Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες της άνοιξης (συν άλλες συμβουλές)

0

Παρότι θεωρούμε τον χειμώνα πιο επιβαρυντικό για την υγεία μας, καθώς το κρύο και η γρίπη μάς καταβάλλουν, και η άνοιξη κρύβει τα δικά της προβλήματα. Αλλεργίες και κρυολογήματα –αυτά τα δύο μάλιστα συχνά συγχέονται και μας μπερδεύουν– μας αναγκάζουν να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με μπουκωμένη μύτη, μάτια που τσούζουν και τρέχουν και απανωτά φταρνίσματα, ενώ θύμα των συμπτωμάτων πέφτει και ο ύπνος, που με τόση φαγούρα, φταρνίσματα, δύσπνοια και βήχα πάει περίπατο! Υπάρχουν, βέβαια, και τα χρόνια νοσήματα που δεν γνωρίζουν εποχές και συνεχίζουν την πορεία τους ανεπηρέαστα από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει να γιορτάζεται η 7η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, καλό είναι να θυμόμαστε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή μερικές επιβεβλημένες εξετάσεις. Όπως φοράμε στον καρπό μας τον «Μάρτη», το must ασπροκόκκινο βραχιολάκι, για να μη μας κάψει ο ανοιξιάτικος ήλιος, ας βάλουμε μια υπενθύμιση στην ατζέντα για να προγραμματίσουμε έναν προληπτικό έλεγχο και να υποδεχτούμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου όντας σε φόρμα!

Απ' όλα τα προβλήματα υγείας, οι αλλεργίες είναι συνώνυμο της άνοιξης και πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι διαρκώς αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισής τους, ειδικά στους πληθυσμούς των αστικών περιοχών. Επίσης, ολοένα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν αλλεργίες, πρωτίστως στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και στο δέρμα και τα μάτια, και για το γεγονός αυτό ενοχοποιούνται η περιβαλλοντική ρύπανση και η ζωή στην πόλη, μακριά από την πανίδα και τη χλωρίδα της φύσης. Παράλληλα, υπάρχουν και οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες που βαίνουν αυξανόμενες, ειδικά στα πιτσιρίκια. Συγκεκριμένα, σχετικά με το βρογχικό άσθμα, που είναι ο μεγαλύτερος «βραχνάς» για τους μικρούς μας φίλους αλλά και τους ενηλίκους, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από πληθώρα ερευνών η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας φανερώνουν πως, παρότι πλήττει το 14% του ενήλικου πληθυσμού, στα παιδιά των πόλεων το ποσοστό του ανεβαίνει στο 26% ή και παραπάνω, δηλαδή αφορά τρία στα δέκα πιτσιρίκια. Για την εμφάνιση των αλλεργιών σε ποσοστό 80% ευθύνεται το γενετικό υπόβαθρο και ακολουθούν η έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα φυσικά αλλεργιογόνα, π.χ. η γύρη των δέντρων, και οι εξόχως ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά και πανίσχυρα οικιακά καθαριστικά. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αερίζουμε τακτικά το σπίτι μας και να μη χρησιμοποιούμε καθαριστικά τύπου «παντοκαθαριστές» και «λιποδιαλύτες» που ισχυρίζονται ότι εξαφανίζουν όλη τη βρομιά με ένα ψέκασμα, γιατί αυτό το ψέκασμα είναι γεμάτο ισχυρά αλλεργιογόνα! Επίσης, δεν πρέπει να καπνίζουμε μέσα στο σπίτι, ειδικά αν έχουμε παιδιά, αλλά να τα αφήνουμε να παίζουν όσο περισσότερο γίνεται στο ύπαιθρο, καθώς το παιχνίδι στη φύση τα φέρνει από νωρίς σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες, θωρακίζοντας τον οργανισμό τους. Όσο για τα κατοικίδια, αν είχατε μέχρι τώρα επιφυλάξεις, καιρός είναι να μάθετε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν παρέα με ζωάκια έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών τόσο στο αναπνευστικό σύστημα, όσο και στο δέρμα.

Αλλεργία Ή κρυολόγημα; Ιδού το ερώτημα...

Τα κλασικά συμπτώματα των αλλεργιών του αναπνευστικού συστήματος (μπούκωμα, φτάρνισμα, μάτια που τσούζουν, κάψιμο στον λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή) μπορεί να υποκρύπτουν και αλλεργική ρινίτιδα ή κρυολόγημα ή άλλη ίωση της εποχής. Γι' αυτό, αν δείτε τα συμπτώματα να επιμένουν, επισκεφθείτε τον γιατρό, καθώς είναι πολύ δύσκολο να κάνετε μόνοι σας διάγνωση. Ειδικά για τα μάτια, που επιβαρύνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη σκόνη, την αποπνικτική ατμόσφαιρα των εσωτερικών εργασιακών χώρων και την πολύωρη εργασία μπροστά στο κομπιούτερ, μια λύση για την ανακούφιση της φαγούρας και της ξηροφθαλμίας είναι να έχετε στην τσάντα σας «φυσικά δάκρυα» σε μονοδόσεις. Οι ειδικοί της Ελληνικής Ομοσπονδίας των Οφθαλμολογικών Εταιρειών θυμίζουν σε όλους όσοι δουλεύουν με τις ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να κάνουν 5λεπτά με 10λεπτά διαλείμματα για κάθε 50 λεπτά «κοντινής» εργασίας (έτσι αποκαλείται η εργασία στο κομπιούτερ). Στα διαλείμματα αυτά πρέπει να εστιάζουμε το βλέμμα μας κάπου μακριά, ακόμα καλύτερα να βγαίνουμε από το γραφείο και να ξεμουδιάζουμε σε ανοιχτό χώρο, κοιτώντας έξω στο περιβάλλον και βλεφαρίζοντας (δηλαδή ανοιγοκλείνοντας τα μάτια μας) όσο περισσότερο μπορούμε. Κι αυτό γιατί, καταρχάς, το βλεφάρισμα είναι ο φυσικός λιπαντής του ματιού και η μακρινή όραση ξεκουράζει το βλέμμα. Επίσης, επειδή η οθόνη του υπολογιστή είναι συνήθως δίχρωμη (μαύρο-άσπρο), όταν γράφουμε, μας κάνει καλό να γεμίζουμε το οπτικό μας πεδίο με όλα τα χρώματα της φύσης.

Επτά (και περισσότερα) χρόνια φαγούρα...

Μαζί με το άσθμα, και σε στενή συνάρτηση με αυτό, καλπάζει και η πιο συχνή αλλεργία του δέρματος, το έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα στην επιστημονική ορολογία) που ταλαιπωρεί ένα στα τέσσερα ελληνόπουλα. Η φαγούρα του εκζέματος έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από αυτές που φανταζόμαστε, καθώς έχει αρνητικό αντίκτυπο ακόμα και στην απόδοση των μαθητών στο σχολείο. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ευρήματα φανερώνουν ότι το 50% των παιδιών που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα υποφέρει από κακή διάθεση, ενώ η σχολική απόδοσή τους επηρεάζεται στο 60%, καθώς διαταράσσεται ο ύπνος τους. Επιπλέον, τέσσερα στα δέκα παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό λόγω των εμφανών βλαβών της νόσου στο πρόσωπό τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό (φαγούρα), ξηρότητα του δέρματος και κοκκινίλες. Στα παιδιά η ατοπική δερματίτιδα συνδέεται με το παιδικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μη γίνονται υστερικοί με την καθαριότητα των βλασταριών τους, γιατί το συχνό πλύσιμο με σαπούνι την επιδεινώνει. Προστατευτικά δρα ο θηλασμός, καθώς οχυρώνει τον οργανισμό έναντι των αλλεργιών, ενώ το junk food έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση (και) δερματικών αλλεργιών!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ