυτή είναι μόνο η πρώτη απ' τις 11 σελίδες του δελτίου τύπου, το οποίο περιλαμβάνει παλιά πρωτοσέλιδα και "διορθώσεις" του υπουργού σ' αυτές αλλά και πάρα πάρα πολλή κλάψα επίσης. 

 

Δεν θα μείνω τόσο στην ουσία του ζητήματος και αυτών που λέει το δελτίο τύπου - εξάλλου τα έγραψε εξαιρετικά ο Νίκος Ζαχαριάδης που εκτός των άλλων τονίζει:

 

Πρόκειται για 11 σελίδες αγνής, αδαμάντινης κλαψούρας. (...) Γνωστός για τους κροκοδείλιους τραγωδιακούς ολολυγμούς του, ο Χρήστος Σπίρτζης κινείται από το «ναι, κατηγορήσετε με κιόλας επειδή προσπάθησα να βάλω αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια...» (σελ. 7, σειρά 12) μέχρι το «σε λίγο θα με κατηγορήσετε και για τα μποτιλιαρίσματα στην Αττική Οδό...» (σελ. 7, σειρά 45) και με λίγο από «τόλμησα να δώσω το όνομα αντάρτη στη σήραγγα και γι' αυτό με πολεμάει η συντήρηση...». Πραγματικό ρεσιτάλ εκούσιας αυτοθυματοποίησης. Μόνο το δάκρυ του λείπει.

Η ουσία όμως βρίσκεται στη φράση «Καταγγέλλουμε λοιπόν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών (...) γιατί ολοκληρώθηκαν τα έργα και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παραδόθηκαν τα έτοιμα κομμάτια τους» (σελ. 7, σειρά 4). Μια φράση που το δεύτερο μέρος της (σ.σ.: «το παραδόθηκαν τα έτοιμα κομμάτια της») αναιρεί την πρώτη (σ.σ.: «ολοκληρώθηκαν τα έργα»). Πρώτον, γιατί τα έργα δεν ολοκληρώνονται όταν έχουν απλώς έτοιμα κομμάτια αλλά όταν είναι όλα έτοιμα. Και, δεύτερον, γιατί ακριβώς γι' αυτό κατηγορούν τον «παν-κλαψουρότατο» Χρήστο Σπίρτζη. Και μόνο γι' αυτό. Που είναι αλήθεια.

 

***

 

ΟΚ, κάποια που λέει ο Σπίρτζης στο δελτίο τύπου μπορούν εύκολα να καταρριφθούν, κάποια άλλα μπορεί να είναι σωστά.

 

Εμένα όμως με παραξένεψε πιο πολύ το στήσιμο του δελτίου τύπου που εκ πρώτης όψεως μοιάζει να το έφτιαξε μόνος του ο υπουργός παίζοντας με το Microsoft Office. 

 

 

 

Στην αρχή έχουμε ατάκες στη μέση του εγγράφου, υπογραμμισμένες, άλλες με bold άλλες όχι. Μετά όμως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα. Για να μας πείσει πόσο καλός είναι αυτός και πόσο κακοί οι άλλοι -μη ξεχνάμε όμως ότι ο Σπίρτζης έχει περάσει σχεδόν από όλα τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ήταν απ' το 1986 μέχρι και πριν από τέσσερα μόλις χρόνια, φτάνοντας μέχρι και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή επί Προεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου το 2012!- ο υπουργός βάζει σε κυψέλες και πίνακες διάφορα πρωτοσέλιδα συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα (πχ. το αν κόπηκαν κορδέλες με τα μποτιλιαρίσματα) με στυλ και ύφος που δε θυμίζει επίσημη ανακοίνωση υπουργείου αλλά πληρωμένο ποστ σε μπλογκ της συμφοράς.  

 

 

 

Πάρτε κι έναν Πρετεντέρη για κερασάκι στην τούρτα
Πάρτε κι έναν Πρετεντέρη για κερασάκι στην τούρτα

 

Μόλις τώρα έξω απ' τη Ζυρίχη
Μόλις τώρα έξω απ' τη Ζυρίχη

 

Με προτάσεις, διορθώσεις και σχόλια
Με προτάσεις, διορθώσεις και σχόλια

 Όλο το -αληθινό- δελτίο τύπου είναι εδώ.

 

Δεν ξέρω ποιος έφτιαξε το δελτίο τύπου που έγινε σήμερα ο περίγελος του ίντερνετ, όμως μπορώ να κάνω μια εικασία.

 

Μοιάζει πραγματικά φτιαγμένο από τη χαρούμενη συνεργασία ενός παππού που μόλις ανακάλυψε τις λειτουργίες του Word Document, μαζί με τον εγγονό του που είναι συριζοτρόλ του Τουίτερ.

 

Και αυτή είναι η καλή εκδοχή.