Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή Facebook Twitter
Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουμε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε αμέσως μετά τα δόντια μας.
1

Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά περίπου 1.000 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις δίνουν πρώτα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα και συνεπώς μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, εφόσον πηγαίνουμε για τακτικό τσεκ-απ δύο φορές τον χρόνο (όπως θα 'πρεπε).

Την ίδια ώρα τα οδοντιατρικά προβλήματα έχουν αντίκτυπο σε άλλα σημεία του σώματος και προκαλούν επιπλοκές που δεν θα φανταζόμασταν.

Για παράδειγμα, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά, και να τα προσβάλουν, προκαλώντας ύπουλες περικαρδίτιδες, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες για την εμφάνιση διαταραχών της πέψης.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από πονοκεφάλους δεν γνωρίζουν ότι το τρίξιμο των δοντιών και η κακή σύγκλισή τους είναι οι κύριοι ένοχοι για την εμφάνιση ημικρανιών και κεφαλαλγιών που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια. Επίσης, η ουλίτιδα στις έγκυες γυναίκες συσχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό και τη γέννηση λιποβαρών μωρών.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία. Αντίθετα, το υγιές χαμόγελο είναι διαβατήριο επιτυχίας στην επαγγελματική ζωή και κάνει θαύματα στην κοινωνικότητά μας.

Γερά δόντια με 4 κινήσεις

Η οδοντιατρική πρόληψη είναι καλύτερη και πολύ φθηνότερη από τη θεραπεία, καθώς η αποκατάσταση των δοντιών με εμφυτεύματα ή «προσόψεις» έχει τσουχτερό κόστος. Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας γερά αρκούν τέσσερα βήματα:

• Τα βουρτσίζουμε πρωί-βράδυ με τον σωστό τρόπο και καθαρίζουμε τις μεσοδόντιες επιφάνειες με νήμα, για να αποφύγουμε την ουλίτιδα.

• Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουμε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε αμέσως μετά τα δόντια μας.

• Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό και προληπτική εξέταση.

• Aυτοεξετάζουμε το στόμα μας τακτικά, όπως κάνουμε με το στήθος (οι γυναίκες) και τις δερματικές ελιές (σπίλοι).

3 μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Πιο απαραίτητο είναι το βούρτσισμα των δοντιών το πρωί.

Η αλήθεια: Το βράδυ, λόγω της «στάσης του σάλιου», τα μικρόβια της τερηδόνας αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, συνεπώς το βραδινό βούρτσισμα είναι καθοριστικής σημασίας.

Μύθος: Όταν φάμε πρωινό, πρέπει να ξαναβουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Η αλήθεια: Το δεύτερο βούρτσισμα δεν χρειάζεται κι αν το πρωϊνό περιέχει όξινα τρόφιμα (χυμός, τυρί, γιαούρτι), τα οξέα μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών, με συνέπεια το βούρτσισμα να φθείρει τα δόντια.

Μύθος: Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι σκληρή για να καθαρίζει τα δόντια.

Η αλήθεια:Η σκληρή οδοντόβουρτσα ερεθίζει τα ούλα και συμβάλλει στο να «υποχωρήσουν», οδηγώντας σε περιοδοντίτιδα.

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ορθοδοντικό/ανατομικό ζήτημα, μόνο 2 πράματα:α)Καλό βούρτσισμα με μαλακή κεφαλήκαιβ)Καλό μεσοδόντιο καθαρισμό με βουρτσάκια ή/και ειδικό μηχάνημα εκτόξευσης νερούΑν μάλιστα βουτάμε το μεσοδόντιο βουρτσάκι και σε κάνα διάλυμα οξυζενέ, θα έχουμε γερά δοντάκια εσαεί!