Γιορτάζεται σήμερα στα social media η 17η Ιουλίου, που κηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Emoji από την Emojipedia, την ιστοσελίδα που έχει αυτά τα εικονίδια (δηλαδή δεν είναι και κάτι τρελά επίσημο, μάλλον αυτοδιαφήμιση). 

 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα emoji μπορεί να είναι η γλώσσα που εξαπλώνεται ταχύτερα στο διαδίκτυο. Το BBC, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, έχει αρχίσει να συνοψίζει τα εβδομαδιαία νέα του χρησιμοποιώντας την βοήθεια των emoji για να κερδίσει το νεανικό κοινό και τα κλασικά μυθιστορήματα όπως το Moby Dick μεταγράφονται σήμερα σε τέτοια εικονίδια. 

 

Η λέξη emoji προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι σύνθετη, από τα e (εικόνα) και moji (χαρακτήρας), σύμφωνα με τη Wikipedia. 

Τα emoji διαφέρουν από τα emoticons και από τα stickers. Τα emoticons είναι διάφορες φατσούλες οι οποίες μπορούν να εισαχθούν με χρήση συμβόλων όπως :), ;), :D, κλπ, ενώ τα stickers είναι διάφορα εικονίδια σε πιο μεγάλο μέγεθος, τα οποία χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένες εφαρμογές.

 

Τα emoji εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία το 1999, αλλά κάθε φορέας τηλεπικοινωνίας κωδικοποιούσε τα γραφικά με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που οδηγούσε σε σύγχυση -κάποιος μπορεί να έστελνε emoji "thumps up", ενώ αυτός που το λάμβανε μπορεί να έβλεπε "thumps down". Όταν δε οι Ιάπωνες προσπαθούσαν να στείλουν emoji μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός Ιαπωνίας, όπως το Gmail, τα μηνύματα ήταν παραμορφωμένα. Η Google ήταν η κύρια εταιρία στην τυποποίηση των emoji και αυτό γιατί το 2007 συνεργάστηκε με τις ιαπωνικές εταιρίες τηλεπικοινωνίας που πρωτοστάτησαν στα emoji στα μέσα της δεκαετίας του 1990, για να υιοθετήσουν ένα πρότυπο κώδικα, προκειμένου να φέρει τα emoji στο Gmail. Τα emoji προστέθηκαν στο Unicode. Το 2011, η Apple πρόσθεσε πληκτρολόγιο με emoji στο iOS.

 

Να μερικά με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

 

 

Τα πιο δημοφιλή, ανά μήνα

 

 

Το επίσημο emoji με το υψωμένο μεσαίο δάκτυλο

 

 

Τα emoji αιδοίου, πολύχρωμα, ασύμμετρα, με τρίχες, σαν λουλούδια...

 

 

Δονητές, πέη, και άλλα σέξι emoji απ' το Flirtmoji

 

 

H λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης

Το emoji που σημαίνει κλαίω απ' τα γέλια
Το emoji που σημαίνει κλαίω απ' τα γέλια

  

Δεν έχουν μόνο οι λευκοί πια τα δικά τους emoji

 

 

Tο πληκτρολόγιο που γράφει σε emoji!

 

 

Άνθρωπος και emoji 

 

 

H Ντόρτμουντ γιορτάζει με αυτές τις 3 φωτο 

 

 

Και σε μαξιλάρια

 

 

Emoji με γυναίκες

 

 

Ξέρει κανείς για την Ελλάδα;

 

 

Το tweet της PETA

 

 

Ριάλιτι και emoji

 

 

Dab

 

 

Διαφήμιση του Sky Atlantic μόνο με emoji 

 

  

Emoji με ΑμεΑ

 

 

Τελικά υπάρχει!

 

 

Τα πιο δημοφιλή, ανά κατηγορία 

 

 

Τενίστες

 

 

Ιαπωνικά!

 

 

Και τέλος, διάσημες ρήσεις του Αϊνστάιν, με emoji