Σεισμός

Το γράμμα που θα αφήσει ο Ομπάμα για τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

Το γράμμα που θα αφήσει ο Ομπάμα για τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο Facebook Twitter
1

Η ευγένεια στην πολιτική, ειδικά σε επίπεδο τετ α τετ αντιπαράθεσης, αν και θα έπρεπε να είναι κάτι αυτονόητο, αποδεικνύεται σήμερα αρετή δυσεύρετη με πρόσφατο παράδειγμα τα ντιμπέιτ ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση στις 19 Οκτωβρίου, το κλίμα μεταξύ τους ήταν τόσο άσχημο, που δεν αντάλλαξαν καν μια χειραψία. 

"Ακόμη και οι μεγαλύτεροι πυγμάχοι σφίγγουν τα χέρια και αυτοί μάλιστα ξυλοφορτώνουν κυριολεκτικά ο ένας τον άλλον" σχολιάζει το Quartz και αναδημοσιεύει την επιστολή που άφησε ο Τζορτζ Μπους στον Μπιλ Κλίντον όταν ο τελευταίος επρόκειτο να αναλάβει την προεδρεία των ΗΠΑ το 1993, προκειμένου να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά του νομίσματος- αυτήν της "ευγενούς άμιλλας" μεταξύ των υποψηφίων.

"Θα είσαι ο Πρόεδρός μας όταν θα διαβάζεις αυτό το σημείωμα. Σου εύχομαι τα καλύτερα" έγραψε τότε ο Μπους στον Κλίντον, επιδεικνύοντας τους καλούς τρόπους που αρμόζουν σε αυτήν την περίσταση. 


Το Quartz, δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές που θα καθορίσουν τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει στη διάθεσή του ένα πρόχειρο αντίγραφο από την επιστολή που υποτίθεται πως θα αφήσει στον Ντόναλντ Τραμπ ο απερχόμενος Μπάρακ Ομπάμα, σε περίπτωση που κερδίσει. 

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Ιανουάριος 20, 2017

 

Αγαπητέ Ντόναλντ, 

Αν διαβάζεις αυτό, δέχθηκες τα αποτελέσματα των εκλογών. Είναι ενθαρρυντικό που την τελευταία στιγμή αποδέχθηκες την τελευταία στιγμή αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Τα κατάφερες. Εδώ είμαστε.

 

Όταν μπήκα σε αυτό το γραφείο πριν από οκτώ χρόνια, αμέσως συνειδητοποίησα την σημασία αυτού του ρόλου- την σεμνότητα, τον σεβασμό και την υπομονή που χρειάζεται για να ηγείσαι των Αμερικανών. Την τιμή του να υπηρετείς. Μπορεί να τα συνειδητοποιήσεις κι εσύ όλα αυτά ή απλώς το πόσο μικρότερος είναι ο Λευκός Οίκος από όλα τα προηγούμενα ακίνητά σου. Λιγότερο μπαρόκ. Λιγότερο χρυσό. Να σε προειδοποιήσω πως δεν υπάρχει πολύ μάρμαρο. Επίσης πολύ λιγότερα πορτρέτα σου. Αλλά στην κουζίνα φτιάχνουν πολύ ωραία τάκος. 

 

Σου εύχομαι κάθε ευτυχία εδώ. Συχνά ένιωσα την μοναξιά που περιέγραφαν οι πρόεδροι στο παρελθόν, το βάρος του κόσμου στους ώμους μου και μια στρατιά κριτών στην πλάτη μου. Αλλά φυσικά δεν είχα την δική σου εμπειρία με την αντιδημοτικότητα. Την εμπειρία σου στην αποδοκιμασία των Αφροαμερικανών, των γυναικών που παρενόχλησες, των περισσότερων γυναικών γενικά, των παλιών υπαλλήλων σου, των προμηθευτών που έχουν δουλέψει μαζί σου, των φοιτητών του πανεπιστημίου σου και της Rosie O'Donnell. Μπορεί να μην έχεις πολιτική εμπειρία, αλλά όσον αφορά στο να αμφισβητούν την αξιοπιστία σου, τα προσόντα σου φτάνουν και περισσεύουν.

 

Θα υπάρξουν πολύ δύσκολοι καιροί, που θα γίνονται δυσκολότεροι με τις κριτικές που θα θεωρείς πως είναι άδικες. Οι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητήσουν για το πού γεννήθηκες ή να σε αποκαλέσουν τον πιο αδαή πρόεδρο της ιστορίας, ή τον χειρότερο. Μπορεί να υπονοήσουν πως ίδρυσες το ISIS ή να πως έχεις σχέση με την τρομοκρατία στη χώρα. Μπορεί να πουν πως οι αντίπαλοί σου είναι πολύ πιο έξυπνοι και σκληροί από εσένα. Μπορεί μέχρι και να εκμεταλλευθούν πολιτικές διαφορές μέσα στην ίδια σου την οικογένεια. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι, μην κάνεις το χατίρι στους κριτικούς. Επίσης σταμάτα να γράφεις μόνος σου τα tweets σου. 

 

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ή την κοινή λογική, θα είσαι ο Πρόεδρός μας όταν διαβάζεις αυτό το σημείωμα. Σου εύχομαι τα καλύτερα. Εύχομαι τα καλύτερα και στην οικογένειά σου. Ελπίζω ο Chris Christie να βολευτεί στο κρεβάτι του Bo (σ.σ. ο σκύλος του Ομπάμα). Η επιτυχία σου είναι επιτυχία της χώρας μας. Η αποτυχία σου είναι η εθνική μας κατρακύλα.

 

Καλή τύχη.

Μπάρακ

TV & Media
1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια