Τελικά, πώς -υποτίθεται ότι- πρέπει να μυρίζει ο γυναικείος κόλπος;

Τελικά, πώς -υποτίθεται ότι- πρέπει να μυρίζει ο γυναικείος κόλπος; Facebook Twitter
Ο γυναικείος κόλπος δεν μυρίζει... λουλούδια ή κάτι που να παραπέμπει σε γλυκό. Είναι τμήμα του ανθρώπινου σώματος και συμμετέχει στην καθημερινή του δραστηριότητα.
0

Είναι θέμα ταμπού και δυστυχώς τα μηνύματα που προωθούνται από την ευρύτερη βιομηχανία του θεάματος δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο «σπάσιμό» του. Οι μη ρεαλιστικές εικόνες των ερωτικών ταινιών και ο τρόπος που οι βιομηχανίες μόδας και ομορφιάς αναπαριστούν το γυναικείο σώμα, χωρίς ψεγάδια και με μυρωδιές του...Παραδείσου, τουλάχιστον, δημιουργούν σύγχυση για το τι πραγματικά είναι το ανθρώπινο σώμα -και δη το γυναικείο- και πώς πρέπει να λειτουργεί. 

Το αποτέλεσμα; Δεκάδες προϊόντα για τη «φρεσκάδα της ευαίσθητης περιοχής» κυκλοφορούν στο εμπόριο, ακόμη και στα φαρμακεία, από «ειδικά» σαπούνια και λοσιόν, μέχρι αρωματικά σπρέι και από αρωματισμένα σερβιετάκια μέχρι έλαια με εξωτικές...γεύσεις, τη στιγμή που η σύγχρονη γυναικολογία επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η χρήση τους. Πώς πραγματικά, όμως, πρέπει (αλήθεια, τι σημαίνει «πρέπει» σ' αυτή την περίπτωση;) να μυρίζει ο γυναικείος κόλπος και πότε οφείλει μια γυναίκα να ανησυχήσει ότι η οσμή λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή; 

Κατ' αρχάς, ας διαλυθεί ένας μύθος εδώ. Ο γυναικείος κόλπος δεν μυρίζει... λουλούδια ή κάτι που να παραπέμπει σε γλυκό. Είναι τμήμα του ανθρώπινου σώματος και συμμετέχει στην καθημερινή του δραστηριότητα. Η περιοχή ιδρώνει, ταλαιπωρείται, κάνει σεξ (ας μην το ξεχνάμε αυτό) και παράγει υγρά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χωρίς καθημερινό μπάνιο και σχολαστική υγιεινή, θα παρουσιάσει τα ίδια προβλήματα, ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Η σχολαστική, καθημερινή υγιεινή είναι αρκετή για την αναζωογόνηση της περιοχής και -προς Θεού- μακριά από προϊόντα καθαρισμού που δεν εγκρίνει η γυναικολογική κοινότητα. 

«Ένας υγιής κόλπος δεν πρέπει καν να μυρίζει», εξηγεί ο δρ Ρόναλντ Ντ. Μπλατ, μαιευτήρας - γυναικολόγος και διευθυντής του Γυναικολογικού Κέντρου του Μανχάταν. Ωστόσο, επειδή, ναι, τα ζωντανά σώματα παράγουν οσμές, με ένα σχολαστικό ντους μετά από μία κουραστική μέρα ή ακόμη περισσότερο μετά από μία νύχτα -ή μέρα- σεξ, τα πάντα είναι υπό έλεγχο διαβεβαιώνει ο γιατρός.

Ναι, αλλά τι είδους προϊόντα είναι κατάλληλα για την περιοχή; Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, σίγουρα όχι σπρέι, σίγουρα όχι αρωματικοί σάπωνες, σίγουρα όχι χημικά προϊόντα που μπορούν από το να καταστρέψουν το pH των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μέχρι το να δημιουργήσουν σοβαρούς ερεθισμούς και μυκητιάσεις.

Πότε, όμως, οι κολπικές οσμές πρέπει να ανησυχούν μία γυναίκα; «Πολλές γυναίκες παρατηρούν μία διαφορετική, πιο βαριά οσμή, μετά από κάθε περίοδο ή μετά από κάθε σεξουαλική συνεύρεση», εξηγεί η Sara Gottfried, επιστημονική υπεύθυνη ομώνυμου ιατρικού κέντρου και συγγραφέας του βιβλίου "The Hormone Cure". «Στην πρώτη περίπτωση, αιτία αυτής της διαφοράς στη μυρωδιά είναι οι ορμόνες, στη δεύτερη το σπέρμα και καθαυτή η επαφή που μεταβάλλει το pΗ του γυναικείου κόλπου». 

Αν, ωστόσο, αυτή η οσμή επιμένει, πιο βαριά, ενοχλητική και συνοδεύεται από διαφορά στο χρώμα των κολπικών υγρών, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει αν όχι να ανησυχήσει, τουλάχιστον να ωθήσει τη γυναίκα να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Το χρώμα και η οσμή των κολπικών εκκριμάτων μπορεί να είναι ένδειξη μόλυνσης και συνήθως ο γυναικολόγος μπορεί να προλάβει από την απλούστερη ταλαιπωρία (μία μυκητίαση, για παράδειγμα), μέχρι ένα επίπονο αφροδίσιο. 

Σε κάθε περίπτωση, η σχολαστική, καθημερινή υγιεινή είναι αρκετή για την αναζωογόνηση της περιοχής και -προς Θεού- μακριά από προϊόντα καθαρισμού που δεν εγκρίνει η γυναικολογική κοινότητα.

Woman'sHealth.com, Manhattancenterforvaginalsurgery.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ταμπόν Flex σχεδιάσθηκε ώστε να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του σεξ.

Υγεία & Σώμα / Το ταμπόν Flex σχεδιάσθηκε ώστε να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του σεξ.

Επιθυμώντας την χειραφέτηση των γυναικών και την ευκαιρία να απολαμβάνουν στιγμές απόλαυσης και οικειότητας ακόμα και τις δύσκολες ημέρες του μήνα, η εταιρεία Flex δημιουργεί ένα ταμπόν διαφορετικό από τα άλλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ