Μια ιπτάμενη βόλτα στα Αναφιώτικα στην Πλάκα

1

Τα Αναφιώτικα είναι σίγουρα η πιο γραφική γωνιά της Αθήνας. Μια λιλιπούτεια συνοικία που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας.


Τα Αναφιώτικα δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Μια ιπτάμενη βόλτα στα Αναφιώτικα στην Πλάκα Facebook Twitter

Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν, αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων. Επίσης, στο video πάνω προβάλλεται η οικία, στην οποία κατά το έτος 1965 πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πολυ ωραια η πτηση πανω απο την Πλακα, πολυ ωραια και η διασκευη της Ομορφης Πολης του Θεοδωρακη. Η Πλακα ειναι απο τα πιο ομορφα σημεια της Αθηνας. Για να μην πω του κοσμου και ακουστω υπερβολικη. Ευχαριστω για τη συγκινηση. Χχ