11 πράγματα που μου έκαναν εντύπωση στη χθεσινοβραδινή συναυλία της Lana Del Rey

11 πράγματα που μου έκαναν εντύπωση στη χθεσινοβραδινή συναυλία της Lana Del Rey Facebook Twitter
5

Τρία χρόνια μετά την προηγούμενη εμφάνιση της στο Rockwave, η Lana Del Rey ξαναμαζεψε τα πλήθη στον ίδιο χώρο...

 

1) Καθώς περιμέναμε, κάτι τεράστια πλαστικά μπαλόνια (όχι ιπτάμενα) έρχονταν και έφευγαν και προσπαθούσαμε να τα αγγίξουμε. Ετσι πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβω, κυρίως επειδή ενώ πήγαιναν παντού και σε όλους, δεν έρχονταν σε μένα, κι όταν έρχονταν δεν τα έφτανα - είχα κάπως τον μπαλονοδιωχτη. Κάποτε, λίγο πριν αποσύρουν και το τελευταίο και μεγαλύτερο μπαλόνι, το άγγιξα και ένιωσα για μερικά δευτερόλεπτα όπως οι πιστοί που τους άγγιξε ο Πάπας...

2) Μετά από πολλαπλή προσποίηση (βγήκαν στο σκοτάδι δυο χορεύτριες και νομίσαμε ότι ήταν η Λάνα), βγήκε και ήταν πολύ πιο άνετη από τις δυο προηγούμενες περιοδείες που την είχα δει. Μάλιστα στην συναυλία της στην Αθήνα το 2013, πολλοί που είχαν δει την εμφανισή της στο Saturday Night Live φοβόντουσαν ότι "ίσως η κοπέλα δεν μπορεί να τραγουδήσει". Μπορούσε και το 2013, και, ακόμη περισσότερο, χτες βράδυ. Με έξτρα, αν και πάντα συγκρατημένη, άνεση στη σκηνή.

3) Οι φάνς, κυρίως έφηβα κορίτσια που ούρλιαζαν με όλη την ψυχή τους, είχαν και φέτος λουλούδια στα μαλλιά, και καθώς οι γιγαντοοθόνες έδειχναν ασπρόμαυρα όσα γινόντουσαν στη σκηνή, η Del Rey ξεκίνησε με το εξαιρετικό Cruel World, που ήταν ενα από τα λίγα σχετικά πρόσφατα κομμάτια της που έπαιξε.

4) Από πίσω άκουσα κάποιον που είπε "Καλέ, πάχυνε αυτή" και είναι ίσως αλήθεια ότι έβαλε καναδυό κιλά και νομίζω πως το ότι αφέθηκε και έπαψε (εδώ και πολύ καιρό) να έχει ξανθά μαλλιά είναι κι αυτο στο πλαίσιο της προσπάθειας της να αποτινάξει το προφίλ της bimbo και της λαγνας σεξοβομβας με τα φουσκωμένα χείλη. Έχει χρόνια που εστιάζει στη μουσική της και δεν πουλάει τον εαυτό της. Και το κοινό λατρεύει τη μουσική της: τραγουδούσαν τόσο δυνατά που δεν άκουγα τη Λάνα σε κάποιες φάσεις. Όταν είπε "ευχαριστώ τόσο πολύ που τραγουδάτε μαζί μου" ενθαρρύνοντας τους έτσι, αποκαρδιώθηκα ότι θα ούρλιαζαν ακόμα πιο δυνατά. Ευτυχώς κουράστηκαν, ενώ αυτή όχι.

 

5) Ειχε πανσέληνο, και όταν ετοιμάστηκε να πει το Honeymoon,στην οθόνη πίσω της εμφανίστηκε μια τεράστια πανσέληνος κάνοντάς μας να τη συγκρίνουμε με αυτήν που ήταν πάνω από τα κεφάλια μας. "It's full moon tonight, isn't it?" είπε και πήρε επιδεικτικά μια τζούρα από το τσιγάρο της, και το άφησε να καίει στη βάση του μικροφώνου. Η κάμερα ζούμαρε σε αυτο αργά και σταθερά, κι αυτή ήταν η πιο κινηματογραφική στιγμή της συναυλίας. Στο τέλος του κομματιού οι χορεύτριες κατέβηκαν στο κοινό και μοίρασαν τα λουλούδια της νύφης...

6) Σε καναδυό κομμάτια όπως το High by the beach και το Lolita, έκανε και κάτι σαν χορευτική ρουτίνα με τις δυο μαύρες τραγουδίστριες και χορεύτριες που τη συνόδευαν. Το έκανε απρόθυμα και κουλ - ενώ οι χορεύτριες ήταν σαν καλολαδωμένες μηχανές αυτή επίτηδες έκανε λιγότερο ρομποτικά και περισσότερο νωχελικά τις κινήσεις.

7) Σε κάποια στιγμή οι χορεύτριες κι αυτή μας γύρισαν την πλάτη έσκυψαν, και καθώς σηκώνονταν αργά και προκλητικά κούνησαν κούνησαν τα οπίσθια τους. Ήταν η μοναδική στιγμή που η Del Rey πήγε να πουλήσει σεξ, αλλά φυσικά αυτοϋπονομευτηκε αμέσως, με ενα γελάκι που σήμαινε "δεν το εννοώ".

8) Όταν έπαιξε το Summertime Sadness, θυμήθηκα τη φορά που το είπε στο Rockwave πριν χρόνια τονίζοντας πως της είχαν πει ότι ειχε γίνει σουξέ στα ελληνικά κλαμπ χάρη στο ρεμίξ του. Τότε είχα σκεφτεί πως την επόμενη φορά που θα την έβλεπα, η μισή συναυλία θα αποτελούνταν από χορευτικά ρεμίξ, ομως η Ντελ Ρεί όχι μόνο δε γλυκάθηκε από το σουξέ του ρεμίξ , όχι μόνο δεν έκανε άλλο, αλλά αποκήρυξε κι εκείνο που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της. Εξάλλου η μουσική της μιλάει μόνη της και ήταν καλύτερη όταν δεν ειχε πολλά όργανα, οπτικά εφέ, χορευτικά και απόπειρες χιούμορ. Για αυτο μου άρεσε τόσο πολύ πχ στο Ultraviolence ή το Video Games.

#lana #lanadelrey

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Γιώργος (@siouxsie_and_the_banshees) στις


 

9) Highlight για μένα, πέρα από τη στιγμή που κατέβηκε στον κόσμο και υπέγραφε, φιλούσε, αγκάλιαζε και έβγαινε φωτογραφίες -κάτι απολαυστικό να το βλέπεις στις γιγαντοοθόνες ακόμα κι αν δε το βιώνεις πραγματικά- ήταν ενα τραγούδι που κανονικά δε μου αρέσει και τόσο, το Yayo.
Όλοι οι τρίτοι, μουσικοί, δεύτερες φωνές και χορεύτριες έφυγαν από τη σκηνή, αφήνοντας την ολομόναχη, με την ηλεκτρική κιθάρα της. Υπέροχη φωνή, ωραία μελωδία, λιτή, μαγική στιγμή μέσα στην απλότητα της. Απέδειξε ότι δεν χρειάζεται κάθε σόου να είναι υπερπαραγωγή: όταν έχεις τη φωνή, την παρουσία και τα τραγούδια, δεν χρειάζεσαι ούτε μεγάλη ορχήστρα, ούτε χορεύτριες, ούτε βιντεοwall να παίζει πίσω σου, ούτε φρού φρου κι αρώματα.

10) Σχετικά στην αρχή της συναυλίας, ο κόσμος άρχισε να φωνάζει "Sa-lva-to-re, Sa-lva-to-re" και αυτή το άκουσε. Το Σαλβατορε είναι ενα από τα πιο όμορφα τραγούδια που έγραψε ποτέ, και υπάρχει στον πιο πρόσφατο δίσκο της. Κι από ό,τι φαίνεται είναι αγαπημένο των φάνς. Αυτή αναρωτήθηκε "Το Σαλβατορε;" Κι όταν ο κόσμος ούρλιαξε με προσμονή, μουρμούρισε για δυο δευτερόλεπτα τη μελωδία του ρεφρέν. Το σκέφτηκε (τάχα) για λίγο, και είπε "ΟΚ θα πρέπει να το σκεφτώ κατά τη διάρκεια του σόου, και θα δούμε". Αντί για αυτό στο καπάκι είπε το Καρμεν, από τον πρώτο της δίσκο που έχει παίξει, χωρίς λόγο, σε κάθε συναυλία της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ήταν σίγουρο ότι δεν θα έπαιζε το Σαλβατορε, ούτε και πολλά από τα πρόσφατα τραγούδια της των τελευταίων δυο δίσκων. Απλούστατα δεν τα ειχε προβάρει. Κόλλησε με ενα σωρό του πρώτου δίσκου της (album tracks κιόλας, δηλαδή όχι singles) και είπε για πολλοστή φορά αυτά. Τεμπελιά; Εμμονή; Βαρεμάρα να μάθει να λέει λάιβ τα πρόσφατα singles και τραγούδια της; Ανεξήγητο.

11) Και αυτο, για μένα, ήταν το μόνο πρόβλημα της συναυλίας.
Ενώ βγάζει εκπληκτικούς δίσκους, άλλου ύφους πλέον, λαιβ παραμένει κολλημένη σε μέτρια κομμάτια που ορθώς δεν είχε βγάλει καν σε σινγκλ, από την πρώτη φάση της καριέρας της. Αν της αρέσουν αυτά, ας κάνει έναν τέτοιο δίσκο στην τελική. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έβγαλε δύο δίσκους και είπε ελάχιστα τραγούδια από αυτούς και ούτε καν τα περισσότερα singles.

Αν ήθελε να ικανοποιήσει τον πολύ κόσμο με τις επιλογές των τραγουδιών θα έλεγε ένα σωρό σουξέ που άφησε απέξω (από το Young And Beautiful μέχρι το Ride και το National Anthem). Αν ήθελε να ικανοποιήσει τους σούπερ φανατικούς της θα έλεγε την καινούργια μουσική της. Δεν ξέρω ποιον ικανοποίησε με την πληθώρα παλιών, πολυπαιγμενων και ψιλοαγνωστων τραγουδιών της.

Υπέροχη! Αν έπαιζε λίγο περισσότερο Honeymoon και λίγο λιγότερο Born To Die θα ήταν άκόμα καλύτερα. #lana #lanadelrey

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Γιώργος (@siouxsie_and_the_banshees) στις

 

Τελικό συμπέρασμα: Μέτριο και μάλλον ξεπερασμενο σετλιστ - πολύ καλή εμφάνιση και εμπειρία.

Μακάρι να ξαναέρθει στο Rockwave κι ας πει ο,τι τραβάει η ψυχή της.

Αρκεί να πει κι αυτο.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ