5 μύθοι για τη περίοδο που πρέπει να ξεχάσετε άμεσα

5 μύθοι για τη περίοδο που πρέπει να ξεχάσετε άμεσα Facebook Twitter
Το σώμα έχει τους δικούς του νόμους και κάθε σώμα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένας διαφορετικός, μοναδικός οργανισμός. Δεν υπάρχει... παράδοση στις περιόδους. Επειδή η μητέρα ή η γιαγιά πονούσε και είχε αυξημένη ροή κάθε μήνα, δεν σημαίνει ότι και εσείς είστε καταδικασμένες στην ίδια μοίρα.
0

Δεν είναι μύθος ότι για λίγες μέρες κάθε μήνα αναστατώνει τη ζωή των περισσότερων γυναικών. Δεν είναι μύθος ότι μαζί της κουβαλά διάφορους σωματικούς πόνους και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα: η περίοδος είναι αναγκαίο κακό, μία σωματική λειτουργία που μαρτυρά τη φυσιολογική αναπαραγωγική ετοιμότητα της γυναίκας, ωστόσο, συνοδεύεται από διάφορες εμπειρικές ερμηνείες και μύθους που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστημονική πραγματικότητα. Οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να πιστεύουν και να υιοθετούν κάποιους από αυτούς τους μύθους είτε σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν αυτή τη μηνιαία αναστάτωση ή επειδή οι ενδείξεις τις οδηγούν εκεί. Τι πραγματικά ισχύει, όμως και τι όχι; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. 

Μύθος 1ος

«Η περίοδος είναι ένας τρόπος να καθαρίζει το σώμα από τοξίνες και βλαβερές χημικές ουσίες που έχει σωρεύσει μέσα σε έναν μήνα». 

Πολύ ρομαντικό αυτό για τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία της γυναίκας, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Αυτό ακούγεται υπέροχο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά δεν ισχύει», λέει η Maria Sophocles, κλινική διευθύντρια του Τμήματος Γυναικολογικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πρίνστον. H έμμηνος ρύση σηματοδοτεί το τέλος της προετοιμασίας ενός ολόκληρου μήνα του γυναικείου οργανισμού για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει ένα έμβρυο. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, ο επιπλέον ιστός που αναπτύσσεται στη μήτρα, απορρίπτεται από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν απότομα και η ορμονική υποστήριξη για την ανάπτυξη του ιστού, οδηγεί στην απόσυρση του από το σώμα. Αυτό θα σκέφτεστε, εξηγεί η γιατρός, «ότι το σώμα σας αποβάλλει κάτι που πλέον του είναι αχρείαστο, περιττό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια.

Μύθος 2ος

«Επειδή η μαμά σας είχε βαριά περίοδο, είστε και εσείς καταδικασμένες»

Το σώμα έχει τους δικούς του νόμους και κάθε σώμα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένας διαφορετικός, μοναδικός οργανισμός. Δεν υπάρχει... παράδοση στις περιόδους. Επειδή η μητέρα ή η γιαγιά πονούσε και είχε αυξημένη ροή κάθε μήνα, δεν σημαίνει ότι και εσείς είστε καταδικασμένες στην ίδια μοίρα, λέει η Sofokles. Επίσης, μία ειλικρινής κουβέντα με τον γυναικολόγο, μπορεί να κάνει πιο ομαλές εκείνες τις μέρες, με λιγότερους πόνους και πιο διαχειρίσιμη κατάσταση γενικώς. Αν υπάρχει λόγος που επιβαρύνει την περίοδο (πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, κ.λπ), μία εξέταση και η σωστή αγωγή ή έστω επέμβαση, μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας σχέσης με το σώμα. Και με την περίοδο σας. 

Μύθος 3ος

«Απαγορεύεται το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου»

Βασικά δεν απαγορεύεται τίποτα και είναι απολύτως προσωπική απόφαση μιας γυναίκας το αν θα κάνει σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου της ή όχι. «Μπορεί να ξέρεις ότι θα δημιουργηθεί... ακαταστασία, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, λόγω της ροής, αλλά δεν είναι ούτε μη ασφαλές ούτε ανθυγιεινό να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου», εξηγεί η Alyse Kelly-Jones, υπεύθυνη Τμήματος Γυναικολογίας στο Κέντρο Υγείας Novant της Βόρειας Καρολίνα. Φυσικά, πάντα επισημαίνει στις ασθενείς της ότι είναι αυτό το σεξ παραμένει ασφαλές, αν λαμβάνονται προφυλάξεις και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Μύθος 4ος

«Τα συχνά ντους επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου»

Κατ' αρχάς ας διευκρινιστεί αυτό: κατά τη διάρκεια της περιόδου κάνουμε μπάνιο κανονικά. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διατήρησης της καθαριότητας, τόσο της ευαίσθητης περιοχής, όσο και του υπόλοιπου σώματος που δίνει τη δική του μάχη με τις ορμόνες εκείνες τις μέρες. Επίσης, αναλόγως τον οργανισμό, η θερμοκρασία των ζεστών ή πιο χλιαρών μπάνιων, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλητικές κράμπες από τις οποίες υποφέρουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. 

Μύθος 5ος 

«Το ταμπόν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγιεινής και να γίνει εστία μικροβίων»

Όσο και οι σερβιέτες, απαντούν οι ειδικοί. Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια. Το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια μπάνια, με αυξημένα τα επίπεδα υγιεινής ακριβώς, γιατί το καλοκαίρι, λόγω ζέστης και ιδρώτας είναι αυξημένες οι πιθανότητες μυκητίασης. Επίσης, το άλλο για το οποίο εφιστούν την προσοχή οι γιατροί είναι η περίπτωση αλλεργίας στα συστατικά του ταμπόν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών με ευαισθησία. Το Σύνδρομο Τοξικού Αλλεργικού Σοκ ίσως είναι η μόνη δικαιολογημένη ανησυχία που μπορεί να υπάρχει γύρω από τη χρήση του ταμπόν και πάλι, όμως, με τη σωστή ενημέρωση και έλεγχο, κατά τους ειδικούς, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα.

Με πληροφορίες από το Womenshealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT