Σεισμός

6 τρόποι με τους οποίους το σεξ σκοτώνει έναν γάμο - ή μια μακροχρόνια σχέση, έστω

6 τρόποι με τους οποίους το σεξ σκοτώνει έναν γάμο - ή μια μακροχρόνια σχέση, έστω Facebook Twitter
Το να αναλαμβάνει επικεφαλής της σεξουαλικής ζωής ο ένας από τους δύο, ευνουχίζοντας τις επιθυμίες του άλλου, "δολοφονεί" αργά και σταθερά τη σχέση. Και την ερωτική επιθυμία.
2

Δεν είναι νέο, αλλά συνήθως είναι ένας βραχνάς χωρίς άμεση λύση: αυτό που τον πρώτο καιρό έδινε χαρά και στους δύο, πλέον μετά από χρόνια έγγαμου βίου ή συμβίωσης έστω, μοιάζει με αγγαρεία, με υποχρέωση ή απλώς δεν μοιάζει με... τίποτα. Ο λόγος για το σεξ. Μια παράξενη άνυδρη γη για πολλά ζευγάρια μετά από χρόνια κοινής ζωής, ένα μονοπάτι που αισθάνονται πολύ κουρασμένα για να το περπατήσουν και στο τέλος... παραιτούνται από αυτό, επιλέγουν διπλή ζωή ή απλώς χωρίζουν.

Ωστόσο, κάποια θα είναι τα βήματα που φτάνουν δύο ανθρώπους -ανεξαρτήτως φύλου- μέχρι εκεί. Κι αν οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν μετά -όλα αυτά τα εγχειρίδια περί ανανέωσης της ερωτικής ζωής-, σίγουρα υπάρχουν σημάδια που μπορεί κανείς να εντοπίσει πριν να είναι αργά.  Και να κάποια από αυτά και κυρίως να τι πηγαίνει τελείως λάθος και το σεξ ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που γνωρίζονται καλά -και ίσως είναι ακόμη ερωτευμένοι- καταντά καταναγκαστικό έργο. 

Συμβαίνει η ερωτική επιθυμία να λάβει τέλος. Είναι η στιγμή που ένας από τους δύο απλώς πρέπει να βρει το θάρρος και να το πει. Ανοιχτά, χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες και αναβολές.

1.

Η συχνότητα των επαφών καθορίζεται από τον έναν σύντροφο 

Εκεί που το «πότε» και το «πόσες φορές» μετατρέπεται σε αποκλειστική απόφαση του ενός από τους δύο. Μην αφήσετε αυτό το μοντέλο να κανονίζει τη συχνότητα των επαφών σας. Ό,τι κι αν επικαλείται ο/η σύντροφος, κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί. Το να αναλαμβάνει επικεφαλής της σεξουαλικής ζωής ο ένας από τους δύο, ευνουχίζοντας τις επιθυμίες του άλλου, "δολοφονεί" αργά και σταθερά τη σχέση. Και την ερωτική επιθυμία. 

2.

Το σεξ χρησιμοποιείται ως επιβράβευση ή ως τιμωρία 

Μετά από κάθε χατίρι ή καβγά για κάποιους η ερωτική επαφή θεωρείται από σίγουρη έως δεδομένη. Μόνο τότε, όμως. Επίσης, μετά από κάθε μεγάλο καβγά ή κάποιο χατίρι που δεν έγινε ο ένας από τους δύο συντρόφους βάζει σε σεξουαλική καραντίνα τον άλλο, προκειμένου να τον τιμωρήσει. Όμως, το σεξ δεν είναι ούτε βραβείο ούτε τρόπαιο ούτε τιμωρία. Είναι κάτι που το θέλουν και οι δύο, το επιδιώκουν και οι δύο και εισπράττουν και οι δύο ευχαρίστηση από αυτό. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και, απλώς, δεν πρέπει να συμβαίνει. 

3.

Το σεξ απλώς δεν συμβαίνει 

Να μια ένδειξη που δίνει σημάδια αρκετό καιρό πριν. Παραίτηση, παρεξηγημένη συντροφικότητα, εκεί που ο ύπνος αγκαλιά μπορεί να σημαίνει περισσότερα από την ερωτική επαφή και καθόλου ξαφνικά το σεξ εξαφανίζεται από το κρεβάτι και τη ζωή του ζευγαριού. Κάποιος από τους δύο οφείλει να επισημάνει τα πρώτα σημάδια της παραίτησης και να τα καταπολεμήσει. Όχι με ύπνο αγκαλιά.

4.

Κούραση, βεβαρημένο ωράριο, πολυάσχολες ζωές

Κόψτε κάτι. Ζευγάρια που λόγω αντίθετων ωραρίων κάνουν καιρό να "συναντηθούν" στο κρεβάτι, παγιώνουν μία περίεργη κατάσταση, όπου το σεξ αναβάλλεται. Και αναβάλλεται. Και κάποια ωραία πρωία απλώς έχει εξαφανιστεί. Δεν χρειάζεται ούτε να το προγραμματίσει κανείς ούτε να το αποφύγει. Εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

5.

Σε έναν από τους δύο απλώς "τελείωσε" και δεν το είπε ποτέ 

Συμβαίνει η ερωτική επιθυμία να λάβει τέλος. Είναι η στιγμή που ένας από τους δύο απλώς πρέπει να βρει το θάρρος και να το πει. Ανοιχτά, χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες και αναβολές. Ο λόγος για τις περιπτώσεις που τόσο το ερωτικό αίσθημα όσο και η επιθυμία δεν υπάρχουν πια. Μία καθαρή εξήγηση, όσο κι αν πληγώσει, θα τερματίσει μία δυσάρεστη κατάσταση κι ο καθένας θα συνεχίσει τη ζωή του. Το να υπομένει κανείς το σεξ με έναν άνθρωπο που δεν τον έλκει πια είναι ψυχοφθόρο και για τους δύο. 

6.

Απιστία - κι όμως, γίνεται αντιληπτή 

Πολλά ζευγάρια, κατόπιν συνεννόησης, συντηρούν παράλληλες σχέσεις χωρίς να καταστρέφουν τους δεσμούς συντροφικότητας και τον γάμο τους. Είναι ένας τρόπος. Όμως, στην πλειονότητα τους όσοι βρίσκονται σε μόνιμη σχέση απιστούν, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του συντρόφου τους και ελπίζοντας ότι η αποκάλυψη της δράσης τους θα αργήσει, ή απλώς δεν θα συμβεί ποτέ. Ωστόσο, η απιστία -σύμφωνα με συμβούλους σχέσεων- όχι απλώς δεν είναι κάτι που μπορεί να κρυφτεί για καιρό, αλλά «αποτυπώνεται» και στο πλαίσιο της μόνιμης σχέσης, καθώς αλλοιώνει αισθήματα και συμπεριφορές και προοικονομεί την κακή εξέλιξη και το τέλος μιας σχέσης.

Με στοιχεία από το HuffingtonPost.com    

Υγεία & Σώμα
2

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM