Εκεί όπου οδηγούν όλες οι καρδιοπάθειες…

Εκεί όπου οδηγούν όλες οι καρδιοπάθειες… Facebook Twitter
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να επιδεινωθούν ραγδαία. Αυτό ονομάζεται οξύ επεισόδιο ή οξεία καρδιακή ανεπάρκεια και απαιτεί κάποιας μορφής παρέμβαση από τους επαγγελματίες Υγείας.
0

H καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, όπως αποκαλείται επιστημονικά η πιο καταλυτική νόσος του καρδιαγγειακού συστήματος, είναι επίσης γνωστή ως συστολική καρδιακή ανεπάρκεια και αποτελεί τη φυσική κατάληξη όλων των καρδιοπαθειών. Η αφετηρία της είναι συχνά ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου που αφήνει στον καρδιακό μυ μια ουλή, ένα τραύμα δηλαδή το οποίο δεν επουλώνεται. Άλλη συχνή αιτία είναι η αρρύθμιστη υψηλή αρτηριακή πίεση, που επίσης οδηγεί σε συσσωρευτική βλάβη στην καρδιά με την πάροδο των ετών. Η αρρύθμιστη υπέρταση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην πατρίδα μας, όπου με βάση επιδημιολογικές έρευνες οι υπερτασικοί ασθενείς αγγίζουν τα δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους κι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς (που κυμαίνεται από 40% έως 60%) παραμένει χωρίς ρύθμιση, παρ' ότι μπορεί να παίρνουν καθημερινά ένα σακουλάκι φάρμακα! Πάντως, όπου κι αν οφείλεται η καρδιακή ανεπάρκεια, αποτελεί μια απειλητική για τη ζωή πάθηση, η οποία προσβάλλει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μεταξύ των χρόνιων νοσημάτων αναδεικνύεται πρώτη αιτία νοσηλείας στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. Περίπου οι μισοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης, γεγονός που σημαίνει ότι η καρδιά δεν συστέλλεται με αρκετή δύναμη, οπότε εξωθείται λιγότερο αίμα προς τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Προκειμένου, λοιπόν, η καρδιά να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της ζορίζεται, κουράζεται και διογκώνεται, με συνέπεια οι ασθενείς να υποφέρουν από δύσπνοια και κόπωση. Όσο προχωρά η νόσος, η δύσπνοια επιδεινώνεται, αφού δεν εμφανίζεται μόνο κατά τη σωματική δραστηριότητα αλλά και σε περιόδους ηρεμίας και η αδυναμία των ασθενών να αντεπεξέλθουν σε απλές καθημερινές δραστηριότητες μεγαλώνει, υποχρεώνοντας τους πάσχοντες να μπαινοβγαίνουν τακτικά στο νοσοκομείο. Λόγω των τακτικών νοσηλειών, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι εξαιρετικά δαπανηρή νόσος με οικονομικό «αντίκτυπο» που ανέρχεται σε 108 δισ. δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.


Στη χώρα μας, από μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προκύπτει ότι από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου νοσούν περίπου 200.000 Έλληνες και ότι η νόσος απορροφά το 2% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, γεγονός που την καθιστά μεγάλο βαρίδι για τις δαπάνες Υγείας. Κι επειδή οι ασθενείς με προχωρημένη νόσο δεν μπορούν να είναι παραγωγικά άτομα, καθώς επηρεάζεται καταλυτικά η καθημερινότητά τους, στο δυσβάσταχτο οικονομικό «φορτίο» της καρδιακής ανεπάρκειας προστίθενται τα έμμεσα κόστη, με συνέπεια η δαπάνη για την Υγεία να εκτινάσσεται ακόμα υψηλότερα.

Heart facts

Η καρδιακή ανεπάρκεια διαφέρει από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο περιλαμβάνει την έλλειψη αίματος στην καρδιά, συνήθως λόγω θρόμβου στις αρτηρίες που την τροφοδοτούν με αίμα. Η νόσος, εκτός του ισχαιμικού επεισοδίου και της μη ρυθμισμένης πίεσης, μπορεί να οφείλεται στους εξής παράγοντες: στην παρουσία κάποιου ιού, ο οποίος επηρεάζει τη συσταλτικότητα της καρδιάς, στην εκ γενετής δομική κατασκευή της καρδιάς, σε μια πιθανή βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και στη λήψη ορισμένης χημειοθεραπευτικής αγωγής, Επίσης, υπάρχει μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και εκδηλώνεται σπάνια, ενώ υπάρχει και η ιδιοπαθής νόσος, για την οποία δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται, εξού και ο χαρακτηρισμός «ιδιοπαθής».


Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να επιδεινωθούν ραγδαία. Αυτό ονομάζεται οξύ επεισόδιο ή οξεία καρδιακή ανεπάρκεια και απαιτεί κάποιας μορφής παρέμβαση από τους επαγγελματίες Υγείας.

Δύσπνοια, κόπωση και αίσθημα παλμών στην «καρδιά» του προβλήματος

Σαν να μην έφταναν οι ίδιες οι καταλυτικές επιπτώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας στην καθημερινότητα των ασθενών, υπάρχουν και οι συννοσηρότητες που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή τους. Για παράδειγμα, πολλοί πάσχουν από υπέρταση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, το 40% των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια πάσχει ταυτόχρονα από σακχαρώδη διαβήτη. Ανάλογα με τα συμπτώματα και τον βαθμό περιορισμού της σωματικής δραστηριότητας, η ασθένεια κατηγοριοποιείται σε τέσσερα στάδια, με το πρώτο να έχει συμπτώματα κόπωσης, δύσπνοιας ή αισθήματος παλμών, το δεύτερο να έχει συμπτώματα όταν ο ασθενής κάνει επίπονη σωματική δραστηριότητα, για παράδειγμα όταν ανεβαίνει μια ανηφόρα, το τρίτο να έχει συμπτώματα όταν ο ασθενής κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες και το τέταρτο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας να τον περιορίζει στο σπίτι, αφού η δύσπνοια, το αίσθημα παλμών και η κόπωση δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ.

Συμβουλές διατροφής και άσκησης

Η καρδιά χρειάζεται άσκηση, όπως και οι άλλοι μύες του σώματος. Συμβουλευόμενοι τους ειδικούς, οι ασθενείς μπορούν να ακολουθήσουν το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.


Με τη σωστή διατροφή, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια αποφεύγουν να επιβαρύνουν την κατάστασή τους. Εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας και της μείωσης του κινδύνου νοσηλείας είναι η μειωμένη πρόσληψη αλατιού, καθώς το αλάτι προκαλεί αυξημένη κατακράτηση υγρών στο σώμα και επιβαρύνει το έργο της καρδιάς. Για τον ίδιο λόγο οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεμιάς μεγάλων ποσοτήτων υγρών.


Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό και οι ασθενείς πρέπει να το διακόπτουν άμεσα.


Επίσης, συνιστάται περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ. Οι ασθενείς δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ημερήσια και εβδομαδιαία όρια που τους έχει δώσει ο γιατρός.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM