Φωτ.: Naoum Papazoglou
Φωτ.: Naoum Papazoglou

  

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι γέλασαν ή ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη για το ότι δεν κάλυψαν ζωντανά τα ιδιωτικά κανάλια τις δηλώσεις της Ευρωμεσογειακής Συνόδου. «Η Σύνοδος Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μάλλον δεν αποτελεί σημαντική είδηση για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού, προφανώς, δεν είναι συμβατή με την εικόνα καταστροφολογίας, που συστηματικά προβάλλουν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και παρατήρησε ότι «κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν διέκοψε το πρόγραμμά του για να προβάλλει τις δηλώσεις δύο Προέδρων Δημοκρατίας και τεσσάρων πρωθυπουργών. Προφανώς αντίθετη άποψη είχαν οι 226 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, από τους οποίους οι 145 από ξένα ΜΜΕ, που βρέθηκαν στο Ζάππειο για την κάλυψη της Συνόδου, η οποία είχε ισχυρότατο διεθνή αντίκτυπο. Φαίνεται ότι τα ιδιωτικά κανάλια έχουν διαφορετική αντίληψη για το ποιο γεγονός είναι άξιο μετάδοσης και ποιο όχι, και προτίμησαν να παίζουν επαναλήψεις και εκπομπές μαγειρικής», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Η ΕΡΤ έπαιξε, φυσικά, ζωντανά τη Σύνοδο ωσάν να ήταν το γεγονός της χρονιάς, παρόλα αυτά ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν και τα νούμερά της ήταν μονοψήφια. 

 

Στο Facebook το θέμα συζητήθηκε εκτενώς.

 

 

Γιάννης Κουτσομύτης  

 

Η Κυβέρνηση εξοργίζεται που τα κανάλια δεν διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να δείξουν τη Σύνοδο των Ευρωμεσογειακών κρατών.

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν κατάλαβε ότι από τη στιγμή που έκανε δημοπρασία και τα κανάλια ανέλαβαν να πληρώσουν τέτοια υπέρογκα ποσά, είναι απολύτως φυσικό να μην διακόψουν το πρόγραμμά τους για οτιδήποτε δεν φέρνει έσοδα.

Και ο Τσίπρας δεν φέρνει καμία τηλεθέαση και κανένα έσοδο πλέον. Οι τηλεθεατές προτιμούν να δουν τον Σεφερλή, ο οποίος είναι ένας πολύ εντιμότερος καραγκιόζης.

 

 

Antonis Panoutsos 

 

Είναι φανερό με τι έχει μπλέξει η Ελλάδα όταν η μεγάλη αδελφή Ολγα Γεροβασίλη καταγράφει τι διάλεξε να παίζει το κάθε κανάλι όταν η κυβέρνηση χρειαζόταν να κάνει το show της πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης είναι φανερό ότι το επόμενο βήμα από την καταγραφή είναι η υπόδειξη τι πρέπει να παίζει το σωστό κανάλι. Ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να μειώνει τις άδειες όσο και όποτε θέλει.

Πόσο μακριά μπορεί να είναι η μέρα που η Γεροβασίλη θα πει ότι δεν υπάρχει νόημα να υπάρχουν κανάλια που αγνοούν τα μεγάλα γεγονότα, όπως η συγκέντρωση των Χωρών του Νότου, όταν υπάρχει η ΕΡΤ που τα λέει τόσο ωραία...

 

 

Αδάμ Γιαννίκος 

 

Έχουν βγει παγανιά οι διάφοροι «αντικειμενικοί» και οδύρονται για τις (άκυρες) δηλώσεις Γεροβασίλη περί κάλυψης της ευρωμεσογειακής συνόδου (τυπικό unfair των καναλαρχών) και πρέπει να ξεχάσουμε κάποιον Δένδια που απειλούσε με μήνυση τον Guardian για την καταγγελία περί βασανισμού αντιεξουσιαστών ή κάποια Βούλτεψη που διατεινόταν ότι το BBC διοικούν έμποροι όπλων.

 

 

Ουρανία Καργούδη 

 

Δεν τόχα σκοπό. Αλλά επειδή η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ Γεροβασίλη, εγκαλεί τα κανάλια γιατί δεν πρόβαλαν αρκούντως τη σύνοδο Αθηνών σε αντίθεση με ξένα ΜΜΕ έκανα ένα πρόχειρό τσεκ:

Repubblica η κεντροαριστερή. Δεν υπάρχει θέμα για τη σύνοδο. Αντίθετα υπάρχει θέμα για το eurogroup όπου για την Ελλάδα αναφέρει πως μας την έπεσαν γιατί δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμισεις όπως και σε Πορτογαλία και Ισπανία για το έλλειμμα. Όσο για την Ιταλία, εξελίχθηκε ένα ωραίο διαπραγματευτικό παιχνίδι διευκόλυνσης για το έλλειμμα του 3%, με τον Ντάιζεμπλουμ να προαναγγέλλει αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας για το οποίο καίγονται Ρώμη, Μαδρίτη, Λισαβώνα αλλά και το Παρίσι - αλλά εμείς έχουμε άλλα θέματα άρα είμαστε εκτός .

Η εφημερίδα παίζει δηλώσεις Μοσκοβισί /Ντάιζεμπλουμ όπως και τα ελληνικά ΜΜΕ.

Αντίθετα η κεντροδεξιά Corriere della Sera έχει πρώτο θέμα «Το Βερολίνο ενάντια στην αντι-λιτότητα σύνοδο, κατηγορίες κατά Ρέντσι –Ολάντ, είναι ανεύθυνοι.» Παραθέτει δηλώσεις Σόιμπλε –Βέμπερ,όπως δηλαδή και τα ελληνικά κανάλια.

Όσο για τις γαλλικές εφημερίδες Le Monde /Le Figaro, κουβέντα για τη Σύνοδο. Και οι δύο, αμέτρητα ρεπορτάζ για τις υποψηφιότητες ενόψει προεδρικών εκλογών το '17.

Αυτά προς διευκόλυνση της κ. Γεροβασίλη.

 

 

Χρήστος Γραμματίδης

 

Σε μια άλλη χώρα μπορεί κάποιος σήμερα να σχολίαζε την ανακοίνωση της Γεροβασίλη λέγοντας ειρωνικά και για πλάκα: "αν η κυβέρνηση θέλει να υπαγορεύει στα κανάλια τι να δείχνουν, ας τα κλείσει κι ας τα αντικαταστήσει με άλλα που να της κάνουν τα χατίρια".

Στην Ελλάδα δεν το λέει κανείς αυτό επειδή η κυβέρνηση ήδη το κάνει και δεν έχει καθόλου πλάκα.

 

 

Βάσω Κιντή 

 

Άλλο να έχει κανείς γνώμη και να κάνει κριτική σε μέσα ενημέρωσης για το τι προβάλλουν και πώς, κι άλλο να βγαίνει η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο και να υποδεικνύει στα κανάλια να δείχνουν τις δικές της δραστηριότητες. Η κυβέρνηση έχει διαρκώς λυμένο το ζωνάρι της για καυγά, αδυνατεί να καταλάβει και είναι παντελώς ακατάλληλη να επιτελέσει τον ρόλο που της έχει ανατεθεί. Νομίζουν πως έχουν εκλεγεί για να πλακώνονται με όλους και να επιβάλλουν ετσιθελικά, βάναυσα και με περιφρόνηση στους θεσμούς της δημοκρατίας, τη βούλησή τους που υπαγορεύεται από μια αυταρχική και ολοκληρωτικού χαρακτήρα νοοτροπία και από το στυγνό συμφέρον των ομάδων τους.

 

 

Κώστας Σεβαστός 

Ιδιωτικά τα κανάλια, αλλά νομίζω ότι σε περίπτωση που δεν ερχόταν κανένας [ξένος αρχηγός στη Σύνοδο] θα ήταν πρώτο θέμα. Ή όχι;

 

 

Δημήτρης Αλικάκος

 

Το ένα θέμα είμαι η "αξιολόγηση των ειδήσεων". Όλοι μας έχουμε ασκήσει κριτική στα κανάλια για το τι δείχνουν ή για το τι ΔΕΝ έπρεπε να δείχνουν μια δεδομένη στιγμή. Ο καθένας έχει τα γούστα του και τις προτεραιότητές του και είναι απολύτως σεβαστές.
- Ο "γαύρος" διαμαρτύρεται γιατί δεν έδειξαν σε ζωντανή σύνδεση τη φιέστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος.
- Ο χρυσαυγίτης γιατί δεν κάλυψαν το συνέδριο του κόμματός του.
- Ο λάτρης του Καβάφη γιατί δεν έδειξαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου-κριτική προσέγγιση στο έργο του.
Και πάει λέγοντας.
Αυτό είναι το ένα, είπαμε (σηκώνει πολλή κουβέντα, αλλά δεν εξαντλείται σε λίγες γραμμές).

Το άλλο θέμα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό και είναι αυτό:
Όταν η εξουσία υψώνει τη σημαία της ηθικής (τι ΠΡΕΠΕΙ να προβάλει η τηλεόραση) μέσα από επίσημη γραπτή ανακοινώση με φόντο το εθνόσημο και το «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», και μάλιστα επιμένει με δεύτερη ανακοίνωση ότι «είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να το κάνουμε», τότε η εξουσία παίζει με τη φωτιά.
Τότε ψύχραιμα, μα εντελώς ψύχραιμα, ένας οποιοσδήποτε ειδικός σοβαρής δημοκρατικής χώρας, αλλά και απλός πολίτης που έχει μνήμη και γνώση, αποφαίνεται ως εξής:
Πάει κατά διαόλου η δημοκρατίας (σας).

Η ιστορία βρίθει από υψωμένα δάκτυλα (μιας κάποιας) ηθικής και "πρέπει".
ΟΛΑ ήταν φασιστών.