Δεν πειράζει αν κλάψεις στη δουλειά...

0

 

Όταν πριν από μία δεκαετία, ο πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, απέλυσε τη Mika Brzezinski, παρουσιάστρια, δημοσιογράφο και συγγραφέα, εκείνη έβαλε τα κλάματα.

Καιρό μετά, δήλωνε ότι μετάνιωσε γι’ αυτή της την αντίδραση. «Δεν υπήρχε χώρος για δάκρυα εκείνη τη στιγμή», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη της, λέγοντας μάλιστα ότι το να κλαις δημοσίως είναι ένδειξη αδυναμίας, κάτι αντίστοιχο με το να πετάς στα σκουπίδια το κύρος σου.

Πόσο αληθές είναι αυτό; Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις και μελέτες του προηγούμενου διαστήματος που αφορούν τον εργασιακό χώρο και τις συμπεριφορές μέσα σε αυτόν, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων – και μάλιστα γυναικών – που θεωρεί ανεπίτρεπτο ή έστω άβολο το να κλάψει κάποιος στη δουλειά του, όταν βρεθεί υπό τεράστια πίεση.

Γιατί στη δυτική σκέψη το κλάμα –μια φυσική αντίδραση σε κάτι που δεν πάει καλά– είναι τόσο πολύ συνυφασμένο με την αδυναμία;

Γιατί, όμως, στη δυτική σκέψη το κλάμα – μια φυσική αντίδραση σε κάτι που δεν πάει καλά – είναι τόσο πολύ συνυφασμένο με την αδυναμία; Αφού ακόμη και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ακόμη και σε ένα έτος τόσο μακρινό όσο το 1628 – όπως αναφέρει στο βιβλίο της Aeon η συγγραφέας Sandra Newman – ήταν απολύτως κατανοητό το να «σπάσει» κάποιος, ακόμη και ισχυρός.

Την ίδια στιγμή, ενώ για μία γυναίκα είναι ένδειξη αδυναμίας, επισημαίνεται στις ίδιες έρευνες, όταν κλαίνε οι άντρες είναι  η ανθρώπινη στιγμή τους, ένα ξέσπασμα που τους κάνει πιο προσιτούς.

Πόσο δίκαιο; Καθόλου κι ας λένε οι έρευνες που αναπαράγουν τα στερεότυπα περί «συναισθηματικών γυναικών που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ορμόνες και τη συμπεριφορά τους». Σύμφωνα μάλιστα με συγγραφείς, καθηγητές διοίκησης επιχειρήσεων και κοινωνιολόγους δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτά τα αυθαίρετα και άδικα συμπεράσματα τα υποστηρίζουν και γυναίκες: παρά τις μάχες περί ισότητας τα δάκρυα θεωρούνται τόσο γυναικεία υπόθεση, όσο το μακιγιάζ, το να κάθεσαι στο σπίτι και την κουζίνα σου και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε άρθρο του “Atlantic” το μόνο που θα βοηθούσε πραγματικά στις δουλειές, στις συνεργασίες, στις σχέσεις των ανθρώπων είναι το κλάμα, τα δάκρυα που φεύγουν όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, να θεωρούνται πλέον μία φυσιολογική αντίδραση. Για όλους. Άντρες – γυναίκες που εν έτει 2016 ζουν τις τρομακτικότερες μέρες στο εργασιακό περιβάλλον από κάθε άλλη γενιά.

«Αρκετά με το κρυφτούλι στα WC ή με το ψέμα, ότι είμαστε αλλεργικοί, προκειμένου να μας αφήσουν να κλάψουμε με την ησυχία μας», καταλήγει το συγκεκριμένο άρθρο και σίγουρα πολλοί θα συμφωνήσουν μ’ αυτόν τον επίλογο...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM