Το νέο όπλο της ζυθοποιίας είναι αυτού του είδους οι μπύρες – και υπάρχει λόγος

Το νέο όπλο της ζυθοποιίας είναι αυτού του είδους οι μπύρες – και υπάρχει λόγος Facebook Twitter
Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να βγάλουν το αλκοόλ από τη ζωή τους, αλλά θέλουν πιο ισορροπημένες νυχτερινές εξόδους και μεγαλύτερη ευσυνειδησία σε ζητήματα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη κι αν πρόκειται για μπύρα. Εκεί κατευθύνεται πλέον η αγορά.
0

Στην Αυστραλία, εκεί που το να καταναλώσουν οι νεαρότερες ηλικίες -και κυρίως οι ανήλικοι- μεγάλες ποσότητες μπύρας δεν είναι ακριβώς εφικτό, κολοσσοί της ζυθοποιίας, όπως οι Anheuser-Busch InBev NV και η Kirin Holdings Co αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παρασκευή διάφορων «ελαφρύτερων» εκδόσεων γνωστής μπύρας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ανήλικοι.

Όλη αυτή η επιχειρηματική κινητικότητα στο σύμπαν της μπύρας, μοιάζει λίγο οξύμωρη για μία χώρα που έχει ονομάσει μία από τις γνωστότερες λάγκερ της με το όνομα ενός πρώην πρωθυπουργού της και δεινού πότη μπύρας, του Bob Hawke, για μια χώρα που έτσι κι αλλιώς του δίνει και καταλαβαίνει σε μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή. Ωστόσο, δεν είναι... 

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή ευσυνείδητων καταναλωτών αλκοολούχων ποτών που πρακτικά αναγκάζει τους ζυθοποιούς να λανσάρουν ελαφρύτερες εκδοχές διάσημων brands μπύρας, ξεκινώντας από τη Stella Artois και καταλήγοντας σε μικρότερες τοπικές μάρκες όπως η James Boag και Hahn.

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή ευσυνείδητων καταναλωτών αλκοολούχων ποτών που πρακτικά αναγκάζει τους ζυθοποιούς να λανσάρουν ελαφρύτερες εκδοχές διάσημων brands μπύρας, ξεκινώντας από τη Stella Artois και καταλήγοντας σε μικρότερες τοπικές μάρκες όπως η James Boag και Hahn.

Μία από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η ΑB InBev, μόλις τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε να προωθεί μία ελαφρύτερη εκδοχή της  Corona, της πιο δημοφιλούς εισαγόμενης μπύρας στην Αυστραλία. «Η φιλοσοφία πλέον είναι ότι δεν πίνουμε για να μεθύσουμε, αλλά για να απολαύσουμε», εξηγεί ο Jonny Forsyth, κορυφαίος αναλυτής στην Mintel Group Ltd.

Το επίπεδο περιεκτικότητας αλκοόλ στις λεγόμενες δυνατές μπύρες αγγίζει το 6%. Στις μεσαίας περιεκτικότητας μιλάμε για 3% με 4%. Η Corona Ligera περιέχει 3,2%, πρόκειται, δηλαδή για μία μπύρα με περίπου 1/3 λιγότερο αλκοόλ, από αυτές που μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. 

Τι άλλο, όμως, ευθύνεται γι' αυτή τη στροφή της ζυθοποιίας σε ελαφρύτερες μπύρες; Αναμφίβολα η επιρροή των social media στους νέους και την καθημερινότητά τους. Εδώ και καιρό, έχει παρατηρηθεί ότι ο νεαρόκοσμος αποφεύγει να ανεβάζει στο Instagram, στο Facebook και σε άλλα επιδραστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες οι οποίες μαρτυρούν μεθύσι ή ελαφρά ζάλη. Φροντίζουν, δηλαδή, για την εικόνα τους και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και αυτό είναι ένα βήμα προόδου.

Το νέο όπλο της ζυθοποιίας είναι αυτού του είδους οι μπύρες – και υπάρχει λόγος Facebook Twitter
Εδώ και καιρό, έχει παρατηρηθεί ότι ο νεαρόκοσμος αποφεύγει να ανεβάζει στο Instagram, στο Facebook και σε άλλα επιδραστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες οι οποίες μαρτυρούν μεθύσι ή ελαφρά ζάλη. Γι' αυτό τον λόγο μεγάλες ζυθοποιίες άρχισαν να προωθούν «ελαφρύτερες» εκδόσεις διάσημων brands μπύρας όπως ακριβώς έκανε και η ΑB InBev με την Corona Ligera.

«Πρακτικά συνδέουν την κατανάλωση φαγητού και ποτού με την εικόνα τους και φυσικά δεν μπορείς να υποτιμήσεις τη δύναμη της τεχνολογικής προόδου σε όλο αυτό», λέει ο Forsyth.

Όλο αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 40 χρόνια οι Αυστραλοί κατανάλωναν περίπου 13 λίτρα (3,4 γαλόνια) καθαρής αλκοόλης σε ετήσια βάση, εκ των οποίων πάνω από τα δύο τρίτα ήταν μπύρα, σύμφωνα και με την κρατική στατιστική υπηρεσία της Αυστραλίας.  Πλέον, η κατανάλωση αλκόολ -και ειδικά μπύρας- στην Αυστραλία έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι περισσότερο από 50%, αγγίζοντας τα 89 λίτρα ανά άτομο ετησίως... 

Φυσικά, «ελαφρύτερες» σε περιεκτικότητα αλκοόλ μπύρες, δεν συνιστούν αυτόματα και μια υγιεινή επιλογή. σίγουρα, όμως, κοστίζουν φθηνότερα. Ένα πακέτο 24 τεμαχίων της Corona Ligera -και μιλάμε για τις συσκευασίες των 355ml- κοστίζει 47,95 δολάρια, ενώ η δυνατή εκδοχή της ίδιας μάρκας κοστίζει 2 δολάρια παραπάνω. Ωστόσο, η Αυστραλία δεν είναι το μόνο παράδειγμα στροφής στη μπύρα. Και στην Κίνα, αυτού του είδους οι ελαφρύτερες σε αλκοόλ βερσιόν έχουν πάει εξαιρετικά καλά, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους. 

Το νέο όπλο της ζυθοποιίας είναι αυτού του είδους οι μπύρες – και υπάρχει λόγος Facebook Twitter
Διαγραμματική απεικόνιση της κατανάλωσης αλκοόλ ανά άτομο στην Αυστραλια από το 1974 εώς και το 2016.

Τη στιγμή μάλιστα που ανά τον κόσμο η κατανάλωση οινοπνευματωδών περνά κρίση, η στροφή αυτή δεν φαίνεται και τόσο κακή ιδέα. Στη Δυτική Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά για ζυθοποιίες όπως η Heineken NV και η Carlsberg A/S, η απαίτηση για μπύρες με όχι περισσότερο από 0,5% αλκοόλ είναι δεδομένη και ολοταχώς αυξανόμενη. Αυτός είναι και ο λόγος που η AB InBev, μέχρι το 2025, σκοπεύει όχι απλώς την κυκλοφορία μίας Budweiser χωρίς καθόλου αλκοόλ, αλλά γενικώς την παραγωγή μη αλκοολούχων προϊόντων. 

«Βλέπουμε όλο και περισσότερους καταναλωτές να πραγματοποιούν αυτή τη στροφή», λέει ο Brian Phan, διευθυντής της Carlton & United, εξηγώντας το ότι ο κόσμος σκέφτεται ότι αν είναι να μείνει έξω με φίλους για ώρες και αν η επικοινωνία με τους φίλους είναι το ζητούμενο, τότε ναι, όλη αυτή η στροφή έχει νόημα. 

Και πάλι αυτή η έκρηξη των ελαφριών αλκοολούχων δεν φαίνεται ικανή να αναστήσει την αγορά, ενώ ειδικά στην Αυστραλία αυτό θα -με τις αλλαγές στη βιομηχανία του ζύθου- δεν αναμένεται να σημειωθεί πριν περάσει τουλάχιστον μία 5ετία, 

Ωστόσο, ο Forsyth επιμένει ότι πρόκειται για μονόδρομο και για οριστική αλλαγή σε συνήθειες ετών. «Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να βγάλουν το αλκοόλ από τη ζωή τους, αλλά θέλουν πιο ισορροπημένες νυχτερινές εξόδους και μεγαλύτερη ευσυνειδησία σε ζητήματα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη κι αν πρόκειται για μπύρα. Εκεί κατευθύνεται πλέον η αγορά, εκεί πάμε κι εμείς». 

Με στοιχεία από bloomberg.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT