5 φράσεις που δεν λέμε ποτέ σε κάποιον που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακμής

5 φράσεις που δεν λέμε ποτέ σε κάποιον που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακμής Facebook Twitter
Η ακμή δεν είναι αστείο. Δεν "σηκώνει" ούτε πειράγματα, ούτε αστείες κουβέντες, ούτε συμβουλές για γιατροσόφια.
3

Η ακμή δεν είναι απλώς ένα σοβαρό δερματολογικό πρόβλημα, αχαρτογράφητο σε κάποιες περιπτώσεις, που καταστρέφει την καθημερινότητα του ανθρώπου που υποφέρει από αυτήν. Είναι μία κατάσταση με κοινωνικές προεκτάσεις και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία αυτού που την παλεύει. Έχοντας σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει τα αδιάκριτα βλέμματα, πολύ συχνά και τα σχόλια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περνάει ή ακόμη χειρότερα, θέλουν να αστειευτούν με αυτό το σοβαρό πρόβλημα, η ζωή ενός ανθρώπου με ακμή κάποτε γίνεται αφόρητη.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα περισσότερο για να απαλύνουμε μία μάλλον δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που απλώς μπορούμε να μην ξεστομίσουμε σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ακμής.

 

Γιατί δεν πλένεις το πρόσωπο σου; Γιατί δεν προτιμάς έναν πιο αποτελεσματικό καθαρισμό;

Μην μπείτε καν στη διαδικασία να κάνετε μία τέτοια επισήμανση. Το πρόβλημα της ακμής στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα. Ναι, η ατμοσφαιρική ρύπανση επιτείνει το πρόβλημα, αλλά κάποιος που αντιμετωπίζει την ακμή, ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς –και κυρίως τα έχει δοκιμάσει – όλα τα μυστικά περί καθαρισμού, καθαριότητας και τα συναφή. Ας μην είμαστε προσβλητικοί με κάτι, για το οποίο είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ιδέα.

 

Πρέπει να πίνεις πολύ νερό, να κόψεις τα αναψυκτικά και το junk food και να μένεις μακριά από τις σοκολάτες.

Οι περισσότεροι απ’ όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ακμή, δεν κάνουν τίποτα από τα παραπάνω. Έχουν σαφείς οδηγίες από τους δερματολόγους τους για το διατροφολόγιο τους και σίγουρα δεν χρειάζονται εμάς για τέτοιου είδους επισημάνσεις. Ξέρουν τι μπορεί να «υπογραμμίσει» το πρόβλημα τους και εκτός από το ότι βρίσκονται σε περιορισμό το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, έχουν και το βάσανο των αντιβιοτικών – πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του έτους – που απαιτεί συγκεκριμένη διατροφή.

 

Μήπως δεν πρέπει να φοράς καθόλου make up; 

Ειδικά για τα νεαρά κορίτσια, τα σχόλια και η ήδη τραυματισμένη – από την ακμή – αυτοεκτίμηση, το make up – και ειδικά τα υποαλλεργικά προϊόντα – είναι ο μόνος τους σύμμαχος στην προσπάθεια να κρύψουν ουλές, σημάδια και κοκκινίλες. Γνωρίζουν ότι κάποια προϊόντα μπορούν να «φουντώσουν» το πρόβλημα, γι’ αυτό και αναζητούν εκείνα που θα κάνουν τη λιγότερη δυνατή ζημιά. Το να τριγυρίζεις όλη τη μέρα, σε ένα μάλλον «επιθετικό» περιβάλλον με ακάλυπτα σημάδια, δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί και οι έξτρα συμβουλές απλώς το κάνουν χειρότερο.   

 

Γιατί δεν τα σπας εσύ και δίνεις τα λεφτά σου σε τόσους γιατρούς;

Δεν υπάρχει πιο ανεύθυνο πράγμα για να πεις σε έναν άνθρωπο με τόσο σοβαρό δερματικό πρόβλημα. Το να «πειράξει» με γυμνά χέρια το πρόσωπο του είναι κάτι που μπορεί να τον καταδικάσει σε ακόμη βαθύτερο πρόβλημα, δημιουργώντας νέες μολύνσεις και ουλές που δεν θα επουλωθούν ποτέ. Δεν είναι παιχνίδι αυτό που προτείνετε. Είναι κάτι, για το οποίο δεν έχετε ιδέα. Σκεφτείτε επίσης ότι αυτό το λέτε σε κάποιον \-αν, που ξέρει πολλά από επώδυνες θεραπείες, στο πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος μας: το πρόσωπο. 

 

Ξέρω ένα καταπληκτικό φάρμακο / γιατροσόφι / μυστικό...

Κρατήστε το για τον εαυτό σας. Ειλικρινά. Άθελα σας, μπορεί να κάνετε πολύ μεγάλη ζημιά, ενώ κατά τα λοιπά, οι προθέσεις σας είναι καλές. Ένα «γιατροσόφι» αυτού του τύπου, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες επιπλοκές σε κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ακμή. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι αγνοήσει αυτό που προτείνετε, γιατί ξέρει ότι δεν θα βοηθηθεί. Ωστόσο, επειδή ειδικά σε νεαρές ηλικίες η απελπισία χτυπάει «κόκκινο», αφήστε τις συμβουλές στην άκρη.

Με στοιχεία από το BBC

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Εξαιρετικό άρθρο, έχοντας ακμή στα 19 μου (νωρίς το θυμήθηκε και η ακμή να βγει) υπέφερα. Το μεικαπ κάνει θαύματα στην αυτοπεποίθηση, και ειδικά όταν είναι εγκεκριμένο και από το δερματολόγο και μη φαγεσωρογόνο. Να και κάποια άλλα από το BBC για όποιον ενδιαφέρεται:http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/36091112/what-not-to-say-to-people-with-acnehttp://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/36081736/acne-needs-to-be-taken-more-seriously-say-charities
Ως χρονια πασχουσα ακμης κατα το παρελθον, οφειλω να πω πως το αρθρο ειναι εξαιρετικο. Δυστυχως, οι φρασεις αυτες ακουγονται πολυ συχνα και παρ' οτι δεν αμφισβητω τις προθεσεις αυτων που τις διατυπωνουν, δεν παυουν να ειναι εκνευριστικες.
Είχα χρόνιο πρόβλημα ακμής (λόγω ΣΠΩ), και μπορώ να πω πως είναι σαν να κουβαλάς μόνιμες ουλές οι οποίες βρίσκονται στο πιο εμφανές σημείο του σώματος: το πρόσωπο. Τα αδιάκριτα/ έντονα βλέμματα στο δρόμο δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να μην κάνουμε τους πάσχοντες να νιώθουν άσχημα με σχόλια που γίνονται δήθεν από ενδιαφέρον. Μια κυρία κάποτε στην αίθουσα αναμονής του δερματολόγου, χωρίς να έχουμε ανταλλάξει κουβέντα, με ρώτησε ξαφνικά «Για το προσωπάκι σας έχετε έρθει, ε;» Έπρεπε να της πω «όχι, για κονδυλώματα», αλλά ήμουν μικρή και ντροπαλή.