«Πρέπει να ακουστούν και μερικά "ανάξιος!"»: 6 αντιδράσεις για τη συνάντηση Άνθιμου - Χρυσής Αυγής

«Πρέπει να ακουστούν και μερικά "ανάξιος!"»: 6 αντιδράσεις για τη συνάντηση Άνθιμου - Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
3

Οι αποκρουστικές χαμογελαστές εικόνες της εγκάρδιας συνάντησης συζητήθηκαν πολύ, και με τρόπους ενδιαφέροντες. 

Σκάναρα το ελληνικό facebook και επέλεξα μερικές απ' τις αντιδράσεις που θεωρώ πως λένε στ' αλήθεια κάτι. 

«Πρέπει να ακουστούν και μερικά "ανάξιος!"»: 6 αντιδράσεις για τη συνάντηση Άνθιμου - Χρυσής Αυγής Facebook Twitter

Η Εκκλησία μας έχει πέσει θύμα απαγωγής.

του Spyros Vougiouklakis

Υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί που δεν τους εκφράζει αυτή η εικόνα, αλλά σιωπούν γιατί δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και φοβούνται μην τους πούνε "διασπαστικούς" ή "παρασυνάγωγους". Έτσι αφήνουν παντοειδείς Άνθιμους -κληρικούς και λαϊκούς- να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους. Πρέπει να βρουν τον τρόπο να αντιδράσουν όμως. Πρέπει να ακουστούν και μερικά "ανάξιος". Η Εκκλησία μας έχει πέσει θύμα απαγωγής.

 

 

Η φιλανθρωπία της Εκκλησίας με τα λεφτά των άλλων

της Vivian Efthimiopoulou

 

Το πρόβλημα πάει πέρα από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Όταν μεγάλα Μήντια, εταιρείες, δημοφιλείς ΠΑΕ κάνουν την Εκκλησία διαχειριστική αρχή της βοήθειας που δίνουν για τους φτωχούς και ο φτωχός καταλήγει να παίρνει το ψωμί απο το χέρι του ρασοφορου, στη συνείδηση του αυτος τον ελεει, άσχετα εαν η εκκλησία, παραδοσιακά, κανει φιλανθρωπία με τα λεφτά των άλλων. Έτσι λοιπον, τέτοιες φωτογραφίες ξεπερνούν το πρωτο επίπεδο της ευλογης κριτικής και προχωράνε στον πυρήνα του ζητήματος.

Το θέαμα αυτό είναι επικίνδυνο γιατί το κοινωνικό έργο (που λέει ότι κάνει και η Χρυσή Αυγή, τυχαίο;) ταυτίζεται με αυτά τα μούτρα.

Χωρισμός της Εκκλησίας απο το Κρατος δεν ειναι μόνο το να μην ανακατεύεται η Εκκλησία στα της Διοίκησης αλλα να μην γίνονται οι δομές της Εκκλησίας οργανικό στοιχείο του κοινωνικού κράτους.

Όταν στη χώρα μας το κοινωνικό κρατος ενηλικιωθεί και ο φτωχός δεν παίρνει πλεον το ψωμί απο το χέρι του παπά, τοτε θα αρχίσει να δυσανασχετεί που βάζουν το παιδάκι του το πρωι στο σχολείο να σταυροκοπιέται και τα πραγματα θα ισορροπήσουν ευκολοτερα. 

Ζητάμε πρώτα απ'ολα τα άλλα ισχυρό, μη κομματικό κοινωνικό κράτος: ούτε του βουλευτή, ούτε του παπά. Του πολίτη.

«Πρέπει να ακουστούν και μερικά "ανάξιος!"»: 6 αντιδράσεις για τη συνάντηση Άνθιμου - Χρυσής Αυγής Facebook Twitter

Θα αντιδράσουν όσοι νομίζουν, πιστεύουν, λένε ότι είναι αριστεροί;

Του Lefteris Papagiannakis

Αυτά είναι. Ο Άνθιμος δέχτηκε την επίσκεψη του Μιχαλολιάκου και της συζύγου του και βγήκε και φωτογραφία. Ελπίζω το σφιχταγκάλιασμα της εκκλησίας με τους φασίστες να κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα που μοιάζει να κοιμάται όρθιο, ικανοποιημένο με τις αντιπαραθέσεις του, την αξιολόγηση, τις παρελάσεις και το εάν είναι ανθελληνική προπαγάνδα το αίτημα κατάργησης τους και άλλα τέτοια.

Οι δημοκράτες αυτού του τόπου πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουν ειδικά όσοι νομίζουν, πιστεύουν, λένε ότι είναι αριστεροί.

Ο Ιεράρχης που εγκληματεί: ο Άνθιμος "αγκαλιά" με τους νεοναζί

του Stratis Bournazos


Eίναι από τις φωτογραφίες που μου έχουν προξενήσει πολύ μεγάλη αποστροφή και οργή: ο μητροπολίτης Άνθιμος δέχτηκε στο γραφείο του τον Ν. Μιχαλολιάκο και την Ε. Ζαρούλια – και έπειτα βγήκανε και μια ωραία φωτογραφία.
Πάντα ήθελα να πιστεύω ότι μπορείς να είσαι κάργα συντηρητικός, «κολλημένος», αντιδραστικός, χωρίς να είσαι κατ’ ανάγκην παλιάνθρωπος και νεοναζί. Ωστόσο, ένα σωρό περιστατικά από την ιστορία της ελληνικής Εκκλησίας το διαψεύδουν, με πιο πρόσφατο αυτό...

Οι δύο εξέχοντες χρυσαυγίτες είναι υπόδικοι για σοβαρά αδικήματα, το ξέρουμε όλοι. Ωστόσο εκείνος που πραγματικά εγκληματεί, ο εγκληματίας κατά τη γνώμη μου είναι ο μητροπολίτης. Γιατί σε μια εποχή που στη δίκη της ΧΑ καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία για την εγκληματική δράση των νεοναζί, που η οργάνωση σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις, που δημοσκοπικά δεν τα πάνε και τόσο καλά, τι άλλο παρά απροκάλυπτη ενίσχυση, "φιλί της ζωής" είναι η υποδοχή των δύο αρχιχρυσαυγιτών και η φωτογράφηση μαζί τους; Τι άλλο από άφεση αμαρτιών, από διαπιστευτήριο χρηστότητας για τον μέσο χριστιανό που θα σκεφτεί ότι «αφού ο δεσπότης μας φωτογραφίζεται μαζί τους δεν μπορεί να είναι εγκληματίες και φονιάδες;» (Δεν πιάνω το ζήτημα του παγανισμού και αντιχριστιανισμού της Χρυσής Αυγής, που κανονικά κι αυτό θα έπρεπε να απασχολεί τον Άνθιμο…).

Διαβάζω στα ρεπορτάζ: «Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε η άρνηση της Χρυσής Αυγής για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό». Δεν κατάλαβα αν η σχετική ανακοίνωση είναι της Χρυσής Αυγής ή της Μητρόπολης, φοβάμαι όμως ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, εδώ που καταντήσαμε.
Ξαναλέω, και μετράω τις λέξεις μου: ο Άνθιμος εγκληματεί με την πράξη του αυτή. Ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει, δεν τον ενδιαφέρει ή δεν το αντιλαμβάνεται έτσι. Πιστεύω ότι είναι καθήκον όλων μας, χριστιανών και μη, να του το δείξουμε με τον πιο σαφή τρόπο. Α, και της Εκκλησίας προφανώς, αλλά "βράσε ρύζι", αν περιμένουμε από εκεί, θαρρώ...

 

 

Για όσους "πέσαν" από τα σύννεφα με τον Άνθιμό...

από το Μετανοείτε

«Πρέπει να ακουστούν και μερικά "ανάξιος!"»: 6 αντιδράσεις για τη συνάντηση Άνθιμου - Χρυσής Αυγής Facebook Twitter

Εν Αγίω Όρει τη 13/26 Απριλίου 1941
Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον.

Εξοχότατε, Οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι Αντιπρόσωποι των Είκοσιν Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Όρους Άθω, λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν νʼ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα και παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό... την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι και αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας και διαδόχους τούτων.

Το Άγιον Όρος, Εξοχώτατε, συνέστη εις Πανορθόδοξον μοναχικήν πολιτείαν, εις ήν ανέκαθεν διαβιούν εν αγαστή ομονοία μοναχοί ακωλύτως προσερχόμενοι από διάφορα ορθόδοξα Έθνη, κατά τον Θ΄ μ.Χ. αιώνα, πνευματικώς μεν εξαρτωμένων από του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολιτικώς δε αυτοδιοικούμενον υπό της Ιεράς Συνάξεως των Αντιπροσώπων των Είκοσιν Ιερών και Κυριάρχων Μονών και πολιτειακώς υπαγομένων υπό την προστασίαν και κηδεμονίαν των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και των διαδόχων Αυτών. (...)

Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Όρει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής.

Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν και μακροημέρευσιν επʼ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Έθνους.

Υποσημειούμεθα βαθυσεβάστως"

 

 

[+] Οι μόνοι που απέμειναν 

 

της Maria Louka

Προφανώς για τον Ανθιμο που τόσα χρόνια έχει ρίξει τόνους δηλητήριο ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια σε μουσουλμάνους, άθεους, μη χριστιανούς αλλά και χριστιανούς που δε συμμερίζονται το σκοταδισμό του, ενάντια στην Lgbtq κοινότητα, ενάντια στους πιο φτωχούς και κατατρεγμένους αυτού του κόσμου αλλά και ενάντια σε όσους επιδιώκουν μια κοσμική και δημοκρατική διαχείριση της δημόσιας ζωής, οι μόνοι που απέμειναν να ποζάρει χαμογελαστός δίπλα τους είναι δύο υπόδικοι φασίστες. Κατάντια και ξέπλυμα μαζί

 

Mικροπράγματα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ