Μήπως η απάντηση στη μειωμένη παραγωγικότητα είναι να δουλεύεις λιγότερο;

Μήπως η απάντηση στη μειωμένη παραγωγικότητα είναι να δουλεύεις λιγότερο; Facebook Twitter
0

Στη Σουηδία τα πειράματα με την 6ωρη εργασία συνεχίζονται ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες ανά στον κόσμο υιοθετούν ένα μοντέλο 4ήμερης εργασίας. 

Εσύ πόσες παραγωγικές ώρες μετράς σε μια τυπική μέρα δουλειάς; Παρ'όλο που έχει αποδειχθεί ανασταλτικό για την παραγωγικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμπληρώνει ακόμα ένα 40ωρο εργασίας την εβδομάδα. Πέρα από το νόμο, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να παρακάμψει κανείς το 8ωρο και, όπως ισχυρίζονται οι τελευταίες έρευνες, 1/3 των εργαζομένων το κάνουν ήδη!

Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ το 1/3 από ένα δείγμα 3000 εργαζόμενων παραδέχτηκε πως προσφέρει το ελάχιστο δυνατό στη δουλειά του. Κι αν όλοι γύρω μιλούν για το πόση πολλή δουλειά έχουν, μάλλον δεν λένε όλη την αλήθεια. Μια πρόσφατη έρευνα του Oxford University απέδειξε πως δεν δουλεύουμε περισσότερο απ'ότι στο παρελθόν. Μπορεί να μετράμε υπερωρίες, όμως η ποσότητα της δουλειάς παραμένει ίδια. Για την ακρίβεια, πολλοί άνθρωποι έχουν καθημερινά τεράστιες λίστες με πράγματα που τελικά δεν χρειάζεται να κάνουν.

"Μια ένδειξη πως κάποιος είναι κοντά στο νευρικό κλονισμό είναι η πίστη ότι η δουλειά του είναι εκπληκτικά σημαντική" - Μπέρτραντ Ράσελ

Σήμερα όποιος δεν έχει μια τεράστια to-do list, θεωρείται τεμπέλης. Πολύ συχνά όμως, εκείνοι που δηλώνουν πολυάσχολοι έχουν ως κύρια δουλειά τους το να λένε στους άλλους πόσο πολυάσχολοι είναι, κάτι που μπορεί να τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί, είναι όμως άκρως βλαβερό για την υγεία και την προσωπική τους ζωή. Μια ακόμα έρευνα επιβεβαιώνει πως οι ίδιοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση εκείνους που είναι πιο χαλαροί.

Το αναπάντεχο ωστόσο στοιχείο που προέκυψε είναι πως το να είναι κανείς φορτωμένος στη δουλειά κάνει μακροπρόθεσμα κακό στην καριέρα του αφού εκείνοι που δήλωσαν πως δουλεύουν πολύ εντατικά, διέγραψαν τελικά χειρότερη επαγγελματική πορεία.

Μήπως λοιπόν όσοι μετριάζουν την ενέργειά τους στη δουλειά, μόνο πλήγμα στην παραγωγικότητα δεν αποτελούν; Μήπως το μυστικό της ισορροπίας για μια παραγωγική και υγιή ζωή είναι το να μην είσαι συνεχώς πολυάσχολος και (σίγουρα) το να μην το διαλαλείς;

Τελικά κάτι ήξερε ο Μπέρτραντ Ράσελ που είπε "Μια ένδειξη πως κάποιος είναι κοντά στο νευρικό κλονισμό είναι η πίστη ότι η δουλειά του είναι εκπληκτικά σημαντική".

Με στοιχεία από τον The Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ