10 τρόποι για να είσαι καλύτερος φίλος Facebook Twitter
Η γενναιοδωρία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει με τον χρόνο, την αφοσίωση, την αγάπη, την ενέργεια. Υπάρχουν τόσα μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους φίλους σας.

10 τρόποι για να είσαι καλύτερος φίλος

0

Τι μας κάνει πραγματικά καλούς φίλους; Και τι πραγματικά μπορούν να εκτιμήσουν οι άλλοι σ' εμάς, σε μία εποχή που πιστεύουμε ότι είμαστε εκεί για τους φίλους μας, μόνο και μόνο επειδή τους κάνουμε like στα social media; Τι ξεχνάμε; Μερικά από τα παρακάτω, μόνο για αρχή... 

1.

Να διατηρούμε τις υπάρχουσες φιλίες μας

Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ, να δούμε μαζί μια ταινία, να στείλουμε ένα γραπτό μήνυμα ή ένα μέιλ, να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας. Στον υψηλής (αφόρητης, κάποτε) συνδεσιμότητας κόσμο μας σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν χανόμαστε με τους φίλους μας. Εκτός κι αν το θέλουμε. 

2.

Να χρησιμοποιούμε το Facebook με πιο έξυπνο τρόπο

Ναι, η αδράνεια του συγκεκριμένου Μέσου δικτύωσης μπορεί να μας τρελάνει. Συνεχόμενα βλέπουμε posts με εκατοντάδες likes, αλλά κανένα απολύτως σχόλιο. Κανείς δεν επικοινωνεί πραγματικά, δεν αστειεύεται, δεν "δένεται" με τον άλλο. Οι άνθρωποι απλώς σκρολάρουν και κάνουν like σε διάφορα πράγματα, χωρίς να το πολυσκεφτούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να γράφουμε πράγματα που φανερώνουν ότι πραγματικά διαβάσαμε αυτό που έγραψε ένας φίλος. Μπορούμε επίσης να στείλουμε μήνυμα. Ή να ανεβάσουμε κάτι με περισσότερο νόημα από ακόμη μία σέλφι από το γυμναστήριο. Τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν για να μας ενώνουν, όχι για να βοηθούν να "σκοτώσουμε" τον χρόνο μας.

3.

Να είμαστε παρόντες

Όταν περνάμε χρόνο με τους φίλους μας, ας αφήνουμε για λίγο το τηλέφωνο στην άκρη. Ας αφιερώνουμε όλον τον χρόνο και την προσοχή σ' εκείνους που αγαπάμε. Ας ακούμε τι μας λένε. Ας τους κάνουμε ερωτήσεις κι ας παρατηρούμε τον τρόπο που αντιδρούν και τα συναισθήματά τους. Ας θυμόμαστε μετά τι μας είπαν. Ας είμαστε πραγματικά μαζί τους. Όχι απλώς να απαιτούμε να ακούσουν τα δικά μας. 

10 τρόποι για να είσαι καλύτερος φίλος Facebook Twitter
Υπάρχουν άπειροι τρόποι στις μέρες μας για να μείνουμε σε επαφή: από το να βγούμε για καφέ μέχρι να κουβεντιάσουμε στο τηλέφωνο ή στο Skype, όταν ο φίλος μας είναι χιλιόμετρα μακριά μας.

4.

Ας ξεκινήσουμε να μιλάμε μ' εκείνους που απλώς προσπερνάμε

Όλοι περιτριγυριζόμαστε από τέτοιους ανθρώπους. Συμμαθητές, συνεργάτες, ανθρώπους με τους οποίους συχνάζουμε στα ίδια στέκια, ανθρώπους τους οποίους προσπερνάμε, ενώ θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε μαζί τους. Ας είμαστε τολμηροί. Ας ξεκινήσουμε εμείς μια κουβέντα. Μπορεί να είναι κάτι απλό και δεν χρειάζεται να κρατήσει για πάντα ή να έχει σκοπιμότητα. Ας είναι μια φιλοφρόνηση για εκείνο το ωραίο Τ-shirt που φοράει κάποιος. Με αυτό τον τρόπο προκύπτει ξαφνικά ένα κοινό σημείο. Δεν χρειάζεται πολλά. Μόνο να σπάσει ο πάγος. Ας θυμόμαστε πάντα ότι και ο άλλος είναι το ίδιο νευρικός ή φοβισμένος μαζί μας, όπως κι εμείς. 

5.

Ας πάρουμε την πρωτοβουλία

Αν κάτι που θέλουμε δεν υπάρχει, μπορούμε πάντα να το δημιουργήσουμε. Και είναι αστείο το πόσο λίγη προσπάθεια μπορεί να χρειάζεται όλο αυτό. Οργανώστε μια βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια. Καλέστε τους φίλους σας για ένα πρωινό καφέ και βόλτα στο κέντρο της πόλης. Κανονίστε μια βραδιά στο σινεμά ή μια βραδιά με φαγητό που θα φτιάξετε όλοι. Δεν χρειάζεται χρήματα όλο αυτό, παρά μόνο καλή θέληση. Ακόμη κι όταν οι άλλοι παραμένουν αδρανείς, πάντα τους αρέσει να τους προσκαλούν κάπου. 

6.

Ας είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι

Η γενναιοδωρία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει με τον χρόνο, την αφοσίωση, την αγάπη, την ενέργεια. Υπάρχουν τόσα μικροπράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους φίλους σας. Βοηθήστε σε μια δουλειά ή μια συζήτηση που μπορεί να είναι πονοκέφαλος για τον φίλο σας, προσφερθείτε να κάνετε κάτι που για 'σας μπορεί να είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και για εκείνον πραγματικός βραχνάς.

7.

Ας αναζητήσουμε εκείνους με τους οποίους έχουμε να μιλήσουμε αιώνες

Συμβαίνει σε όλους - το κάνουμε όλοι: ξεχνάμε τους παλιούς συμμαθητές, φίλους που μεγαλώσαμε μαζί και συναδέλφους. Και μετά νιώθουμε περίεργα με το να επιχειρήσουμε να τους φέρουμε ξανά κοντά μας. Και περιμένουμε να το κάνουν αυτοί. Και μετά γίνεται ακόμη πιο περίεργο και μετά εγκαταλείπουμε την ιδέα γεμάτοι ενοχές. Σε όλο αυτό η απάντηση είναι "κάν' το τώρα". Μην περιμένεις απ' τους άλλους και μην αφήνεις να περάσει πολύς χρόνος.

8.

Ας βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες με τους φίλους μας 

...κι ας μην ξεχνάμε τις παλιές. Μπορεί να αναρωτιέστε "πώς μερικές φωτογραφίες μπορούν να με βοηθήσουν να γίνω καλύτερος φίλος;". Όμως, η φωτογραφία είναι εκείνη που αιχμαλωτίζει τις στιγμές μας. Και φυσικά, μία φωτογραφία θα είναι πάντα η τέλεια δικαιολογία για να στείλετε σε κάποιον ένα σύντομο, προσωπικό μήνυμα που θα του φτιάξει τη μέρα.  Μια μικρή ανασκαφή στο αρχείο και μια φωτογραφία 5ετίας ή παλιότερη πάντα έχει πολλά να πει σε δύο φίλους για εκείνη την τέλεια -ή όχι και τόσο- μέρα, που, όμως την πέρασαν μαζί. 

10 τρόποι για να είσαι καλύτερος φίλος Facebook Twitter
Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου.

9.

Ας αποδεχθούμε τους άλλους περισσότερο, ας κρίνουμε λιγότερο 

...και τελοσπάντων ας εστιάσουμε στα προσόντα των φίλων και όχι στα ελαττώματά τους. Οι φίλοι μας -όπως κι εμείς- δεν είναι τέλειοι. Κοινώς, μην περιμένετε και μην απαιτείται από τους φίλους σας να είναι μαζί σας σε ό,τι κάνετε, να είναι εκεί για να σας ακούσουν πάντα, να είναι η αξιόπιστη βοήθεια κάθε φορά που τους χρειάζεστε. Είναι πρακτικώς αδύνατον αυτό. Γι' αυτό εστιάστε στα προσόντα τους και την ποιότητά τους ως ανθρώπων. Δείτε ό,τι καλό υπάρχει σ' αυτούς, τις αρετές και όχι τα ελαττώματα τους. Αγαπήστε τους και αποδεχτείτε τους για ό,τι πραγματικά είναι. Καθένας από εμάς δίνει μια μάχη, για την οποία κανείς άλλος δεν γνωρίζει πόσο επώδυνη είναι. Αφήστε την κριτική να περνάει από το μυαλό σας, ακριβώς όπως τα σύννεφα σε έναν καταγάλανο ουρανό. Μη της δίνετε μόνιμη θέση στη ζωή σας και σ' αυτή των φίλων σας. 

10.

Ας γίνουμε αυτοί που θα τους φτιάξουν τη μέρα 

Μια στο τόσο, κάντε ημερήσιο στόχο το να φτιάξετε τη μέρα ενός φίλου που το έχει ανάγκη. Να γίνετε εκείνο το άτομο που θα εμπνεύσει, θα εμψυχώσει, θα δώσει δύναμη στην ημέρα κάποιου άλλου. Η ευγένεια, η καλοσύνη, η αισιοδοξία είναι εκείνο που πάντα θυμόμαστε στους άλλους, πόσω μάλλον στους φίλους μας, τους ανθρώπους από τους οποίους περιμένουμε κίνητρο και υποστήριξη, όταν όλα δείχνουν χάλια. 

Με στοιχεία από το Motto.time.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT