Πώς να καθαρίζεις φραγκόσυκα χωρίς να γεμίζεις αγκάθια!

 

 

Στο νησί μου τα λέμε Παπουτσόσυκα, ποιος ξέρει γιατί. Εδώ τα λέτε Φραγκόσυκα ή Ινδικά σύκα. Στο νησί που βρίσκομαι, υποθέτω στα περισσότερα νησιά, το βλέπεις παντού. Και τώρα αρχίζει η εποχή τους. Στην κορφή από κάθε φύλλο του κάκτου οι καρποί αρχίζουν και παίρνουν ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω τη γεύση τους. Τώρα που τα δοκιμάζω αισθάνομαι την εξωτερική σάρκα ελαφρώς αλμυρή ενώ το εσωτερικό με τους σπόρους γεμάτο με μια κρυφή γλύκα. Διαβάζω πως γίνεται μαρμελάδα, λικέρ και άλλα πολλά. Θα έλεγα δοκιμάστε τα φρεσκοκαθαρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου. Άνθρωποι στην άκρη του δρόμου να καθαρίζουν κατακαλόκαιρο βουνά από φραγκόσυκα και να τα πουλάνε παγωμένα σε πλαστικές σακούλες, αυτή είναι μια από τις πιο γλυκές εικόνες της παιδικής μου ηλικίας. Ούτε το μάζεμα, ούτε το καθάρισμά τους είναι εύκολη δουλειά, αφού τα φραγκόσυκα είναι γεμάτα με λεπτά, μυτερά αγκάθια που αν δεν τα προσέξεις εισχωρούν παντού. Έμαθα να τα καθαρίζω σωστά και με ασφάλεια από νωρίς. Όποτε βρεθώ κάπου με φραγκοσυκιές όπως τώρα αυτό το καλοκαίρι θυμάμαι τα παλιά και καθαρίζω μια σακούλα φραγκόσυκα για όποιον τα αγαπά. Μερικές συμβουλές:

 

Θα τα βρεις όπως έχουμε πει σε βουνοπλαγιές, απότομα βράχια, δύσκολα σημεία γενικώς. Μην κάνεις τον σούπερμαν. Σκέψου το καλά πριν πας για κόψιμο να είσαι σίγουρος πως πατάς καλά, και δεν θα βρεθείς στο κενό ή στην καρδιά της φραγκοσυκιάς καλυμμένος με αγκάθια.

 

1. Ο σημαντικότερος κανόνας: δεν έχεις ποτέ επαφή σωματική ούτε με το φυτό ούτε με τον καρπό. Τα αγκάθια αν δεν τα προσέξεις θα μπουν παντού, στο δέρμα, στα ρούχα, δεν θα ησυχάζεις για καιρό.

 

 

2. Εγώ χρησιμοποιώ ένα χοντρό πανί που μετά το πετάω. Το τυλίγω πολλές φορές και με αυτό κόβω τους καρπούς. Δεν θέλει πολλή δύναμη ή πίεση, το γυρνάς λίγο και κόβεται. Φρόντισε να κόβεις τα ώριμα γιατί τα πράσινα δεν έχουν καμία γεύση.

 

3. Στο καθάρισμα τώρα. Χρειάζεσαι τρία πιάτα, ένα πηρούνι και ένα μαχαίρι που κόβει καλά.

 

4. Παίρνεις με το πηρούνι ένα φραγκόσυκο, το τοποθετείς στο κεντρικό πιάτο. Κόβεις τα δύο άκρα πρώτα.

 

5. Μετά κάνεις μια τομή κατά μήκος του φρούτου με το μαχαίρι όχι πολύ βαθιά, να φτάνει μόνο μέχρι την πρώτη στρώση.

 

6. Περνάς τη λεπίδα του μαχαιριού κάτω από τη φλούδα.

 

7. Οδηγείς το μαχαίρι γύρω γύρω από τη σάρκα του φρούτου, κόβεις και αφαιρείς το εξωτερικό αγκαθωτό μέρος.

 

8. Βάζεις το καθαρισμένο φρούτο σε ένα άλλο πιάτο και συνεχίζεις.

 

9. Είσαι έτοιμος.