Οι ομογενείς των ΗΠΑ δεν θέλουν τον Ρέμο. Θέλουν όμως τον Τραμπ;

Οι ομογενείς των ΗΠΑ δεν θέλουν τον Ρέμο. Θέλουν όμως τον Τραμπ; Facebook Twitter
Ο Αντώνης Ρέμος βρέθηκε στο επίκεντρο αντιδράσεων με αφορμή συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC)
12

Μια συναυλία του Αντώνη Ρέμου στις ΗΠΑ ακυρώθηκε επειδή οι ομογενείς είναι έξαλλοι με δήλωση που φέρεται να έκανε ο τραγουδιστής, σχετικά με τον «σπουδαίο ηγέτη» Κεμάλ Ατατούρκ. 

Είναι αλήθεια πως όποτε κάποιος αναγνωρίζει έστω και έμμεσα πως ο Κεμάλ υπήρξε σημαντικός (για τη χώρα του προφανώς) εύχεται να μην το είχε κάνει. Ο Νίκος Δήμου είχε γράψει στη LIFO το άρθρο Πού είσαι, Κεμάλ; -με υπότιτλο: «Τι άθλο έκανε ο άνθρωπος! Πήρε ένα κράτος από τα βάθη του Μεσαίωνα και το έφερε στη νεωτερικότητα» δημιουργώντας πολλές αντιδράσεις, ενώ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που ανέδειξε την πόλη ως τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους που έρχονται να δουν το σπίτι του Κεμάλ είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για τους συλλόγους Ποντίων. 

Μπορούμε να είμαστε σίγουροι όμως πως, καλώς ή κακώς, ο Ρέμος δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους προαναφερθέντες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξέφρασε κάποια αναθεωρητική ή αιρετική άποψη σχετικά με τον Κεμάλ και την κληρονομιά του. Αν τον χαρακτήρισε σημαντικό ή αν φάνηκε χαρούμενος που το σπίτι του Τούρκου ηγέτη βρίσκεται στην γενέθλια πόλη του ίδιου, το έκανε δίχως άλλο από ευγένεια ή και γλείψιμο προς το κοινό στο οποίο απευθυνόταν - κι όχι επειδή έχει προχωρημένες απόψεις, αλά Μπουτάρη ή Νίκο Δήμου.  

«Στο τέλος Αυγούστου βρέθηκα στην Τουρκία στην Αλικαρνασσό για να δώσω δύο συναυλίες» δήλωσε μετά τον ντόρο στο Έθνος. «Τα τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσα αρκετές συνεντεύξεις. Στη "Χουριέτ" δήλωσα ότι είμαι περήφανος που κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε η καταγωγή του Κεμάλ, ο οποίος επίσης κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και τον Λαγκαδά.

Δυστυχώς τα λόγια μου ότι είμαι περήφανος για την καταγωγή μου αποδόθηκαν ως περηφάνια και θαυμασμός για τον Κεμάλ. Για να το ξεκαθαρίσω, περήφανος είμαι μόνο για την καταγωγή μου ως Έλληνας και ως Θεσσαλονικιός. Ούτε εγώ ούτε ο Τούρκος δημοσιογράφος Σαβάς Οζιμπέι μιλάμε καλά αγγλικά και χαθήκαμε στη μετάφραση.

Θες εγώ δεν το διατύπωσα τόσο ξεκάθαρα; Θες εκείνος δεν το αντιλήφθηκε σωστά; Σημασία έχει ότι βγήκε κάτι που στην ουσία δεν είχα πρόθεση να δηλώσω.

Με στεναχωρεί ιδιαίτερα που νέα παιδιά χωρίς δεύτερη σκέψη μέσα από τα social media έδειξαν απίστευτη επιθετικότητα. Με στενοχωρεί επίσης που πρόσβαλα άθελά μου τους Έλληνες του Πόντου, για τους οποίους τρέφω απεριόριστο σεβασμό και γνωρίζω τα δεινά τους. Όμως κι αυτοί πριν βγάλουν τις ανακοινώσεις τους θα μπορούσαν να μου δώσουν την ευκαιρία να απολογηθώ αν όντως αυτά ειπώθηκαν στη συνέντευξη. Θεώρησαν δεδομένο ότι είμαι ένοχος και με κατέκριναν.

Τέλος στενοχωριέμαι για έναν ακόμα λόγο, γιατί επιστήθιοι φίλοι μου, Πόντιοι, με πήραν τηλέφωνο πικραμένοι, στους οποίους βέβαια εξήγησα και κατάλαβαν. Αν θυμάσαι και ο δικός μου παίκτης στο Voice, ο Κώστας Αγέρης, ήταν Πόντιος και μαζί προσπαθήσαμε να προβάλουμε τα ποντιακά τραγούδια. Έφτασαν στο σημείο να με κατακρίνουν ακόμα και για το γεγονός ότι χρησιμοποίησα την τουρκική ονομασία Μποντρούμ, αντί της ελληνικής Αλικαρνασσός. Ό,τι λέω περνάει από το μικροσκόπιο.

Το μόνο κολακευτικό σχόλιο που έκανα ήταν ότι αξίζει ένα μπράβο στον τουρκικό λαό που βγήκε στους δρόμους και απέτρεψε το πραξικόπημα. Γι΄ αυτούς ήταν πολύ σημαντικό ότι ένας ξένος καλλιτέχνης είχε το θάρρος να επισκεφθεί τη χώρα τους εκείνη την άσχημη περίοδο.»

Είναι αλήθεια πως ένας εμπορικός καλλιτέχνης, ακόμα και στη Ζιμπάμπουε αν βρεθεί και του πουν αν αγαπά τη Ζιμπαμπουϊνή κουλτούρα, θα δηλώσει μεγάλος φαν. Είναι απλώς δημόσιες σχέσεις, και οι σχετικές δηλώσεις που λέγονται συχνά ελαφρά τη καρδία, δεν απευθύνονται σε Έλληνες - συχνά οι καλλιτέχνες θεωρούν πως κανένας Έλληνας δε θα τις μάθει. 

Όταν βέβαια τις μαθαίνουν οι Έλληνες, είναι αναμενόμενο πως τις παίρνουν τοις μετρητοίς και προσβάλλονται. Η ακύρωση συναυλίας πάντως, ή ακόμα περισσότερο τα πολλά απειλητικά μηνύματα από ακραίες οργανώσεις που λέει πως έλαβε ο Ρέμος («Αν χρειαστεί θα λάβω τα μέτρα μου» δηλώνει) είναι υπερβολές. Οι σταρ όπως ο Ρέμος θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, και γι' αυτό καμιά φορά την πατάνε. Κι έτσι την πάτησε τώρα, χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να είχε καμία ειλικρινή πρόθεση να εκθειάσει τον Κεμάλ, πόσω μάλλον να προσβάλει τους Πόντιους. 

Πάντως αν οι ομογενείς που αρχικά ακύρωσαν τη συναυλία (μετά τη συγγνώμη του ακούγεται πως τελικά θα πραγματοποιηθεί κανονικά), έχουν πρόβλημα με τους ακραίους, τους ρατσιστές και τους λάτρεις καταστροφικών ηγετών, ελπίζω πως τον επόμενο μήνα ΔΕΝ θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Όμως κάτι μου λέει -πέρα απ' τα ήδη γνωστά ρεπορτάζ- ότι θα τον ψηφίσουν, και με τα δυο τους χέρια...

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ