8 μέρη που θα ήθελα να βρεθώ αυτό το Πάσχα

8 μέρη που θα ήθελα να βρεθώ αυτό το Πάσχα Facebook Twitter
0

Δεν παραπονιέμαι καθόλου. Στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη θα κάνω Πάσχα και είμαι μια χαρά μ' αυτό γι' αυτό.

Όμως αν αφήσω τη φαντασία μου ελεύθερη και σκεφτώ πού θα ήθελα να διακτινιστώ, υπάρχουν κάποια μέρη που είδα σε βίντεο τον τελευταίο χρόνο, και τα είχα σώσει (και στο μυαλό μου και στο κομπιούτερ). Και είναι αυτά:

1. Η μικρή "Σαχάρα" της Ρόδου

Γράφει ο John Haanity που τράβηξε το παρακάτω βίντεο: 

Απολαύστε μια πτήση πάνω από την μικρή "Σαχάρα" της Ρόδου και την παραλία Τσαμπίκα, με τα κρυστάλλινα, ζεστά και ρηχά νερά. Η αμμουδερή παραλία Τσαμπίκα βρίσκεται 26 χιλιόμετρα περίπου Νότια από την πόλη της Ρόδου, κοντά στο φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.
Η άμμος δεσπόζει και γεμίζει όλο τον όρμο και την κοιλάδα, μέσα και έξω από το νερό, δημιουργώντας λόφους μέχρι ψηλά στα γύρω βουνά. Μοιάζει σαν μικρή "Σαχάρα", με αμμόλοφους και αμμοθίνες.

2. Ηλιοβασίλεμα στα Τέμπη

Ο Βαγγέλης Αμεράνης έφτιαξε ένα βίντεο-αποχαιρετισμό για τον παλιό δρόμο των Τεμπών:

3. Η λίμνη Μπελέτσι / Πάρνηθα

Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι) καθώς και νεροχελώνες και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.

4. Αιγιλεία, ένα μαγευτικό νησί μόλις 1 ώρα από την Αθήνα

Πρόκειται για μία ακατοίκητη νησίδα, κοντά στα Νέα Στύρα Ευβοίας.

Το δρομολόγιο του ferry boat Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα περνάει πολύ κοντά από αυτό το μαγευτικό νησάκι, αλλά ο επιβάτης δεν μπορεί να δει την ομορφιά του παρά μόνο αν διαθέτει δικό του πλωτό μέσο.

Στην δυτική πλευρά του υπάρχει σε κοντινή απόσταση μια βραχονησίδα, η οποία ονομάζεται "Άγιος Ανδρέας" και σ' αυτό το σημείο σχηματίζονται αβαθή τιρκουάζ νερά μεταξύ των δύο νησιών.

Το νησί έγινε πριν κάποιο καιρό αντικείμενο σχολιασμού στα ΜΜΕ καθώς ήταν η επιλογή του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για να μετατραπεί σε «θερινό Νταβός».

Το νησί παρουσιάζει ενδιαφέρον και από ιστορική άποψη, καθώς εκεί αποβίβασαν οι Πέρσες τους αιχμαλώτους τους μετά την κατάληψη της Ερέτριας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Μαραθώνα, όπου ακολούθησε η περίφημη μάχη.

5. Η Λαγκάδα της Χίου

Ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Χίου, μέσα από εναέριες και επίγειες λήψεις που τράβηξε ο Παναγιώτης Τζανετής τις πρώτες πρωινές ώρες...

6. Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου σε 4Κ

Όταν ο Θωμάς Χρυσοχοΐδης βρέθηκε για λίγο στην Πάτρα, «πέταξε» πάνω από τη γέφυρα και δημιούργησε αυτό το μαγευτικό video.

7. Η Λίμνη Τσιβλού

Bρίσκεται στον νομό Αχαΐας, στις πλαγιές του βουνού των Καλαβρύτων, τον Χελμό. Πρόκειται για μία φυσική λίμνη σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρα και βάθος 80 μέτρα. Είναι προϊόν της μεγάλης κατολίσθησης που συνέβη τον Μάρτιο του 1913, όπου παρασύρθηκαν χιλιάδες τόνοι χώματος και βράχων, οι οποίοι εξαφάνισαν κυριολεκτικά το χωριό Συλίβαινα (του οποίου οι κάτοικοι είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν) , καταπλάκωσαν το χωριό Τσιβλός, εξ' ου και η ονομασία της λίμνης, ενώ παράλληλα έφραξαν την κοίτη του ποταμού Κράθη, τα νερά του οποίου εγκλωβίστηκαν σε μία φυσική λεκάνη στην οποία σχηματίστηκε η λίμνη.
Γύρω και κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα και Ζαρούχλα.
Σήμερα η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και αποτελεί εναν σημαντικότατο υδροβιότοπο που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου.

8. "Η διώρυγα της πολυτέλειας" / Κασσάνδρα Χαλκιδικής

H διώρυγα την νέας Ποτίδαιας χωρίζει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στα δύο, εκεί όπου τα πεύκα φτάνουν μέχρι τα τιρκουάζ νερά και οι βάρκες αγκυροβολούν κάτω από τα πεύκα.
Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς ανοίχτηκε, αλλά σίγουρα υπήρχε πριν από τον 1ο αιώνα μ.Χ., με το έργο να ολοκληρώνεται, πιθανότατα, από τον Κάσσανδρο 300 με 400 χρόνια πιο πριν και να παίρνει τη σημερινή του μορφή πρόσφατα, μεταξύ 1935 και 1937.
Η κατασκευή της διώρυγας που ενώνει τον Τορωναίο με τον Θερμαϊκό κόλπο διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα, αλλά και προστάτευε την πόλη. Γι αυτό και υπάρχουν οχυρώσεις κατά μήκος της, το Ιουστινιάνειο Τείχος, από το οποίο σώζονται και φαίνονται στο βίντεο κάποια τμήματα και βυθισμένα δομικά υλικά. Σήμερα πολυτελή γιοτ και κότερα διαπλέουν και αγκυροβολούν στη διώρυγα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ