Κτήμα Φιξ: Ένας χώρος Πρασίνου σε σήψη

Κτήμα Φιξ: Ένας χώρος Πρασίνου σε σήψη Facebook Twitter
5

Λίγοι θα ξέρετε ότι στο Ηράκλειο Αττικής, μπορεί κάποιος να βρει έναν μικρό αλλά όμορφο χώρο Πρασίνου (25 στρέμματα) στο τέλος της Λεωφόρου Ηρακλείου. Ένας χώρος ο οποίος ξεκίνησε ως καλοκαιρινή Κατοικία των Βαυαρών Φιξ και κατέληξε ως ένας χώρος ουδέτερης ιδιοκτησίας (Ακόμα οι απόγονοι των Φιξ προσπαθούν να το ξαναποκτήσουν).

Δεν θα υπεραναλύσω τις δικαστικές διαμάχες για το κατά πόσο ανήκει στους Φιξ ένα κτήμα με Πεύκα, Κυπαρίσσια και Aγριοελιές, αλλά θα εστιάσω για την ημιτραγική κατάστασή του σήμερα.

Πριν λίγες βδομάδες κατάφερα να μπω στο κτήμα, το οποίο έχει μαντρωθεί από παντού και η είσοδός του σ' αυτό είναι σχεδόν αδύνατη, και είδα το δασάκι αυτό σε άθλια κατάσταση.


Εκεί λοιπόν μετά από κάποια άτυπη συμφωνία, έχει εγκατασταθεί ένας κύριος (προερχόμενος από άλλη χώρα) ο οποίος εκμεταλλεύεται τον χώρο έχοντας κατσίκες και κότες αλλά και πριονίζoντας κατά καιρούς δενδρύλλια και κλαδιά πεύκων.

Όταν μπήκα στο δάσος, το Διατηρητέο Κτίριο της οικογένειας Φιξ, είχε μετατραπεί σε γκαράζ αυτοκινήτων. Πράγματι ήταν ένα απίστευτα ωραίο θέαμα, το να βλέπεις ένα ιστορικό κτίσμα να είναι γεμάτο με ανταλλακτικά αυτοκινήτου.

Θα σας εξηγήσω πώς έχουν τα πράγματα. Το 2004 (εάν δεν κάνω λάθος) οι ακόμα "πλούσιοι" κληρονόμοι του Φιξ , ήθελαν να κάνουν αυτό το κτήμα κάτι σαν Mall ή εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, αλλά οι τότε συνετοί δημότες του Ηρακλείου παρεμπόδισαν με τις δράσεις τους τη συγκεκριμένη απόφαση.

Βέβαια, η εσωτερική "συμφωνία" μεταξύ των Φιξ και του "φύλακα", πιθανότατα να περιλαμβάνει κι ένα μικρό μερίδιο γης προς αυτόν (χρησικτησία) και έτσι δικαιολογείται το μάντρωμα ενός ουδέτερου χώρου αλλά και η συμπεριφορά του "φύλακα" σαν να του ανήκει.

Βέβαια οι τωρινοί δημότες του Ηρακλείου (οι γείτονές μου δηλαδή) έχουν αποφασίσει, μετά τις παροχές του φύλακα σε χαμαλοδουλειές, να κάνουν τα στραβά μάτια σε όλες τις παρατυπίες του.

Ας τις αριθμήσουμε λοιπόν μία προς μία για να μην νομίζετε πως είναι αόριστες και παράλογες:

1) Η παράνομη υλοτόμηση. Πριν από λίγο (και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό) ο "φύλακας" πριόνιζε ένα δέντρο (και λογικά και τα διπλανά) τα οποία και καλά τα είχε κόψει ο δήμος. Δήμο εκεί κανείς δεν είδε ποτέ, γιατί όσες φορές μπαίνει ο δήμος στον χώρο, ο φύλαξ βγαίνει τσαμπουκαλεμένος έξω και τον διώχνει, γιατί υπερασπίζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Φιξ. Ξαφνικά βέβαια αποφάσισε πως ο δήμος πήρε πρωτοβουλία να κόψει ένα άσχετο δέντρο. Μάλιστα.

Κτήμα Φιξ: Ένας χώρος Πρασίνου σε σήψη Facebook Twitter
Αυτοί οι κορμοί είναι τυχαία φωτογραφημένοι, γιατί δεν ήταν ο αρχικός σκοπός μου αυτός και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι...
Κτήμα Φιξ: Ένας χώρος Πρασίνου σε σήψη Facebook Twitter

2) Η κατοχή ζώων σε αστική περιοχή. Όταν είχα μπει στο κτήμα λοιπόν, ο συγκεκριμένος φύλαξ ήρθε να με διώξει, απειλώντας με ότι θα φωνάξει την αστυνομία. Ποια αστυνομία λέω εγώ, εδώ εσύ έχεις άδεια για τις 20 κατσίκες σου και τις 30 κότες που τις σφάζεις δίπλα στα σπίτια μας; Το επιχείρημα, ιδιαίτερα ελληνικό, πράγμα που δεν μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι οι κατσίκες έσωσαν το δάσος από φωτιά. Ρωτώ λοιπόν, πώς έγινε αυτό και μου απαντά ότι τρώνε το γρασίδι. Μάλιστα πλέον οι κατσίκες με το να τρώνε πρασινάδα σώζουν πεύκα. Πώς βέβαια έσωσαν οι κατσίκες το δασάκι από φωτιά από την στιγμή που οι μόνοι που βρίσκονται μέσα είναι ο φύλαξ και η οικογένειά του, δεν μας το απαντά. Εκτός κι αν θεωρεί πως το γρασίδι έχει την ικανότητα της αυτανάφλεξης, οπότε πάω πάσο.

3) Η υπερβόσκηση. Πέρα του ότι κάθε τρεις και λίγο το δασάκι ξεφουντώνει, έχουμε και τον βοσκό "φύλακα" που σε 25 στρέμματα γης θέλει να βοσκήσει 20 κατσίκες. Μπορείτε και μόνοι σας να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για το κτήμα.

 

4) Ένα διατηρητέο κτίριο ως γκαράζ. Εδώ δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες και άμεσα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά όταν μπήκα στο δάσος, το Διατηρητέο Κτίριο της οικογένειας Φιξ, είχε μετατραπεί σε γκαράζ αυτοκινήτων. Πράγματι ήταν ένα απίστευτα ωραίο θέαμα, το να βλέπεις ένα ιστορικό κτίσμα να είναι γεμάτο με ανταλλακτικά αυτοκινήτου.

Αυτά λοιπόν, για κάτι που λίγοι ξέρουν και λογικά λίγοι θα ασχοληθούν με αυτό.


Έτσι είναι, εάν ο άλλος μας κάνει τις δουλειές που εμείς είμαστε άχρηστοι να τις κάνουμε (και τις κάνει και σε μισή τιμή), κάνουμε τα στραβά μάτια σαν σωστοί Ελληνάρες που είμαστε. Έλα που υπάρχει και ο φόβος μήπως κατηγορηθούμε και ως ρατσιστές, ασχέτως που ο "ξένος" συμπεριφέρεται εξίσου ελληνικά με εμάς.

Υ.Γ Τα προβλήματα είναι γνωστά ήδη από το 2011 δείτε εδώ και θα καταλάβετε.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Ως κατοικος του Ηρακλειου και γειτονισσα των ανθρωπων που μενουν στο κτημα, τους οποιους γνωριζω πανω απο 20 χρονια επεσα πανω σε αυτο το αρθρο και εχω να πω τα εξης. Σου φαινεται περιεργη και παρανομη η "υλοτομηση" δεντρων παναρχαιων που ειναι λογικο να πεφτουν με τις δυσμενεις καιρικες συνθηκες ? Ειναι πιο λογικο δηλαδη να παραμενουν πεσμενα στο εδαφος ? Απορω κιολας που απαιτεις εισοδο σε ενα μερος ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ, που δεν ειναι δημοσιο σε καμια περιπτωση, και προφανως θα σου απαγορευτει η εισοδος. Εισερχεται κανεις στο σπιτι σου χωρις να του το επιτρεψεις? Και επισης απο τις φωτογραφιες εγω καμια αθλια κατασταση δεν βλεπω. Η "υπερβοσκηση" αναφερεται στα ζωακια που ειναι ελαχιστα για τον συγκεκριμενο χωρο, ισα ισα ομορφαινουν το μιζερο τοπιο της πολης και αποτρεπουν την ΥΠΕΡΒΛΑΣΤΗΣΗ στο κτημα, συντηρωντας το. Ας σκεφτουμε τι θα γινοταν αν το κτημα αυτο διπλα στα σπιτια μας ηταν εγακαταλειμμενο, χωρις κανεναν φυλακα (απορω γιατι σε ενδιαφερει η καταγωγη του κιολας, ποσο μαλλον το πως η γιατι μενει στο κτημα που δεν αφορα κανεναν μας πιστευω) και χωρις τα ζωακια που τρωνε το χορταρι και μειωνουν τις πιθανοτητες πυρκαγιας (ο φυλακας του κτηματος το εχει σωσει πολλες φορες, την εποχη κιολας που δεν υπηρχαν τα ζωα αν θυμαμαι καλα). Αν αυτα ισοδυναμουν με "σηψη" του κτηματος, τοτε απορω για τις αληθινες προθεσεις των δημοτων μας τελικα...
Αλήθεια κυρία Ιωάννα; Γιατί κι εγώ εκεί μένω και τρώω την μπόχα των τράγων κάθε καλοκαίρι. Εσένα σου ομορφαίνουν το τοπίο, ίσως μένεις σε μία απόσταση που δικαιολογεί αυτήν την άποψη, αλλά εμάς όχι. Οι φωτογραφίες δεν δείχνουν την σήψη γιατί μπήκα εκεί με σκοπό να βγάλω φωτογραφία τα καλύτερα σημεία του κτήματος (να επισημάνω ότι ο πύργος που είναι και διατηρητέο μνημείο έχει μετατραπεί σε γκαράζ και μέρος που απλώνεται η μπουγάδα της συγκεκριμένης οικογένειας). Επίσης δεν είναι ιδιόκτητος χώρος (πράγμα που δεν ξέρεις) καθώς ένα μεγάλο μέρος του κτήματος (και όχι όλο) ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Κι ακόμα κι αν ήταν ιδιόκτητος χώρος (που όπως είπαμε δεν είναι), ο συγκεκριμένος κύριος και η οικογένεια του (της προάλλες έκαιγε ξερόχορτα και σκουπίδια μέσα στο κτήμα αλλά προφανώς δεν σ ενδιαφέρει κι αυτό) δεν έχουν καμία νομιμότητα παραμονής. Έχουν απλά μία τυπική προφορική άδεια από τους "Φιξ" - Μαρινόπουλους. Όσο για τα δέντρα τα παμπάλαια που πέφτουν και καλά κάνει και τα κόβει, έχω να σου πω κι εδώ ιστορίες. Το κτήμα παραμελείται επιδεικτικά απ'όλους και η κακοδιαχείρισή του είναι προφανέστατη. Για πολλούς λόγους λοιπόν θα μπορούσα να μην θεωρήσω πως μια ελιά (ολοζώντανη) που ριμάχτηκε πριν 2-3 βδομάδες θεωρούνταν "γέρικη και πεσμένη". Αλλά λόγω της κακοδιαχείρισης και της παραμέλησης του κτήματος που ανέφερα παραπάνω, δεν είχε φύλλα στα κατώτερα σημεία της και για αυτό κόπηκε μια και καλή, γιατί κάτι άτομα σαν εσένα επικροτούν την διαβίωση ενός ανθρώπου (καυσόξυλα για χειμώνα τα θέλει) από την επιβίωση ενός δέντρου. Υπάρχει και ένας δήμος που πρέπει να ρωτήσεις , για ένα γερασμένο δέντρο που πέφτει ή που νομίζεις ότι πέφτει, πριν το κόψεις οκ; Δεν μπορείς εσύ ένας απλός "φύλακας" να κάνεις ό,τι σου κα...σει!Αυτά. Αμφιβάλλω εάν θα μπεις στον κόπο να τα διαβάσεις , αλλά ας υπάρχουν εδώ μήπως βοηθήσουν κάποιον άλλον, καθώς το "άρθρο" μου δεν είναι και ιδιαίτερα επεξηγηματικό.
Από τη στιγμή που το ζήτημα της ιδιοκτησίας δεν έχει ξεκαθαρίσει, δε νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστική βάση για δημόσια χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη προστασίας, συντήρησης, αξιοποίησης του κτήματος. Περαιτέρω, θεωρώ ότι υπάρχουν ίχνη υπερβολής στα στοιχεία που παρατίθενται. Η υλοτόμηση είναι μια αναγκαία διεργασία για την ανανέωση του δάσους. Στις φωτογραφίες, η πυκνότητα των δέντρων είναι μια χαρά. Μια οργανωμένη Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τον χώρο μπορεί όντως να έκοβε ξερά ή πεσμένα ή πυκνοφυτεμένα δέντρα (συνήθως το ψηλότερο πεύκο εμποδίζει όσα είναι στη σκιά του να μεγαλώσουν καλά).Π.χ., στη φωτογραφία 3/4 το κυπαρίσσι είναι οριακά στον τοίχο και μάλλον "τριβόταν" σ΄'αυτόν όποτε φυσούσε. Οι δε ευκάληπτοι μπορεί να έγειραν-έπεσαν σε κακοκαιρία (συχνό φαινόμενο). Η μείωση της χαμηλής βλάστησης από τις κατσίκες όντως μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς (εκτός από τους πυρομανείς, υπάρχουν και τα αποτσίγαρα απρόσεχτων). Και 20 κατσικούλες είναι πολύ λίγες για 25 στρεμμάτα.
Μήπως όντως ανήκει στους Φίξ;Προς τι, η ειρωνία, για τους "πλούσιους" Φιξ;Όλη η Ελλάδα κτίστηκε, μπαζώθηκε, δάση γίνανε βίλες, αρχαία πολυκατοικίες, κλπ. Αν, νόμιμα, μπορείς το οικόπεδό σου να το κάνεις Mall, γιατί όχι;
Πρώτα απ'όλα ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και για την κριτική. Δεν είχα ιδέα ότι το άρθρο μου δημοσιεύτηκε στη Lifo, καθώς εγώ απλά έστειλα στο δημοσιογραφικό της τμήμα το άρθρο μου ζητώντας βοήθεια για την κατάσταση του κτήματος. Μάλλον εξαιτίας της κακής διατύπωσης του αιτήματός μου, αποφασίστηκε να δημοσιευτεί το κείμενο από το blog μου αυτούσιο. Blog με 100-140 αναγνώστες, φίλους μου, οπότε είναι λογικό να 'ναι γραμμένο σε αυτό το σκωπτικό ύφος. Παρόλα αυτά, το "πλούσιοι" είναι ειρωνικό καθώς παραπέμπει στις εποχές προ κρίσης, όπου οι απόγονοι των Φιξ δεν ήταν τόσο χρεωμένοι όσο σήμερα. Νόμιμα δεν μπορεί να διεκδικηθεί γιατί η νομική κατάσταση του κτήματος είναι εντελώς φλου (μπορείς να ψάξεις στον Δήμο Ηρακλείου τις σχετικές πληροφορίες). Το συγκεκριμένο κτήμα λοιπόν, βρίσκεται σε κανονική σήψη όπως μπορείς να δεις και σε άλλες φωτογραφίες που ανέβασα στο άρθρο μου http://etherealsociety.blogspot.com/2016/10/blog-post.html .Και πέρα από νομικής άποψης (η εκτροφή αιγών και κοτών σε αστική περιοχή που ναι είναι παράνομη και απευθύνθηκα στο υγειονομικό) και από μεριά ηθικής δεν θα ήθελα να προχωρήσει περαιτέρω αυτή η σταδιακή καταστροφή του μικρού άλσους, την οποία και παρατηρώ ως κάτοικος αυτού του δήμου.