TO BLOG ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΥ
Facebook Twitter

To χιλιόμετρο των αλκοολικών

 

To χιλιόμετρο των αλκοολικών Facebook Twitter
Ο Τζίμυ στο «Μισοφέγγαρο» του Μπάουερι, Απρίλης του 1977.

To χιλιόμετρο των αλκοολικών

Ένας φωτογράφος κι ένας κινηματογραφιστής On the Bowery

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Μάικλ Ντέιλι κι εγω αποφασίσαμε να μάθουμε πώς ήταν η ζωή στα μπαρ και τα φτηνά υπνωτήρια της μιας νύχτας στο Μπάουερι ― μέρη που προσπερνάγαμε αλλά δεν ξέραμε τίποτα γι αυτά. Έκρυβα τη μηχανή μου κάτω από το πανωφόρι μου κι ο Μάικλ κοιμόταν στα χόστελ. Το πιο διαβόητο μπαρ ήταν τότε το «Μισοφέγγαρο», με τους μπάρμεν να είναι τρομερά προσβλητικοί κι απότομοι με τους πελάτες. Ήταν ένας τύπος εκεί που πολύ τον συμπαθούσα. Ο Τζίμυ.

― Ο φωτoγράφος James Hamilton, μιλά γι' αυτό το εκπληκτικό πορτρέτο του.

______________________________________

Πριν λίγο καιρό βγήκε σε εξαιρετική επανέκδοση το Οn the Bowery, του Ρογκόζιν, που στα ελληνικά έγινε γνωστό ως «Το Χιλιόμετρο των Αλκοολικών». Με ένα εντελώς σχηματικό σενάριο, κατ' ουσίαν είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο της γειτονιάς των αλκοολικών, πριν τη μεγάλη σκούπα του Τζουλιάνι.

 

Γυρισμένο στα πραγματικά μπαρ και τα υπνωτήρια της περιοχής, με αληθινούς χαρακτήρες, είναι ένα φιλμ που δεν έχει όμοιό του, καταγράφοντας τους βαριά αλκοολικούς της εποχής, που ζούσαν τότε κι αντιμετωπιζόντουσαν σχεδόν σαν τζάνκι.

 

Για ένα άλλο, αριστουργηματικό υβρίδιο του Ρογκόζιν, το Come Back Africa (πάλι με πραγματικούς χαρακτήρες, γυρισμένο στις παραγκουπόλεις της Νότιας Αφρικής, επί Απαρτχάιντ) είχαμε κάνει μια αναφορά εδώ.

 

Και μόνο για αυτά τα δύο φιλμ και για το γεγονός ότι ανακάλυψε και έφερε στην Ευρώπη την Μίριαμ Μακέμπα, τον θεωρώ έναν από τους αγαπημένους μου.

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ