Καλοκαίρι και περίοδος: 6 tips για να επιβιώσετε

Καλοκαίρι και περίοδος: 6 tips για να επιβιώσετε Facebook Twitter
Όσο περισσότερα ντους, τόσο το καλύτερο. Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος -που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει τις ημέρες της ωορρηξίας, αλλά και της περιόδου- σε φυσιολογικά επίπεδα.
2

Δεν υπάρχει μήνας του χρόνου που η περίοδος να είναι... καλά νέα για μία γυναίκα -εκτός κι αν έχει προηγηθεί σημαντική καθυστέρηση, οπότε αναθεωρούμε-, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες εκείνες οι μέρες μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, το αίσθημα κόπωσης που έτσι κι αλλιώς προκαλεί αυτή η λειτουργία του γυναικείου σώματος κάνουν πολλές φορές την καθημερινότητα ανυπόφορη. Αν όλο αυτό συνδυαστεί με τους πόνους, τις κράμπες, τα "όχι" και τους περιορισμούς σε συγκεκριμένα ρούχα (ο εφιάλτης των λευκών παντελονιών ξαναχτυπά!) και δραστηριότητες, τότε -βουαλά!- έχουμε μία μίνι κόλαση δωράκι αποκλειστικά δικό μας, τους πιο (υποτίθεται) ξένοιαστους μήνες του χρόνου. Υπάρχουν, όμως, μερικά tips που μπορούν να κάνουν την κατάσταση λίγο πιο ανώδυνη και περισσότερο υποφερτή και που απομακρύνουν την αγωνία ενός λεκέ, μιας λιποθυμίας και όλων εκείνων των ημερών που απλώς θέλουμε να κρυφτούμε τυλιγμένες αεροστεγώς μέσα στον καταψύκτη μας. 

Για πολλές γυναίκες το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεί αν όχι ταμπού, κάτι που απλώς δεν μπορούν να απολαύσουν, λόγω της ροής και όσων τη συνοδεύουν. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τις κράμπες που η εμμηνόρροια προκαλεί.

1.

Λέμε "όχι" στα βαριά γεύματα και στο αλάτι 

Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού αυξάνουν το "φούσκωμα" που ούτως ή άλλως η περίοδος προκαλεί και οι αλατισμένες τροφές βοηθούν την κατακράτηση υγρών που κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν (και να είναι) πρησμένες σε όλο τους το σώμα. Μικρά ελαφριά γεύματα, φρούτα, λαχανικά και πολλά υγρά θα περιορίσουν το φαινόμενο, ενώ θα απομακρύνουν εκείνο το δυσάρεστο αίσθημα υπνηλίας και απερίγραπτης κούρασης που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού. Επίσης, μακριά από τηγανιτά, αναψυκτικά και πικάντικα εδέσματα εκείνες τις μέρες. 

2.

Συχνά μπάνια 

Όσο περισσότερα ντους, τόσο το καλύτερο. Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος -που έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει τις ημέρες της ωορρηξίας, αλλά και της περιόδου- σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, το δροσερό νερό αναζωογονεί τις αισθήσεις που πέφτουν σε λήθαργο εκείνες τις μέρες και κρατά σε ετοιμότητα σώμα και πνεύμα. 

3.

Ήπιας έντασης άσκηση 

Μπορείτε να αποφύγετε το γυμναστήριο, αλλά επιλέξτε έναν έντονο περίπατο που θα διευκολύνει τη ροή και τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος -μαζί με ένα - δύο ήπια μυοχαλαρωτικά- για να αντιμετωπίσετε τους πόνους και τις απαίσιες κράμπες που κάνουν τις περισσότερες γυναίκες να πιστεύουν ότι θα κρατήσουν για πάντα, εκτός κι αν μείνουν καθηλωμένες στο κρεβάτι για αρκετές ώρες.

4.

Όχι αποτρίχωση ή άλλα extreme sports ομορφιάς εκείνες τις μέρες

Το αίσθημα του πόνου σε οποιοδήποτε σημείο του γυναικείου σώματος είναι πολύ πιο έντονο τις μέρες της περιόδου. Τα οιστρογόνα κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά -κατακλύζουν το σώμα σας, εν ολίγοις- και αυτό σας καθιστά απολύτως ευαίσθητες σε κάθε άγγιγμα, πόσω μάλλον στην επαφή ακόμη και με το τσιμπιδάκι των φρυδιών που λέει ο λόγος. Ακυρώστε τα ραντεβού με την αισθητικό για λίγες μέρες μετά. Δεν υπάρχει λόγος για άσκοπο πόνο.

5.

Ναι στη μεσημεριανή σιέστα

Αν έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε για 30 - 45 λεπτά της ώρας, κάντε το. Όχι περισσότερο από αυτό, όμως. Ο ύπνος στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες από απόλαυση και ξεκούραση για το σώμα μπορεί να μετατραπεί σε μία ανυπόφορη ημικρανία, δύσκολα διαχειρίσιμη ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μισή ώρα είναι αρκετή για να ανακτήσετε δυνάμεις και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Ακόμη, όμως, κι αν το να ξαπλώσετε δεν είναι ακριβώς εύκολο, δοκιμάστε να μείνετε για λίγο μόνη σ' ένα σκοτεινό δροσερό δωμάτιο με τα μάτια κλειστά. Θα νιώσετε καλύτερα ή τουλάχιστον λιγότερο αβοήθητη απ' όλο αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας. 

6.

Το σεξ βοηθάει 

Για πολλές γυναίκες το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτελεί αν όχι ταμπού, κάτι που απλώς δεν μπορούν να απολαύσουν, λόγω της ροής και όσων τη συνοδεύουν. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τις κράμπες που η εμμηνόρροια προκαλεί. Αν ο σύντροφος δεν έχει πρόβλημα με αυτό, οι γυναικολόγοι δεν έχουν κάποια αντίρρηση στο σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.  

7.

Ταλκ. Κάνει θαύματα

Όσο φιλικό κι αν είναι προς το δέρμα της ευαίσθητης περιοχής το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι σερβιέτες, οι ερεθισμοί λόγω της τριβής και της ζέστης είναι ένα μικρό ή μεγάλο βάσανο. Λίγη ταλκ -αυτή που χρησιμοποιούμε για τα μωρά- μπορεί να διατηρήσει την περιοχή δροσερή και προστατευμένη ή να ανακουφίσει από ήδη υπάρχοντες ερεθισμούς.

Με στοιχεία από Bustle.com, Women'SHealth.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ