Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την μακροζωία

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την μακροζωία Facebook Twitter
4
Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την μακροζωία Facebook Twitter

Σε μία νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200.000 άτομα τα ευρήματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα: Η κατανάλωση καφέ (κανονικού ή ντεκαφεϊνέ) συνδέεται άμεσα με την μείωση του ρίσκου εμφάνισης ασθενειών και την αύξηση του μέσου όρου ζωής. Αποδείχθηκε ότι πίνοντας 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα το ποσοστό εμφάνισης ασθενειών μειώνεται κατά 15% σε σύγκριση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ.

Σημειώνεται ότι η έρευνα αποδεικνύει μία απλή συσχέτιση την κατανάλωσης του καφέ με την μακροζωία και όχι την σιγουριά ότι αυξάνει τον μέσο όρο ζωής. Σχετίζεται με την μείωση εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων, νοσημάτων στο συκώτι και διαβήτη που συνδέονται άμεσα με την θνησιμότητα. Το μεγάλο δείγμα της έρευνας αποδεικνύει επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να σταματήσει τα οφέλη που ενδεχομένως προσφέρει ο καφές.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας και του υπεύθυνου της έρευνας, Frank Hu του Harvard T. H. Chan School of Public Health: «τα αποτελέσματα από αυτές και από προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με έναν πιο υγιή τρόπο ζωής».

Βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την μείωση του ρίσκου καρδιοαναπνευστικών νοσηματων, νευρολογικών ασθενειών και της αυτοκτονίας. Ωστόσο δεν βρήκαν καμία σύνδεση με την θνησιμότητα από καρκίνο.

Για τις ανάγκες της έρευνας ο Hu και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 200.000 ανθρώπων συλλέγοντας στοιχεία από τρία μεγάλα νοσοκομεία. Στην έρευνα συμμετείχαν και πολλοί γιατροί, νοσοκόμοι και εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας. Σε όλους δίνονταν κατά καιρούς ερωτηματολόγια που αφορούσαν την διατροφή τους. Κατά την διάρκεια της έρευνας η οποία κράτησε 30 χρόνια απεβίωσαν 30.000 άτομα.

Όταν ο Hu και οι συνάδελφοι του έβαλαν κάτω τα στοιχεία και συμπεριέλαβαν καπνιστές στην έρευνα τους τα ποσοστά θνησιμότητας άλλαξαν ανάμεσα σε φανατικούς και λιγότερο φανατικούς καταναλωτές καφέ. Οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν ποσοστό θνησιμότητας μειωμένο κατά 12% σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Οι μη καπνιστές που έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αυτούς που δεν έπιναν. Άρα η έρευνα αποδεικνύει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη με την μετριοπαθή.

 

Εξετάζοντας πιο στενά τα ευρήματα της έρευνας ο Hu και οι συνάδελφοί του βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την μείωση του ρίσκου καρδιοαναπνευστικών νοσηματων, νευρολογικών ασθενειών και της αυτοκτονίας. Ωστόσο δεν βρήκαν καμία σύνδεση με την θνησιμότητα από καρκίνο.

 

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη που μπορεί να έχει ο καφές στην υγεία και πολλές από αυτές έχουν καταλήξει σε διφορούμενα ευρήματα. Από την άλλη η σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και ασθενειών όπως καρκίνος στο συκώτι και δύο τύποι διαβήτη έχουν μελετηθεί σε πολλές έρευνες. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μία συνέπεια στις αποδείξεις ότι ότι η κατανάλωση καφέ ωφελεί τον οργανισμό», λέει Christina Bamia καθηγήτρια επιδημιολογίας και κλινικών μελετών.

 

Ο καφές περιλαμβάνει πάνω από 1000 συστατικά, χημικά και μηχανισμούς, που μπορεί να προστατεύσουν την υγεία και όλα αυτά αποκαλύπτονται σταδιακά. «Οι έρευνες παρατήρησης, όπως η έρευνα του Frank Hu και των συνεργατών του είναι χρήσιμα εργαλεία για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας ως προς τα οφέλη του καφέ», συμπληρώνει η Bamia. 

 

 via arstechnica

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Βάφτισες "ξεκούραση" την τεμπελιά και την αδράνεια, αλλά το καθισιό δεν κάνει καλό στην υγεία. Άσε που τους εκατό καφέδες μπορείς να τους πίνεις και στην δουλειά (ανάλογα με το ωράριο).