Τι πρέπει να ξέρεις για τα νέα peelings αντιγήρανσης

Τι πρέπει να ξέρεις για τα νέα peelings αντιγήρανσης Facebook Twitter
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά γύρω στην ηλικία των 25 ετών.
0

— Τι πρέπει να γνωρίζω για τα peelings νέας γενιάς και σε τι διαφέρουν από αυτά που κάναμε μέχρι τώρα;

Το peeling είναι μία ή περισσότερες ουσίες που εφαρμόζονται στο δέρμα αφενός για την περιορισμένη και ελεγχόμενη καταστροφή των στιβάδων της επιδερμίδας και αφετέρου για τη διέγερση των κυττάρων, τόσο για την παραγωγή νέων κυττάρων όσο και για την παραγωγή βασικών δομικών συστατικών του δέρματος.

Τα παλαιότερα χημικά peelings προκαλούσαν έντονο ερεθισμό, χρειάζονταν άμεση εξουδετέρωση και ενείχαν τον κίνδυνο εμφάνισης κηλίδων-πανάδων ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος. Όλα αυτά μοιάζουν παρελθόν πια με τα peelings νέας γενιάς που είναι βασισμένα στη νανοτεχνολογία, ισπανικής καταγωγής και ήρθαν στην Ελλάδα μόλις το 2017.

Όλα τα αντιοξειδωτικά συστατικά της νέας γενιάς peeling είναι συγκεντρωμένα σε μικροσκοπικά σφαιρίδια μεγέθους 50-200 νανόμετρων, πλήρως απορροφήσιμα από το σώμα. Η σύστασή τους είναι ίδια ακριβώς με εκείνη της μεμβράνης των κυττάρων και λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους είναι ικανά για την επιλεκτική μεταφορά και ελεγχόμενη απελευθέρωση των δραστικών συστατικών τους στα κατάλληλα στρώματα του δέρματος. Έτσι, επιτυγχάνεται μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και αποφυγή των παρενεργειών των παλαιότερων peelings.

Tα αντιοξειδωτικά peelings αφορούν όλες τις ηλικίες, επιτυγχάνουν την ενυδάτωση του δέρματος, ενισχύουν την υφή και τη λάμψη του δέρματος επιβραδύνοντας τη γήρανσή του, βελτιώνοντας ταυτόχρονα λεπτές ρυτίδες, πανάδες, ουλές, ακμές, και μικραίνουν το μέγεθος των πόρων του προσώπου μας.


— Είναι φυτικά ή χημικά;

Τα συστατικά της νέας γενιάς peeling είναι φυτικές ουσίες, κυρίως από φυτά ή φρούτα, τα οποία υπό ειδική επεξεργασία αποκτούν τέτοια μορφή (νανοσωμάτια) και Ph, ώστε να προσεγγίζουν τις αντίστοιχες ιδιότητες του δέρματος για καλύτερη διείσδυση και μεγαλύτερη απορρόφηση, αποφεύγοντας φραγμούς ή την πρόκληση ερεθισμών/εγκαυμάτων.


— Τι περιέχουν ακριβώς;

Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής και αντιγήρανσης θα αναφερθώ κυρίως σε δύο κατηγορίες peeling νέας γενιάς: στα αντιοξειδωτικά (antioxidants) και στα συσφιγκτικά peelings (firming). Tα αντιοξειδωτικά peelings αφορούν όλες τις ηλικίες, επιτυγχάνουν την ενυδάτωση του δέρματος, ενισχύουν την υφή και τη λάμψη του δέρματος επιβραδύνοντας τη γήρανσή του, βελτιώνοντας ταυτόχρονα λεπτές ρυτίδες, πανάδες, ουλές, ακμές, και μικραίνουν το μέγεθος των πόρων του προσώπου μας.

Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φερουλικό οξύ, phloretin, ρετινόλη (βιταμίνη Α) και οξέα φρούτων (μηλικό, λακτικό, κιτρικό οξύ), ο συνδυασμός των οποίων διπλασιάζει την προστατευτική δράση των βιταμινών C και Ε που περιέχουν κατά του ήλιου, ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης (δομικά συστατικά στήριξης του δέρματος) και προκαλούν απολέπιση και αναγέννηση της επιδερμίδας μειώνοντας τις λεπτές ρυτίδες, τα aging spots και τις ουλές ακμής. Τέλος, χάρη στη ρετινόλη που περιέχουν, παρατηρείται μείωση του σμήγματος σε ασθενείς με ακμή.

 
Όσον αφορά τα συσφιγκτικά peelings (firming), που αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες, περιέχουν πυρουβικό οξύ, λακτικό οξύ, ρεσβερατρόλη, υαλουρονικό οξύ και DMAE. Τα τρία πρώτα συστατικά ενισχύουν την κολλαγονογένεση και τον σχηματισμό ελαστικών ινών για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της βελτίωσης της υφής του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ενυδάτωσή του, δεσμεύοντας μόρια νερού στο δέρμα μας, ενώ η DMAE θεωρείται η «ναυαρχίδα» της σύσφιξης. Η δράση της εστιάζεται στους ινοβλάστες (τους πρωτεργάτες του δέρματός μας), διεγείροντάς τους, με αποτέλεσμα την σύσφιξη και τόνωση του περιγράμματος του δέρματος.


— Πώς ακριβώς γίνεται το peeling;

Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο και είναι απλή. Γίνεται ένας ειδικός καθαρισμός του προσώπου και έπειτα ακολουθεί μια σειρά από peelings βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και εξατομικευμένα βάσει των ενδείξεων-αναγκών κάθε προσώπου ξεχωριστά. Τα νέας τεχνολογίας peelings έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν δραστικά μετά το τέλος της θεραπείας. Επειδή δεν δημιουργείται κανένας ερεθισμός, μετά την εφαρμογή μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του ή στις καθημερινές του δραστηριότητες.


— Πότε είναι καλό να ξεκινήσουμε να τα κάνουμε;

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά γύρω στην ηλικία των 25 ετών. Εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς και αργότερα επιταχύνεται λόγω των ορμονικών μεταβολών. Τα αντιοξειδωτικά peelings μπορούν να εφαρμοστούν και σε νεαρότερες ηλικίες (από 18 ετών) στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, ενώ τα συσφιγκτικά ενδείκνυται κυρίως για ηλικίες 35 ετών και άνω. Βέβαια, αναλόγως πάντα των ενδείξεων, η ηλικία έναρξης μπορεί να είναι και μικρότερη.


— Πόσο συχνά είναι καλό να επαναλαμβάνονται;

Χρειάζεται μία εφαρμογή κάθε μήνα για τουλάχιστον 4-6 μήνες και στην πορεία εφαρμόζονται πρωτόκολλα συντήρησης, ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες του προσώπου του ενδιαφερόμενου και ύστερα από συζήτηση του ίδιου με τον γιατρό του.


— Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δούμε στο πρόσωπό μας;

Τα peelings νέας γενιάς χαρίζουν ενυδάτωση, σύσφιξη, λάμψη και φρεσκάδα δίχως ερεθισμούς. Ξεκινώντας από την πρώτη θεραπεία, το δέρμα τους γίνεται πιο λείο, σφριγηλό και φωτεινότερο, αντανακλώντας νεανική λάμψη!

Ο Μάνος Δημονίτσας, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ