Ο γκέι πορνοστάρ, μπλόγκερ και καλλιτέχνης Κόλμπι Κέλερ στον Εθνικό Κήπο

Ο γκέι πορνοστάρ, μπλόγκερ και καλλιτέχνης Κόλμπι Κέλερ στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
1

Ξεκίνησε να κάνει πορνό για ένα έξτρα φοιτητικό εισόδημα για να εξελιχθεί σε διάσημο σούπερσταρ και μοντέλο που έφτασε να παίξει στο εμπορικό σίριαλ Capitol Hill και να συνεργαστεί με τη Vivienne Westwood.

Η εμπειρία του στη βιομηχανία πορνό αφενός τον απενοχοποίησε πλήρως, αφετέρου του άλλαξε τη ζωή «για το καλύτερο και το χειρότερο!», καθώς λέει, βοηθώντας τον ταυτόχρονα να εξερευνήσει βαθύτερα τόσο τη δική του όσο και την ομοφυλόφιλη ανδρική σεξουαλικότητα εν γένει.

Συζητήσαμε για το πόσο απελευθερωτικό αλλά και πόσο καταπιεστικό ή κι αντιδραστικό ενδεχομένως μπορεί να είναι το πορνό, πώς λειτουργεί η σχετική βιομηχανία καθώς επίσης για τις «γκρίζες ζώνες» εντός της: από την εκμετάλλευση μέχρι τις αθέμιτες πρακτικές, θέματα που εντούτοις αφορούν «κάθε μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση», καθώς λέει, είναι άρα υποκριτικό να το περιορίζουμε στον συγκεκριμένο κλάδο.

Είπαμε κι άλλα για πολιτική – όντας αριστερός κομμουνιστής, καθώς δηλώνει, που ονειρεύεται κιόλας να φτιάξει κάποτε ένα συνεργατικό κοινόβιο, ψήφισε ωστόσο για πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ!

Ισχύει πως είμαι αριστερός κομμουνιστής, ισχύει επίσης πως ψήφισα Τραμπ και, ναι, θα τον ξαναψηφίσω, άσχετα πόσο μεγάλος κόπανος είναι, γιατί τον θεωρώ, ταυτόχρονα, τη μόνη ελπίδα ώστε να ταρακουνηθεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ένα σύστημα σάπιο και διεφθαρμένο μέχρι το κόκαλο.

Απολογούμενος για το παράδοξο, υποστηρίζει ότι μόνο αυτός ο «κόπανος» που «του αξίζει ένα διπλό φιστάρισμα!» μπορεί να πριονίσει τελειωτικά το σάπιο αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο λειτουργώντας, άθελά του, σαν «πράκτορας του χάους»! Δεν ξέρω πόσο πειστικό είναι αυτό το τελευταίο, όμως ο Κόλμπι δεν είναι πολιτικός μολονότι το πορνό έχει ή μπορεί να έχει και πολιτική χροιά, όπως συμφωνεί.

Ο 38χρονος σήμερα Κόλμπι Κέλερ είναι καταρχήν περφόρμερ, μοντέλο και καλλιτέχνης, με αυτές του τις ιδιότητες μιλάει εδώ και με αυτές παρουσιάζει το συνεργατικό του πρότζεκτ Colby does America, την Κυριακή το βράδυ, στο πλαίσιο του φετινού Outview στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μαζί και μία μεταμεσονύχτια περφόρμανς στην Alexander Sauna.

 

Ο γκέι πορνοστάρ, μπλόγκερ και καλλιτέχνης Κόλμπι Κέλερ στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
«Ο Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει άθελά του σαν πράκτορας του χάους, να κάνει το κατεστημένο να τα παίξει, να δημιουργήσει νέες δυναμικές. Αυτό όπως σου είπα δεν σημαίνει ότι τον χωνεύω...». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

— Να ξεκινήσουμε με το πώς βρέθηκες μέσα σε όλο αυτό;

Ας πούμε ότι η περιέργεια συνάντησε την ανάγκη... Σπούδαζα Ανθρωπολογία στο Χιούστον και χρειαζόμουν χρήματα τόσο για τις σπουδές μου όσο και για τα προς το ζην. Έψαχνα για μήνες δουλειά αλλά έβρισκα όλες τις πόρτες κλειστές – τζίφος.

Ήμουν είκοσι κάτι, εμφανίσιμος, καλογυμνασμένος, σέξι –ναι, ακόμα περισσότερο από τώρα!–, όταν λοιπόν μου πρότειναν να συμμετάσχω σε μια ερωτική ταινία για ένα αξιοσέβαστο ποσό αρχικά γέλασα, ύστερα όμως είπα για στάσου, γιατί όχι. Ε, η μία ταινία έφερε την άλλη, έγινα μοντέλο, περφόρμερ, σε όλα δοκιμάστηκα!


— Πόσο έχει επηρεάσει την προσωπικότητα αλλά και την ερωτική σου ζωή αυτή η εμπειρία;

Σίγουρα μου άλλαξε τη ζωή και τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα, τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο! Το βέβαιο είναι ότι διεύρυνε κατά πολύ τους ορίζοντες της σεξουαλικότητάς μου. Με βοήθησε να την εξερευνήσω και να την κατανοήσω βαθύτερα, κάτι που πιθανότατα δεν θα είχα κάνει αλλιώς γιατί προέρχομαι κιόλας από ένα συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον και ο δρόμος μου προς την απελευθέρωση δεν ήταν εύκολος.

Και είναι, ξέρεις, αυτό ένα ταξίδι που μπορεί να σου αποκαλύπτει διαρκώς νέες άγνωστες ηπείρους, με μεγάλο ενδιαφέρον και από ανθρωπολογικής άποψης.

Με βοήθησε έπειτα να ορθοποδήσω οικονομικά σε μια δύσκολη φάση και να βγάλω στη συνέχεια αρκετά χρήματα. Όσο όμως επιτυχημένος πορνοστάρ και να γίνεις, είναι μια καριέρα με ημερομηνία λήξης, χρειάζεται οπότε να σκεφτείς από νωρίς τι παραπέρα μπορείς να κάνεις, και αυτό προσπαθώ.


— Ξέρω ότι είσαι επίσης visual artist, ενεργός μπλόγκερ, στο Outview παρουσιάζεις την καλλιτεχνική-ερωτική παραγωγή Colby does America με γυρίσματα σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες και στον Καναδά.

Είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα να μπορώ να συνδυάζω πορνογραφία, ερωτισμό, τέχνη και καλλιτεχνικό-κοινωνικό προβληματισμό.

Δεν είναι εύκολο ούτε για το κοινό, ακόμα και το απελευθερωμένο, να δεχτεί ότι ένας πορνοστάρ μπορεί να είναι ταυτόχρονα καλλιτέχνης και όχι μόνο όσο αφορά την ερωτική πράξη καθαυτή! Είμαι όμως, νομίζω, σε καλό δρόμο κι αναζητώ διαρκώς νέα ερεθίσματα.

Ο γκέι πορνοστάρ, μπλόγκερ και καλλιτέχνης Κόλμπι Κέλερ στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
«Στο απώτερο, οραματίζομαι τον Κόλμπι σε μια φάρμα στο ύπαιθρο, χαλαρό, αυτάρκη και περιστοιχισμένο από καλούς φίλους. Να ζούμε κοινοβιακά, να καλλιεργούμε τα δικά μας προϊόντα, να ασχολούμαστε επίσης με τέχνη, συγγραφή ή ό,τι άλλο μας κατέβει, να οικοδομήσουμε το δικό μας μικρό αυτόνομο μη-κράτος!». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO


— Πόσο απελευθερωτικό αλλά και πόσο καταπιεστικό μπορεί ενδεχόμενα να είναι το πορνό;

Κοίτα, δεν είναι εύκολη η απάντηση εδώ. Από τη μια σαφώς απελευθερώνει, ακόμα κι εκπαιδεύει, από την άλλη μπορεί να σου δημιουργήσει αισθήματα μειονεξίας αν δεν είσαι αρκετά ελκυστικός, καλλίγραμμος, σέξι και με υπερφυσικά προσόντα όπως οι περισσότεροι ηθοποιοί που συμμετέχουν σε τέτοιες παραγωγές.

Ρεαλιστικά μιλώντας, ο μέσος θεατής απέχει πολύ από τα κυρίαρχα πρότυπα στην πορνοβιομηχανία! Αλλά και οι ίδιοι οι ηθοποιοί συχνά καταφεύγουν σε στεροειδή κ.λπ., ουσίες και βοηθήματα για να διατηρούνται ακμαίοι στα γυρίσματα, κάτι επιβαρυντικό για την υγεία σε βάθος χρόνου.

Οι αντιφάσεις αυτές με απασχολούν και ως περφόρμερ. Μπορείς βέβαια σήμερα να βρεις ταινίες πορνό για όλα τα γούστα, ερασιτεχνικές ταινίες, ζωντανές ιντερνετικές κάμερες κ.λπ., η γκάμα των επιλογών είναι πια τεράστια.


— Υπάρχουν εντούτοις και «γκρίζες ζώνες» σε αυτή τη βιομηχανία, σωστά;

Αν εννοείς ότι κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης ή εκβιασμού ή ότι μπορεί να εφαρμόζονται κι αθέμιτες πρακτικές, φυσικά και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό όμως είναι μέσα στη φύση του καπιταλισμού, συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες μπίζνες – πώς θα μπορούσε το πορνό να διαφέρει; Αν θέλεις να το αλλάξεις αυτό πρέπει να αλλάξεις το μοντέλο της όλης επιχείρησης, ακόμα και τους όρους του κέρδους της, να αλλάξεις το σύστημα το ίδιο.


— Υπάρχει επίσης σήμερα πραγματικά πολύ πορνό εκεί έξω. Μπορεί κάποιος να ικανοποιήσει κάθε του φαντασίωση χωρίς να χρειαστεί να σηκωθεί από την πολυθρόνα του. Πόσο επηρεάζει αυτή η συνθήκη τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό ως διαπροσωπική επικοινωνία;

Η υπερκατανάλωση πορνό μπορεί να σε εθίσει σε μια εικονική, κατά μόνας αυτοϊκανοποίηση κι αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που όμως αφορά, νομίζω, το σύνολο της βιομηχανίας διασκέδασης.

Έπειτα η αυξημένη προσφορά οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, δεν είναι λοιπόν ότι οι παραγωγοί πορνό, οι ηθοποιοί και οι περφόρμερ εκμεταλλεύονται τις ανάγκες του κοινού τους, συμβαίνει και το αντίστροφο! Και μιλάμε για ένα κοινό που απαιτεί διαρκώς «φρέσκο πράγμα».

Ο γκέι πορνοστάρ, μπλόγκερ και καλλιτέχνης Κόλμπι Κέλερ στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
«Η υπερκατανάλωση πορνό μπορεί να σε εθίσει σε μια εικονική, κατά μόνας αυτοϊκανοποίηση κι αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που όμως αφορά, νομίζω, το σύνολο της βιομηχανίας διασκέδασης». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

— Πόσο σε εξιτάρει να είσαι αντικείμενο ονειρώξεων για τόσους ανθρώπους;

Κοίτα, ίσως είμαι τελείως λάθος αλλά προσωπικά νιώθω περισσότερο ότι υποδύομαι ρόλους με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί ο μέσος θεατής παρά ότι είμαι απλώς ένα αντικείμενο, μολονότι αυτό δεν είναι κάτι «κακό» στο παιχνίδι της φαντασίας.

Μπορεί βέβαια πάλι απλώς να προσπαθώ να δείξω ότι είμαι κάτι αλλιώτικο από αυτό που έχει κατά νου ο πολύς κόσμος! Και ναι, φυσικά με εξιτάρει, σε ποιον δεν αρέσει να είναι επιθυμητός;

Παρ' ότι μάλιστα δεν έχω κάνει στρέιτ πορνό, ξέρω ότι έχω επίσης γυναικείο κοινό το οποίο με προσεγγίζει διαφορετικά από το ανδρικό στο φαντασιακό επίπεδο.

— Διάβασα ότι δηλώνεις αριστερός κομμουνιστής, διάβασα όμως επίσης ότι ψήφισες Τραμπ και δεν το πίστευα!

Ναι, ισχύει πως είμαι αριστερός κομμουνιστής, ισχύει επίσης πως ψήφισα Τραμπ και, ναι, θα τον ξαναψηφίσω, άσχετα πόσο μεγάλος κόπανος είναι, γιατί τον θεωρώ, ταυτόχρονα, τη μόνη ελπίδα ώστε να ταρακουνηθεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ένα σύστημα σάπιο και διεφθαρμένο μέχρι το κόκαλο.

Και δεν είναι μόνο οι Ρεπουμπλικανοί αλλά επίσης οι Δημοκρατικοί, η Χίλαρι τι είναι νομίζεις, «βαθύ κράτος»! Είχα δουλέψει κάποτε στην προεκλογική καμπάνια Δημοκρατικού υποψήφιου, ξέρω τι σου λέω.

Ο Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει άθελά του σαν πράκτορας του χάους, να κάνει το κατεστημένο να τα παίξει, να δημιουργήσει νέες δυναμικές. Αυτό όπως σου είπα δεν σημαίνει ότι τον χωνεύω...


— Αν έπαιζε σε τσόντα, σε τι ρόλο θα τον φανταζόσουν;

Να είναι δεμένος σε ένα τραπέζι ανάσκελα και να του κάνουν διπλό fist fucking!

Ο γκέι πορνοστάρ, μπλόγκερ και καλλιτέχνης Κόλμπι Κέλερ στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO


— Ωστόσο ο Τραμπ είναι κοντά στα άλλα εκφραστής ενός νεοσυντηρητισμού που μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κλάδο.

Κοίτα, αληθεύει ότι με το πρόσχημα του τράφικινγκ, της εκμετάλλευσης προσώπων και της προστασίας ανηλίκων έχει περάσει νόμος που επιτρέπει στις αρχές να κατεβάζουν ιστοσελίδες και προσωπικές αγγελίες ή διαφημίσεις που θεωρούν ότι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, κάτι που εντούτοις γίνεται τελείως αυθαίρετα.

Με λογοκρισία απειλούνται επίσης διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών όπως το Grindr. Δεν νομίζω τώρα ότι ένας τόσο συνεπής καπιταλιστής, όπως, αν μη τι άλλο, είναι ο Τραμπ, σκοπεύει να βάλει «λουκέτο» σε τόσο κερδοφόρες μπίζνες, σε εποχή ύφεσης κιόλας, μάλλον το κάνει για τα μάτια των συντηρητικών ψηφοφόρων του, αλλιώς είναι σίγουρα κάτι ανησυχητικό.

Όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων κ.λπ., στο επαγγελματικό πορνό υπάρχουν ήδη σαφή όρια και κανονισμοί, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.


— Η γνώμη σου για το απροφύλακτο σεξ (bareback) στις ταινίες πορνό που γνωρίζει κιόλας ευρεία ζήτηση; 

Προσωπικά δεν έχω γυρίσει ποτέ τέτοιες σκηνές. Λαμβάνω επίσης PrEP (προληπτική αγωγή) ώστε να διατηρούμαι HIV-. Χάρη στην ασφάλεια υγείας του συντρόφου μου, την προμηθεύομαι δωρεάν γιατί διαφορετικά το κόστος του σκευάσματος Truvada είναι απαγορευτικό, μιλάμε για μερικές χιλιάδες δολάρια τον μήνα.

Παρ' ότι επίσης το απροφύλακτο πορνό είναι πολύ δημοφιλές, οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου δεν έχουν κάνει τίποτα για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτό, στους ηθοποιούς-μοντέλα τους.

Όσον αφορά τώρα τα σχετικά τεστ, κάθε εταιρεία έχει δικά της στάνταρ, άλλα είναι αρκετά αξιόπιστα, άλλα λιγότερο – σίγουρα πρέπει κάτι να γίνει για να αλλάξει όλο αυτό, είναι βέβαια δύσκολο...


— Υπάρχουν επίσης ακραίες ερωτικές ταινίες που κατηγορούνται ότι υποθάλπουν τον ρατσισμό, τη βία, την εκμετάλλευση...

Θα συμφωνήσω εδώ αλλά έπειτα θα πρέπει να κάνουμε την ίδια συζήτηση για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο γενικότερα, για το ίδιο το Χόλιγουντ, καθώς και για τον τομέα της διαφήμισης. Τι πρότυπα προβάλλουν, τι διακρίσεις κάνουν ανάλογα με το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα κ.λπ., πόσο εκμεταλλεύονται ακόμα κι ανήλικους.

Είναι νομίζω ένας προβληματισμός που αφορά τη βιομηχανία του θεάματος συνολικά, ακόμα και στις πιο «αθώες» πλευρές της, γιατί να το περιορίσουμε στο πορνό; Είναι έπειτα γρίφος να πει κανείς αν ευθύνονται τα διάφορα μέσα που προωθούν τέτοια θέματα ή είναι το ίδιο το κοινό που τα εκβιάζει.

 

— Εσένα πώς σε φαντάζεσαι στο απώτερο μέλλον;

Θα προσπαθήσω να συνεχίσω με τα καλλιτεχνικά μου πρότζεκτ, θα γράψω ίσως κάποιο βιβλίο... αυτά για το προσεχές μέλλον.

Στο απώτερο, οραματίζομαι τον Κόλμπι σε μια φάρμα στο ύπαιθρο, χαλαρό, αυτάρκη και περιστοιχισμένο από καλούς φίλους. Να ζούμε κοινοβιακά, να καλλιεργούμε τα δικά μας προϊόντα, να ασχολούμαστε επίσης με τέχνη, συγγραφή ή ό,τι άλλο μας κατέβει, να οικοδομήσουμε το δικό μας μικρό αυτόνομο μη-κράτος! 

Info

Colby does America

Outview Film Festival

Κυριακή 22/04, 21:10

Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Γκάζι)

 

Lgbtqi+
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Τech & Science / Υπάρχει μέθοδος πρόληψης για τον ιό HIV, αλλά λίγοι τη γνωρίζουν στην Ελλάδα

Γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα για την PrEP και το χάπι Truvada, την ασφαλέστερη αυτήν τη στιγμή μέθοδο πρόληψης από τον ιό HIV (η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη επίσημα στην Ελλάδα); Ο Σοφοκλής Χάνος, ψυχολόγος και προϊστάμενος των Athens και Thessaloniki Checkpoint, και ο Γιώργος Φ., που λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή εδώ και τρία χρόνια, εξηγούν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
" Και είναι, ξέρεις, αυτό ένα ταξίδι που μπορεί να σου αποκαλύπτει διαρκώς νέες άγνωστες ηπείρους, με μεγάλο ενδιαφέρον και από ανθρωπολογικής άποψης.."Ναι, βέβαια, όπως ας πούμε το διάβασμα, η λογοτεχνία, η ποίηση. Άν και εδώ σίγουρα ο δρόμος αυτός υπερέχει, είναι κάτι πιό άμεσο, απτό, δέν υπάρχει η απόσταση - άλλη η αίσθηση του δέρματος και άλλη του ψυχρού χαρτιού. Μεγαλη υπόθεση το να κάνεις σέξ με αγνώστους για να βγάζεις χρήματα - πηγαίνεις βαθειά μέσα στον πυρήνα της αιώνιας ανθρώπινης αναζήτησης !