Μια γυναίκα εξηγεί στην κόρη της με τον πιο τέλειο τρόπο γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου

1

Αρκεί να αναζητήσει κανείς μία τόση δα συμβουλή, λόγου χάριν για το ποια είναι η καλύτερη μάσκαρα της αγοράς. Ή για το πώς εφαρμόζει καλύτερα το make up. Ή για να κάνει contouring. Αυτομάτως το YouTube έχει να του προσφέρει αμέτρητες, άπειρες ώρες με νεαρά κορίτσια -ή μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, με επίσης άπειρες συμβουλές ομορφιάς. Συμβουλές που για να εφαρμοστούν χρειάζονται και (άπειρο) χρόνο. Η διαδικασία του μακιγιάζ έτσι κι αλλιώς χρειάζεται ώρα, σίγουρα πάντως αρκετό χρόνο από την καθημερινότητα μιας γυναίκας μπροστά στον καθρέφτη. 

  

Και δεν είναι απλώς ότι πρόκειται για αγαπημένη συνήθεια, ταυτισμένη με την πλειονότητα των γυναικών ή ότι ακριβώς η αγάπη για τα καλλυντικά και τις κούρες ομορφιάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα των σεξιστικών αστείων. Πρόκειται για κάτι πολύ πιο σημαντικό, που αν το επισημάνει κανείς θα του χρεώσουν φεμινιστικές τάσεις, ένα "ταμπού" στο οποίο δεν υπάρχει τρόπος να αναφερθεί είτε για να μη φανεί κακός είτε για να μην τον αποκαλέσουν φεμινιστή. 

Αποφάσισα να της διδάξω μια βασική αρχή: για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, για θέματα, δηλαδή, αμελητέα και μη ουσιώδη, ό,τι σου τρώει πάνω από 15 λεπτά, απλώς δεν αξίζει τον κόπο σου.

Ωστόσο, μια μητέρα βρήκε τον πιο τέλειο τρόπο για να εξηγήσει στην κόρη της γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου. Ο λόγος για τη γνωστή, βραβευμένη μυθιστοριογράφο Zadie Smith, η οποία μιλώντας στην 7χρονη κόρη της για όλο αυτόν τον φαινομενικά θαυμαστό κόσμο της ομορφιάς και των καλλυντικών είχε το καλύτερο δυνατό επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, μιλώντας σε ένα κοριτσάκι. 

«Δεν είναι απλώς ότι θα ξοδεύεις άσκοπα τον χρόνο σου. Ας πούμε ότι ο αδελφός σου δεν θα χρειαστεί ποτέ να να ξοδέψει χρόνο για κάτι τέτοιο. Θα είναι πάντα πανέτοιμος για οτιδήποτε, θα μπορεί να φύγει από κάπου για να πάει κάπου αλλού τη στιγμή που θα το χρειαστεί, και δεν θα δίνει δεκάρα αν εσύ χρειάζεσαι μια ολόκληρη ώρα για να κάνεις το μακιγιάζ σου», είπε η Smith στην κόρη της, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια φεστιβάλ βιβλίου στο Εδιμβούργο. 

Ο λόγος για τον οποίο το έκανε αυτό, ήταν διότι, όπως είπε, γιατί πριν από λίγο καιρό διαπίστωσε ότι η μικρή περνούσε αρκετό χρόνο της μέρας της παρατηρώντας τον εαυτό της στον καθρέφτη. «Όταν συνειδητοποίησα τι κάνει, προβληματίστηκα. Και αποφάσισα να της διδάξω μια βασική αρχή: για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, για θέματα, δηλαδή, αμελητέα και μη ουσιώδη, ό,τι σου τρώει πάνω από 15 λεπτά, απλώς δεν αξίζει τον κόπο σου. Θεώρησα σωστό να τη πω αυτό, παρά να της κάνω μία μίνι διάλεξη περί γυναικείας ομορφιάς, προτίμησα να καταλάβει το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, για παράδειγμα, πόση ώρα μου παίρνει εμένα να ντυθώ και να ετοιμαστώ».

Μια γυναίκα εξηγεί στην κόρη της με τον πιο τέλειο τρόπο γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου Facebook Twitter
Η βραβευμένη μυθιστοριογράφος Zadie Smith εξήγησε στην 7χρονη κόρη της γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου.

Βέβαια, αυτή η κουβέντα της Smith -η οποία είναι αντικειμενικά μια όμορφη γυναίκα- πυροδότησε εκ νέου μία ευρύτερη κουβέντα για τη βιομηχανία ομορφιάς και το φύλο, με αρκετά περιοδικά μόδας να στέκονται επικριτικά απέναντι στη δήλωση της. Μάλιστα, αρκετά άρθρα από γνωστούς beauty editors υπερασπίζονταν και τη θέση που λέει ότι πολλοί άνθρωποι και όχι μόνο γυναίκες απολαμβάνουν την τελετουργία που κρύβεται πίσω από την ημερήσια ρουτίνα ομορφιάς τους και ότι δεν μπορείς να απορρίπτεις με τέτοιες γενικεύσεις κάτι που κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα.

  

Όμως, τα λόγια της μπεστσελερίστα μυθιστοριογράφου έρχονται μάλλον την κατάλληλη στιγμή και παρά τη δυσφορία που ίσως αισθάνονται με τέτοιες δηλώσεις οι απανταχού fashions / beauty editors και οι εταιρείες προϊόντων ομορφιάς. Εδώ και καιρό, στη Βρετανία -και όχι μόνο- τα όσα καταγράφονται σε στατιστικές, έρευνες και σχετική αρθρογραφία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ομορφιά και τον εαυτό τους τα νεαρά κορίτσια, περιγράφει μία μάλλον απαισιόδοξη (για τις νέες γυναίκες) κατάσταση. 

Η εμμονή της ομορφιάς, η σχεδόν νοσηρή ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση και ο καταιγισμός μη ρεαλιστικών προτύπων μέσω των social media κάνει το μήνυμα της Smith ακόμη πιο ουσιαστικό στην παρούσα φάση. Κάτι που φυσικά αποδείχθηκε από το μένος με το οποίο κατέγραψαν και ανέλυσαν την απάντηση της online γυναικεία περιοδικά, που εκτός από τον εκνευρισμό τους, φρόντισαν να εικονογραφήσουν το θέμα με τις λιγότερο κολακευτικές φωτογραφίες της συγγραφέως που θα μπορούσαν να εντοπίσουν. Μικρόψυχο; Απλώς ενδεικτικό των αληθινών προθέσεων των ανθρώπων που εμμονικά υπηρετούν την -ανύπαρκτη και δαπανηρή- τελειότητα της εξωτερικής εμφάνισης πάντα... 

Με στοιχεία από London Times, The Cut, Metro.co.uk

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν κάτι σου αρέσει πραγματικά και απολαμβάνεις τη διαδικασία του, τότε επιτρέπεται να ασχολείσαι με αυτό όσο θες, γιατί το κάνεις για τη δική σου απόλαυση και ευχαρίστηση και δεν είναι χάσιμο χρόνου.Όταν όμως το κάνεις για να αρέσεις στους άλλους, τότε καταντά εμμονή και βασανιστήριο που σε δεσμεύει.Αυτό πρέπει να κοιτάμε να αποφέυγουμε.Όλα τα άλλα...