5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε Facebook Twitter
Λοιμώξεις από μύκητες, βακτηριακές κολπίτιδες, ακόμη και τριχομονάδες είναι όλα διαχειρίσιμα, αρκεί να ευαισθητοποιηθείτε εγκαίρως.
0

 Το καλοκαίρι είναι για το γυναικείο σώμα η χαρά της απελευθέρωσης από τα βαριά ρούχα και τις συνθετικές υφές τους, όμως, είναι και η εποχή κατά την οποία θεριεύουν οι μυκητιάσεις και τα μικρά (ή μεγαλύτερα) γυναικολογικά προβλήματα, γι' αυτό συνήθως οι γυναικολόγοι εκτός από αυξημένη προσοχή συνιστούν και παρατηρητικότητα. Οι μικρές ενοχλήσεις στην περιοχή, τα ασυνήθιστα σημάδια στο εσώρουχο, πόνοι και μικροενοχλήσεις, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, ειδικά αν οι επισκέψεις σε παραλίες και πισίνες είναι συχνές και αν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι πιο έντονη απ' ό,τι συνήθως. Να, μερικά συμπτώματα, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε. 

1.

Ακανόνιστη αιμορραγία 

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να παρατηρείται αστάθεια στον κύκλο της περιόδου. Η ζέστη, οι εναλλαγές στην όρεξη και η σωματική κόπωση, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις ημερομηνίες τόσο της ωορρηξίας όσο και της περιόδου. Ωστόσο, αν η αστάθεια επιμένει και κυρίως αν παρατηρείται λεκέδες ή ασυνήθιστους πόνους στην πυελική περιοχή, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. 

2.

Κνησμός, ενοχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων 

Δυσφορία, κνησμός και γενικότερα αίσθημα ενόχλησης, κάποτε και πόνου στην περιοχή του κόλπου είναι μερικά σημάδια που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε. Είτε πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη μηκυτίαση ή είτε για μία αιδοιοκολπίτιδα, μόνο με τη σωστή διάγνωση και τη λήψη των σωστών αντιβιοτικών και φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν ο κνησμός δεν συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις, συνήθως είναι αποτέλεσμα χρήσης σαπουνιών και άλλων προϊόντων της ευαίσθητης περιοχής και πάλι, όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν, ωστόσο, παρατηρείτε κολπικά υγρά σε συνδυασμό με αλλοιώσεις στην περιοχή του δέρματος της γύρω περιοχής, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγό σας. 

3.

Κολπική ξηρότητα 

Αν και συνήθως ταλαιπωρεί γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο ή στην εμμηνόπαυση, πολύ συχνά εμφανίζεται και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ως αποτέλεσμα -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- εκτεταμένης χρήσης σαπουνιών και προϊόντων που αφορούν την ευαίσθητη περιοχή. Μην αγνοήσετε το σύμπτωμα, όχι μόνο γιατί η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνει εξαιρετικά επώδυνη τη σεξουαλική επαφή, αλλά και γιατί κάνει τον γυναικείο οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις. Συνήθως, η ξηρότητα υποχωρεί με την έναρξη της ωορρηξίας, ωστόσο μη βιαστείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με γιατροσόφια, τοπικές κρέμες ή ταμπλέτες ανακούφισης. Αν το πρόβλημα επιμένει, η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

4.

Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις 

Κάθε γυναίκα γνωρίζει καλύτερα το σώμα της, ωστόσο, αν δεν βρίσκεστε σε στάδιο ωορρηξίας ή στο τέλος της περιόδου σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είστε πιο παρατηρητικές σε ό,τι αφορά τις κολπικές εκκρίσεις. Η έντονη οσμή, το παράξενο χρώμα και η ποσότητα είναι μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν. Λοιμώξεις από μύκητες, βακτηριακές κολπίτιδες, ακόμη και τριχομονάδες είναι όλα διαχειρίσιμα, αρκεί να ευαισθητοποιηθείτε εγκαίρως. Να θυμάστε επίσης ότι πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν ασυνήθιστες εκκρίσεις, οπότε και πάλι μην αμελείτε το ραντεβού με τον γιατρό σας. 

5.

Κύστες και σπυράκια 

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα της ηβικής περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών κυστών ή εξογκωμάτων. Συνήθως πρόκειται για ηβικές τρίχες που έχουν "εγκλωβιστεί" σε κάποιο πόρο, δημιουργώντας ακόμη και μικροφλεγμόνες. Σε κάθε περίπτωση, ένα εξόγκωμα το οποίο επιμένει για μέρες στην περιοχή, δημιουργεί πόνο και ερεθισμό ή ακόμη χειρότερα πυορροεί είναι σημάδι ότι πρέπει να ζητήσετε άμεσα βοήθεια.

ΕΠΙΣΗΣ:

- Κατά τους θερινούς μήνες να θυμάστε ότι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι ακόμη πιο σημαντική και οφείλεται σχολαστικότητα, για να μείνετε μακριά από μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Θυμάστε να αλλάζετε πάντα μαγιό και να διατηρείτε όσο το δυνατόν στεγνή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς η παρατεταμένη υγρασία, σε συνδυασμό με το ελαστικό ύφασμα του μαγιό δημιουργεί πεδίο δράσης των μυκήτων. Επίσης, όχι στην άμμο απευθείας χωρίς πετσέτα, και προσοχή στα σημεία της πισίνας (καρέκλες, ξαπλώστρες, πετσέτες άλλων) που μένουν για ώρα υγρά και έχει προηγηθεί δραστηριότητα άλλων, πριν χρησιμοποιηθούν από εσάς. Τακτικό πλύσιμο, με ένα ήπιου Ph σαπούνι και τακτική αλλαγή των εσωρούχων, θα σας κρατήσει μακριά από τα προβλήματα της εποχής.

Με στοιχεία από Women'sHealth.com, Guardian, Telegraph

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM