To BBC πρέπει τώρα να δώσει εξηγήσεις γι' αυτό το ρεπορτάζ για τους transgender

To BBC πρέπει τώρα να δώσει εξηγήσεις γι' αυτό το ρεπορτάζ για τους transgender Facebook Twitter
"Ένα τετράχρονο μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι σκύλος. Τι θα κάνετε, λοιπόν; Θα πάτε στο σούπερ-μάρκετ να του αγοράσετε σκυλοτροφή;", δηλώνει στο ρεπορτάζ του BBC που προκάλεσε αντιδράσεις, ο αμφιλεγόμενος Kenneth Zucker
1

Σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον τόσο ο ενημερωτικός τομέας όσο και το τμήμα ρεπορτάζ και ερευνών του ειδησεογραφικού δικτύου ΒΒC, καθώς σε πρόσφατο ρεπορτάζ φιλοξένησε τις διχαστικές απόψεις του αμφιλεγόμενου ψυχολόγου Kenneth Zucker αναφορικά με τα φλέγοντα θέματα της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ψυχολόγος συνέκρινε τη "δυσφορία φύλου" από την οποία υποφέρει μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού με τον αυτισμό, κάνοντας ακτιβιστές και οργανώσεις για την ενημέρωση για θέματα φύλου να ζητήσει από το BBC να ανακαλέσει και να επανορθώσει για τη δημοσιοποίηση αυτών των ακραίων διατυπώσεων. Όπως χαρακτηριστικά γράφεται σε ιστοσελίδες και στα social media μετά την προβολή του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι απόψεις του συγκεκριμένου επιστήμονα αποτελούν πισωγύρισμα στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διόρθωσης φύλου από άτομα που το επιθυμούν ή επιστημονικά πλέον κρίνεται αναγκαίο. 

Οι αντιδράσεις από τα λεγόμενα του ψυχολόγου ήταν τόσο σοβαρές, που μέσα σε λίγες ώρες είχε δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική αίτηση με περισσότερες από 11.000 υπογραφές ανθρώπων που ζητούσαν από το BBC να προχωρήσει σε ανακοίνωση, με τα στελέχη του να δηλώνουν ότι κατανοούν τη ζημιά που προκαλούν οι απόψεις του γιατρού. Επίσης, στην ίδια ηλεκτρονική διαμαρτυρία,αναφερόταν ότι ο τηλεοπτικός σταθμός όφειλε να έχει εξετάσει το περιεχόμενο της έρευνας, πριν προχωρήσει στην προβολή της. "Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των , την αποδοχή τους από το κοινωνικό σώμα, την κατανόηση της ιδιαιτερότητας τους. Ακόμη και οι διακρίσεις και η προκατάληψη που υπήρχε εναντίον αυτών των ανθρώπων, υποχώρησαν. Ωστόσο, αυτό που προβλήθηκε υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο όλα τα βήματα προόδου της προηγούμενης περιόδου", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ηλεκτρονική αίτηση διαμαρτυρίας. 

Φαίνεται, όμως, ότι ο Zucker έχει παρελθόν με τις συγκεκριμένες απόψεις του: οι προσπάθειες του να συνδέσει τη δυσφορία ενός ατόμου για το φύλο του με κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια, ήταν και ο λόγος που απομακρύνθηκε από Κλινική Προσδιορισμού Φύλου. Οι μέθοδοι του, συχνά ακραίες και ενοχλητικές περιλάμβαναν επίσης ακραίες συμβουλές σε γονείς που οδηγούνταν με τα παιδιά τους στην κλινική, προκειμένου να τα βοηθήσουν στην προσπάθεια μετάβασης τους στο φύλο που αισθάνονταν δικό τους. Ο Zucker συμβούλευε τους γονείς να πετάξουν από το σπίτι τα κοριτσίστικα παιχνίδια και να υιοθετήσουν πιο σκληρές συμπεριφορές. Επίσης, στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, προκαλώντας οργή, ο αμφιλεγόμενος σύμβουλος εμφανίζεται να λέει: "Ένα τετράχρονο μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι σκύλος. Τι θα κάνετε, λοιπόν; Θα πάτε στο σούπερ-μάρκετ να του αγοράσετε σκυλοτροφή;". 

Όπως φαίνεται κι από την ανταπόκριση που υπήρξε στο ηλεκτρονικό κάλεσμα του, πολλοί θεωρούν απολύτως λανθασμένη την επιλογή του τηλεοπτικού δικτύου να δώσει βήμα στις απόψεις του Zucker και για πολιτικούς λόγους. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η ακτιβίστρια Shon Faye το BBC επέλεξε να κάνει τέτοιο σε μία στιγμή που η alt-right και οι λαϊκιστικές θέσεις της αποτελούν εξαιρετικό κίνδυνο για τον transgender πληθυσμό.

Εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου και μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει, μετά και την προχθεσινή μετάδοση του εν λόγω ρεπορτάζ, δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι ήταν πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την εξέταση των μεθόδων του Zucker. "Για περισσότερα από 30 χρόνια ο δόκτωρ Kenneth Zucker διηύθυνε τη μεγαλύτερη Κλινική Φύλου Παιδιών και θεωρείτο αυθεντία στην παιδική δυσφορία φύλου, μέχρι που έχασε τη δουλειά του, εξαιτίας των πεποιθήσεων του", εξήγησε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, το BBC επιμένει ότι εκτός από τις ακραίες απόψεις του συγκεκριμένου, είχε φροντίσει να φιλοξενήσει τις εκτενείς απόψεις των επικριτών του, αλλά και transgender ακτιβιστών, καθώς και γονέων που χρειάστηκαν τη στήριξη και τη συμβουλευτική της κλινικής, όταν αντιλήφθηκαν ότι τα παιδιά τους ταλαιπωρούνταν από προβληματισμούς αναφορικά με το φύλο τους ή ακόμη περαιτέρω ήταν έτοιμα να προχωρήσουν σε θεραπεία επαναπροσδιορισμού της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Από την πλευρά του, ο εμπνευστής της αίτησης εναντίον του Zucker, ο ακτιβιστής Lucas Johnston, θεωρεί ότι το ρεπορτάζ τασσόταν, με διακριτικό, αλλά σαφή τρόπο, υπέρ των απόψεων του ψυχολόγου. 

"Θεωρώ ότι έπαιρνε θέση, έστω και διακριτική, υπέρ των απόψεων του Zucker, ωστόσο, όντως είχε συμπεριλάβει απόψεις επικριτών του και τρανς ακτιβιστών", εξηγεί ο Johnston. Ωστόσο, όπως φαίνεται κι από την ανταπόκριση που υπήρξε στο ηλεκτρονικό κάλεσμα του, πολλοί θεωρούν απολύτως λανθασμένη την επιλογή του τηλεοπτικού δικτύου να δώσει βήμα στις απόψεις του Zucker και για πολιτικούς λόγους. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η ακτιβίστρια Shon Faye το BBC επέλεξε να κάνει τέτοιο σε μία στιγμή που η alt-right και οι λαϊκιστικές θέσεις της αποτελούν εξαιρετικό κίνδυνο για τον transgender πληθυσμό. 

"Όλο αυτό έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πρόβλημα ισορροπίας. Η trans κοινότητα είναι ακόμη μία μικρή μειοψηφία, που στέκεται σιωπηλά, που είναι ή πολύ φτωχή ή ανίκανη ακόμη να μοιραστεί την ιστορία της με το κοινό για να καταλάβει τι περνάει και να γίνει αποδεκτή χωρίς διακρίσεις και ρατσιστικά χτυπήματα, οπότε το να παρουσιάζεις κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά παραπλανητικό. Το να φιλοξενείς τέτοιους γιατρούς, που βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα με την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας μόνο ισορροπία και αντικειμενικότητα δεν προάγει. Αντίθετα, προωθεί την ίντριγκα και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόοδος", καταλήγει η ίδια. 

Με στοιχεία από Dazed.com 

TV & Media
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM