TO BLOG ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΥ
Facebook Twitter

Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος, ο μύστης της Ευγονίας

 

 

Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος

Ο μύστης της Ευγονίας

Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος, ο μύστης της Ευγονίας Facebook Twitter
Ο αεροπόρος, λαογράφος, ελληνοράπτης, συνθέτης, ηθοποιός, ελληνευρέτης και φαντασιομέτρης Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος, που γεννήθηκε τόσο νωρίς (το 1895) και πέθανε ευτυχώς τόσο αργά, σχεδόν 100 χρόνια μετά (1992), προλαβαίνοντας να ζήσει τα πάντα.

«Εγώ ξεφασούλησα τον Άγιο Βασίλειο από την πλαστοπροσωπεία Του με τον Άγιο Νικόλαο (Μπάρμπα Νοέλη) και έδωσα ολοκληρωμένα Βυζαντινά Χριστούγεννα δια τους Έλληνας, με βιβλίο και πρότυπο εκκλησάκι για τα Κάλανδα. Στο βιβλίο μου, ξετουρκεύω τον Ναό του Αιόλου-Αέρηδες από Τέμενος των Περιδινούμενων Ντρεβίσηδων, τοποθετώντας εκεί την Γέννησιν του Χριστού, κατά πρότυπον των Μεγάλων Ζωγράφων της Αναγεννήσεως. Επιπροσθέτως συνέθεσα την Μουσικήν Σουΐτα 'Μεσογειακό Κοντσέρτο', 'Πέραν του Καλού και του Κακού'.
Εγώ ξετούρκεψα τον χορό Ζεϊμπέκικο και του έδωσα την ευγενικιά του 'Ελληνική' καταγωγή και θρησκευτικότητα, ως Αρτοζήν.
Εγώ ξεμόρτησα την λέξη μάνγκας και της έδωσα την ευγενικιά της «Ελληνική-Βυζαντινή» καταγωγή και έννοια μέγας (μεγιστάν).
Εγώ ξεφράγκεψα την ντυσιά των Νεοελλήνων απλούστευσα την φουστανέλλα, και εδημιούργησα την φουστανέλλα-φράκο εσπερίδος, και την εφόρεσα με ελληνοκεντρικήν έφεσιν και κομψόν συρμόν.
Εγώ κέρδισα το Μετάλλιον των Αγώνων του Κολλεγίου St. Gall της Ελβετίας, όπου εσπούδασα, επιτυχών άλμα εις ύψος 1.87 μέτρων (σ.σ. εκεί φαίνεται πως ο Βελλούδιος ήλθε σε επαφή με τις άρτι γεννηθείσες, εν Ζυρίχη, ντανταϊστικές ιδέες).
Εγώ εδημιούργησα 40 τύπους Νεοελληνικών Υποκαμίσων και αναξυρίδων, που τα φοράω – το καλοκαίρι. Τον χειμώνα φοράω κοστούμι από σαμαροσκούτι με κουμπιά από πεταλίδες της θάλασσας.
Εγώ ξαναζωντάνεψα 'Νεοελληνικά' τον Πυρρίχιο Χορό εις τις πρωταρχικές Αμφικτυονίες των Σικελιανών εις τους Δελφούς, με αληθινούς Έλληνες Οπλίτας Στρατιώτας.
Εγώ ανεκάλυψα εις την Κοκκινιά και προώθησα τον Πρύτανιν της Λαϊκής Κεραμικής Δ. Μυγδαληνόν από το Τσανάκ Καλέ (Άβυδον) της Τρωάδος Χώρας του Σκαμάνδρου και διέθεσα δια του καθηγητού κ. Β. Κυριαζόπουλου εις το Μουσείον Λαϊκής Τέχνης (Μοναστηράκι Αθηνών) την πλουσιωτάτην συλλογήν μου λαϊκών αγαλματιδίων προκλασικής Τέχνης, ήτοι Πηγάσους, Σφίγγας, Ήρωας κλπ.».

―Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος

Διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο του Φώντα Τρούσα για την μεγάλη αυτή μορφή, στο λινκ ΑΥΤΟ.

Ημερολόγιο

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ