Γιατί οι γυναίκες νιώθουν συνεχώς ότι κρυώνουν;

Γιατί οι γυναίκες νιώθουν συνεχώς ότι κρυώνουν; Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα, λόγω φυσιολογίας τους σώματός τους, να διοχετεύουν αποτελεσματικότερα τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματός τους, ώστε να προστατεύουν τα όργανά τους και το συνεπακόλουθο μειονέκτημα αυτής της ιδιαιτερότητας είναι να αισθάνονται το κρύο σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες, σε όλες τις ηλικίες. 

Επίσης, μια βασική διαφορά ανάμεσα στο πώς αισθάνονται το κρύο τα στα δύο φύλα αφορά το ποσοστό υποδόριου. Σύμφωνα με έρευνες, συνήθως οι γυναίκες παρουσιάζουν οµοιόµορφη κατανοµή λίπους στο σώμα τους, ενώ αντίθετα οι άντρες όχι. Αυτό συµβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί οι γυναίκες έχουν κατά µέσο όρο 20%-25% λίπος, ενώ ένας άντρας µόλις 15%. Όταν το σώμα νιώθει ότι κρυώνει, ο οργανισµός τείνει να συντηρεί τη θερµότητα, µειώνοντας τη ροή του αίµατος στο δέρµα. Αυτό εξηγεί και το γιατί στις γυναίκες η εξωτερική θερµοκρασία, καθώς το αίµα µετακινείται κάτω από το στρώµα λίπους. Αντίθετα στους άντρες, ακριβώς και πάλι λόγω της κατανομής λίπους, η αλλαγή στη θερμοκρασία δεν βιώνεται με τέτοιο αίσθημα δυσανεξίας. Εδώ, λοιπόν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος γίνεται για την εξωτερική θερμοκρασία -αυτή, δηλαδή, που αισθάνεται στο δέρμα της- μια γυναίκα που (δικαίως) παραπονιέται ότι κρυώνει. 

Γενικά, όμως, το να νιώθει κάποιος πως κρυώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σε έναν χώρο είναι μια ακόμη «παράπλευρη απώλεια» του γήρατος. Μεγαλώνοντας ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Ο μεταβολισμός είναι σε ελεύθερη μετάφραση η ικανότητα του σώματός μας να «γκαζώνει» την ίδια του τη μηχανή και να παράγει θερμότητα. Άρα μεγαλώνουμε, η ταχύτητα του μειώνεται και νιώθουμε το κρύο περισσότερο απ' ό,τι όταν ήμασταν νεότεροι.

Μεγαλώνοντας επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους που έχει ως αποτέλεσμα να περιστέλλονται σε μικρότερο βαθμό, αυτό που κάνουν δηλαδή συνήθως για να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την θερμοκρασία του σώματος. Επίσης έχουμε λιγότερο «καφέ λίπος», όπως αποκαλείται αυτό το είδος στους οργανισμούς, το οποίο χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει ζέστη. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος αδύνατος ή παχύς, καθώς η γήρανση αλλάζει την κατανομή του λίπους στο σώμα και το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα που μας προστατεύει από το κρύο γίνεται πιο αραιό. 

Βέβαια, όπως παρατηρεί ο ιατρός- ρευματολόγος Nathan Wei, η ευαισθησία στο κρύο μερικές φορές μπορεί να κρύβει πίσω της και κάποια προβλήματα υγείας, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Οι αλλαγές στο κυκλοφορικό σε ηλικιωμένους ασθενείς με διαβήτη έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο κρύο, καθώς επίσης και φάρμακα για την έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός αυξάνουν αυτήν την αίσθηση. Το ίδιο κάνει και το σύνδρομο Raynaud, μια διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία», σημειώνει. 

Με πληροφορίες από nydailynews, qualityhealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ