Επιστήμονες συνδέουν την κατάσταση του πρόσφυγα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας

Επιστήμονες συνδέουν την κατάσταση του πρόσφυγα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας Facebook Twitter
Πρόσφυγας κουβαλάει στην πλάτη το παιδί της μετά την άφιξη τους στην Λέσβο... Reuters/ Fotis Plegas
0

Σαν να μην έφτανε το ότι πρέπει να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, να πραγματοποιήσουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι και να αντιμετωπίσούν τις εξουθενωτικές διοικητικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρόσφυγες βαρύνονται από ένα ακόμα άχθος: τον αυξημένο κίνδυνο (σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό) ανάπτυξης σχιζοφρένειας. 


Ερευνητές, υπό την καθοδήγηση της Anna-Clara Hollander, από το Ινστιτούτο Karolinska στην Σουηδία, μελέτησαν 1.3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούνε στην Σουηδία και ανακάλυψαν ότι οι πρόσφυγες  έχουν προδιάθεση τρεις φορές περισσότερο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις σε σύγκριση με τους αυτόχθονες Σουηδούς και 70% περισσότερο από μη-πρόσφυγες μετανάστες που προέρχονται από την ίδια περιοχή.  


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ στις 5 Μαρτίου, δεν εξέτασε τους πιο πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες αλλά παρακολούθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους γεννηθέντες μετά το 1984, από την ηλικία των 14 ετών ή από την ημερομηνία άφιξης στην Σουηδία αν αυτή ήταν μεταγενέστερη, μέχρι το τέλος του 2011. Στο σύνολο των ατόμων 3.704 ανέπτυξαν ψυχωτικές διαταραχές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ στις 5 Μαρτίου, δεν εξέτασε τους πιο πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες αλλά παρακολούθησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους γεννηθέντες μετά το 1984, από την ηλικία των 14 ετών ή από την ημερομηνία άφιξης στην Σουηδία αν αυτή ήταν μεταγενέστερη, μέχρι το τέλος του 2011. Στο σύνολο των ατόμων 3.704 ανέπτυξαν ψυχωτικές διαταραχές.

Ο έτερος συγγραφέας του άρθρου James Kirkbride, ερευνητής ψυχιατρικής στο University College του Λονδίνου δήλωσε πως η μελέτη αυτή ταιριάζει με προγενέστερη εργασία του που αναδείκνυε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο τραύμα και την ψύχωση. Ωστόσο σημειώνει πως τα στοιχεία δεν εξηγούν γιατί το να είναι κάποιος πρόφυγας πιθανά μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σχιζοφρένειας. Είναι πιθανόν οι εμπειρίες των προσφύων στις πατρίδες τους, η διαδικασία της μετακίνησης και οι εμπειρίες απομόνωσης και διακρίσεων μετά την άφιξη τους να συνδέονται με τους αυξημένους κινδύνους.  

Παρότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες, ο Kirkbride λέει πως το να μην αναγνωρίζουμε τους κινδύνους ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σημαίνει άρνηση να θεραπεύσουμε το άχθος αυτό "με τον κατάλληλο τρόπο". 


Παρότι η σχιζοφρένεια είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομούμενη, ο Kirkbride λέει πως είναι απίθανο η γενετική προδιάθεση από μόνη της, δηλαδή οι Σουηδοί να είναι γενετικά λιγότερο προδιατεθειμένοι να εμφανίσουν σχιζοφρένεια, να αποτελεί την μόνη εξήγηση. Προηγούμενες μελέτες έχουν πραγματοποιήσει άμεσες συγκρίσεις ανάμεσα σε μετανάστες και σε εκείνους που παρέμειναν στην πατρίδα τους και τα ευρήματα επιβεβαίωναν πως εκείνοι που μετανάστευσαν εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας. Η μελέτη του Kirkbride επεκτείνεται επί των ευρημάτων της συγκεκριμένης εδραιωμένης έρευνας και υποδεικνύει πως ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλότερος για τους πρόσφυγες. 

 

Η θέση του Kirkbride είναι πως το περιβάλλον και η γενετική εξίσουν παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ψύχωσης. "Πρέπει να συνυπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο πέραν του γενετικού κινδύνου που πυροδοτεί την ψυχωτική εμπειρία." υποστηρίζει.  

Ο Amir Sariaslan, ερευνητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος δεν συνδεόταν με την μελέτη, προειδοποιεί ότι παρότι η μελέτη των προσφύγων δείχνει μια σχέση ανάμεσα στο καθεστώς του πρόσφυγα και την σχιζοφρένεια, ωστόσο δεν αποδεικνύεται η αιτία του αυξημένου κινδύνου. Το να γίνει κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται και με άπειρους άλλους παράγοντες σύμφωνα με τον Sariaslan. "Οι παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιος καταλήγει να ανήκει σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες θα μπορούσε να εξηγεί την ψύχωση και στην μελέτη δεν έκαναν τίποτα για να συμπεριλάβουν και αξιολογήσουν την διάσταση αυτή. Δεν μπορείς απλά να τυχαιοποιείς ανθρώπους σε μετανάστες, πρόσφυγες ή αυτόχθονες Σουηδούς" προσθέτει. 

 

Ο Sariaslan υπογραμμίζει ότι περίπου 70% με 80% των παραλλαγών της σχιζοφρένειας μπορούν να αποδοθούν σε γενετικούς παράγοντες και πως είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη τις γενετικές επιρροές εξετάζοντας ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι απόλυτα διακριτό καθώς οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν σε φαινομενικά περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το που επιλέγουν οι άνθρωποι να ζήσουν ή την βαθμολογία στις αξιολογήσεις τους.  


Τέλος, παρότι το πρότυπο της μελέτης δείχνει κατά μέσο όρο υψηλότερο ποσοστό κινδύνου εκδήλωσης σχιζοφρένειας, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει συγκεκριμένα αυξημένος κίνδυνος για μεμονωμένα άτομα. Η έρευνα δεν χρησιμεύει σχεδόν καθόλου στην κλινική πρακτική για την αξιολόγηση του ψυχωτικού κινδύνου ενός συγκεκριμένου ατόμου.  


Για τα εκατομμύρια των προσφύγων παγκοσμίως ωστόσο οι προϋποθέσεις αυτέ δεν αποτελούν παρηγοριά. Οι ακριβείς αιτίες μπορεί να είναι απροσδιόριστες, αλλά η μελέτη δείχνει πως οι πρόσφυγες μαζί με τα άλλα βάσανα τους παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. 

Στοιχεία από το Quartz

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT