ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πώς είναι να είσαι Αιγύπτιος, δημόσιο πρόσωπο και γκέι; Ο εγγονός του Ομάρ Σαρίφ «ψάχνει για ελπίδα»

Πώς είναι να είσαι Αιγύπτιος, δημόσιο πρόσωπο και γκέι; Ο εγγονός του Ομάρ Σαρίφ «ψάχνει για ελπίδα» Facebook Twitter
0

Ο ηθοποιός και ακτιβιστής Omar Sharif Jr., εγγονός του θρυλικού σταρ Ομάρ Σαρίφ, μίλησε για το πώς είναι να είσαι γκέι Αιγύπτιος και ταυτόχρονα δημόσιο πρόσωπο αλλά και το βάρος που εμπεριέχει αυτό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αίγυπτο. 

«Κάθε πρωί ξυπνάω και με περιμένει ένα inbox κατακλυσμένο από αποκαρδιωτικά μηνύματα για την Αίγυπτο. Προέρχονται και από φίλους και από αγνώστους, μέλη της αιγυπτιακής γκέι κοινότητας που άφησα πίσω πριν πέντε χρόνια όταν έκανα come out ως ομοφυλόφιλος και αποσύρθηκα από την χώρα, κι όλοι τους έχουν υποφέρει φρικτά από βία, εκφοβισμούς ακόμη και απειλές για τη ζωή τους», λέει σε άρθρο της Hornet με τίτλο «A Voice for the Voiceless: Amidst a Brutal Crackdown, This Gay Egyptian Looks for Hope».

Αυτό που του ζητούν είναι να τους βοηθήσει να κάνουν ό,τι κι εκείνος. «Στα μηνύματα όλοι είναι απελπισμένοι να να κάνουν ό,τι κι εγώ: να δραπετεύσουν από μια χώρα που μαστίζεται από ένα ξέσπασμα ομοφοβίας. Επειδή δεν μπορούν όμως να το κάνουν, πολλοί μου γράφουν πως θέλουν να αυτοκτονήσουν. Δεν ξέρω τι να τους πω. Θα ήθελα να τους δώσω ελπίδα. Θα ήθελα να μην είναι ψεύτικη η ελπίδα», λέει ο 35χρονος, που τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ. 

I’ve had the flu for a week. Forgive me for acting like a #beardo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Omar Sharif Jr. (@omarsharifjr) στις


Ο Omar Sharif Jr. έκανε come out ως ομοφυλόφιλος το 2012 και, όπως λέει, ήθελε να χρησιμοποιήσει το ότι είναι σχετικά δημόσιο πρόσωπο -εγγονός δύο εκ των πιο αγαπημένων ηθοποιών της Αιγύπτου- για να προωθήσει την αποδοχή για τα άτομα της κοινότητας LGBTQ. Ωστόσο, προς απογοήτευσή του διαπίστωσε, πως τα πράγματα γίνονταν ολοένα και χειρότερα για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και σήμερα η χώρα έχει βυθιστεί στην ομοφοβία.  

«Τους τελευταίους μήνες, η αστυνομία έχει αρχίσει να σταματάει στο δρόμο άντρες που υποψιάζεται ότι είναι γκέι, να τους ψάχνει τα τηλέφωνα για ενοχοποιητικές φωτογραφίες ή εφαρμογές ραντεβού, να τους βάζει φυλακή με ποινές από έξι μήνες μέχρι έξι χρόνια. Υπάρχουν μαρτυρίες που σου ανακατεύουν το στομάχι και κάνουν λόγο για αστυνομικούς που υποβάλλουν υπόπτους σε αναγκαστικές εξετάσεις πρωκτού, ένα άκρως εξευτελιστικό μαρτύριο», λέει ο Omar. 

Set Life... #11thHour . This little film will restore your faith in humanity ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Omar Sharif Jr. (@omarsharifjr) στις


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γκέι Αιγύπτιοι συνιστούν σήμερα τα ευκολότερα εξιλαστήρια θύματα, αφού ήδη ζουν στο σκοτάδι. «Δεν μπορώ να συμβουλεύσω τους νεαρούς γκέι Αιγύπτιους που μου στέλνουν μήνυμα να κάνουν come out, δεν θέλω να δεχθούν πυρά για τις δικές μου απόψεις. Δεν μπορώ καν να τους πω να το αποκαλύψουν στις οικογένειές τους. Ελάχιστοι έχουν τις φιλελεύθερες απόψεις που είχαν οι παππούδες μου, έχοντας δουλέψει σε ταινίες με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους. Οπότε απλώς τους λέω να προσέχουν και να κάνουν κουράγιο», συνεχίζει. 

«Εγώ αυτό που προσπαθώ να τους προσφέρω είναι μια είδους ελπίδα στην οποία πιστεύω, πως ολόκληρη η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης είναι ένα διαρκές ταξίδι προς την ένταξη. Μόλις οι άνθρωποι πάρουν την πρώτη γεύση κοινωνίας, αγάπης, ελευθερίας, μιας ευκαιρίας να ζήσουν με τις αυθεντικές τους ταυτότητες, δεν υπάρχει τίποτα να τους συγκρατήσει», καταλήγει ο Omar Sharif Jr.

It's darker days for #LGBTQI people in #Egypt... but I still believe ? ??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Omar Sharif Jr. (@omarsharifjr) στις

Lgbtqi+
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM