Οι R.E.M. για αρχάριους

Οι R.E.M. για αρχάριους Facebook Twitter
11

«Οι R.E.M. είναι ένα από τα μεγαλύτερα alternative rock συγκροτήματα ever. Ξεκίνησαν την πορεία τους από την Αθήνα (της Georgia) το 1980, με τον Michael Stipe (τραγουδιστή), Peter Buck (κιθάρα), Mike Mills (μπάσο) και Bill Berry (drums).»

Και την σημερινή λίστα έφτιαξε ο Skeletor που γράφει τα εξής:

Προσωπικά πρωτοάκουσα REM σε ένα πάρτι κάπου το 1990 (δεν είχε βγει ακόμα το Out of Time να γίνει ο χαμός με το Losing my Religion κι έτσι), όταν ένας συμμαθητής μου έπαιξε στην κιθάρα το «The One I Love». Παρόλα αυτά, η αγάπη για τους REM αναπτύχθηκε χρόνια μετά, μετά την κυκλοφορία του δίσκου «New Adventures in Hi-Fi» (1996).


Οι REM έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα 15 studio albums με πολλές κομματάρες και τραγούδια «σταθμό» στην εναλλακτική ροκ σκηνή. Θα σας πω τις δικές μου 10 προτάσεις, μπας και ψηθείτε, ο καθένας με τα δικά του γούστα, από το δικό του μετερίζι, και ακούσετε πιο πολύ τους REM.

1. The One I Love
Album: Document (1987)


Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1987 και είναι ο πέμπτος κατά σειρά δίσκος των REM. Είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη ο πρώτος δίσκος που φαίνεται ότι οι REM πάνε να κάνουν κάτι μεγαλειώδης, όπως και έγινε με τους μετέπειτα δίσκους τους. Το One I Love παραμένει το αγαπημένο μου κομμάτι του δίσκου.

2. Orange Crush
Album: Green (1988)


Ο έκτος δίσκος των REM. Πιο ολοκληρωμένος από το Document, ακόμα – κατά τη γνώμη μου – όχι τόσο τέλειος στο σύνολό του όσο τα επόμενα albums, τουλάχιστον μέχρι το «Up» (για να μην πω και το «Reveal»). Ας ακούσουμε το Orange Crush.

3. Low
Album: Out of Time (1991)


Πάμε στον έβδομο δίσκο που κυκλοφόρησε το ιστορικό έτος 1991, μία απίστευτη χρονιά για τη μουσική παγκοσμίως. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε για το 1991, δεν μπορεί να σιωπούμε.
Το «Out of Time» τα έσπασε στις πωλήσεις, καμία σχέση με τα προηγούμενα albums του συγκροτήματος και καθιέρωσε τους REM ως ένα από τα σούπερ γκρουπς της Rock στα 80s και 90s. Προτείνω να ακούσουμε το κομμάτι "Low", όχι για να το παίξω έξυπνος, αλλά γιατί φαντάζομαι ότι όλοι ξέρετε το «Losing my Religion», να ακούσουμε κάτι άλλο βρε αδερφέ. Low λοιπόν. Αριστούργημα.

4. Drive
Album: Automatic for the People (1992)


Ο αγαπημένος μου δίσκος των REM. Νομίζω ότι μαζί με το «New Adventures in Hi-Fi» είναι οι δύο πιο αγαπημένοι μου δίσκοι των REM. Ας ακούσουμε το γνωστό «Drive» το πρώτο αν θυμάμαι καλά single του δίσκου. Γενικά όμως, ακούστε όλο το album.

5. Strange Currencies
Album: Monster (1994)


Ο ένατος δίσκος των REM, φανταστικός και αυτός, με πολλά γνωστά κομμάτια. Προσωπικό αγαπημένο το «Strange Currencies».

6. Leave
Album: New Adventures in Hi-Fi (1996)


Δισκάρα. Δεν έχω λόγια, ακούστε όλον τον δίσκο χωρίς πολλά πολλά. Αριστούργημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ας ακούσουμε το "Leave" που είχα φάει ένα σκάλωμα πριν κανά χρόνο και το ξανα-άκουγα μανιωδώς για κανά μήνα.

Δεν γράφονται πια τέτοια κομμάτια...

7. Lotus
Album: Up (1998)


Πολύ ευχάριστος δίσκος, ωραία παραγωγή, επίσης δίσκος που αξίζει να υπάρχει στη δισκοθήκη σας και να ακουστεί ολόκληρος. Ας ακούσουμε το Lotus, το σουξέ του album.

8. Underneath the Bunker
Album: Lifes Rich Pageant (1986)


Αφού έβαλα στο top-7 τους MUST δίσκους που πρέπει να ακούσετε από REM θα εξαντλήσω το Top-10 με 3 σκόρπια αγαπημένα κομμάτια που εν τέλει ίσως σας ψήσουν κιόλας να ακούσετε και κάποιον άλλον δίσκο του συγκροτήματος.
Ας ακούσουμε το ορχηστρικό (περίπου) «Underneath the Bunker» από τον τέταρτο δίσκο των REM. Απολαυστικότατο.

9. Perfect Circle
Album: Murmur (1983)


Πάμε τώρα στον πρώτο δίσκο τους που κυκλοφόρησε το 1983, να ακούσουμε το «Perfect Circle».

10. ÜBerlin
Album: Collapse into Now (2011)


Ο τελευταίος δίσκο των REM. Συμπαθητικός.

BONUS
"Your Ghost" της Kristin Hersh με φωνητικά από τον Stipe.

*Φτιάξτε και στείλτε κι εσείς λίστες για αρχάριους με τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες, στο [email protected]

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ