Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της γρίπης

0

O περσινός τραγικός απολογισμός των κρουσμάτων της γρίπης, που στο πέρασμά της έριξε στο κρεβάτι χιλιάδες Έλληνες, έστειλε 435 σοβαρά περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στοίχισε τη ζωή σε 197 ασθενείς, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως είναι λάθος να την υποτιμούμε. Όπως, άλλωστε, μας θυμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής, ένας στους οκτώ θανάτους στην πατρίδα μας οφείλεται σε ασθένεια του αναπνευστικού, με την πνευμονία, τη βασική επιπλοκή της γρίπης, να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στα ποσοστά θνητότητας. Και στα νοσοκομεία, η πνευμονία ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, με το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών που νοσηλεύονται με γρίπη να χάνει τελικά τη μάχη εξαιτίας της. Συνεπώς, η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε. Τι κρύβει, άραγε, πίσω της αυτή η διαβόητη ίωση;

Άλλο γρίπη, άλλο κρυολόγημα

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, η γρίπη είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα και με την επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες και χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη του πυρετού, υψηλό πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις και βήχα. Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ενώ για την αποφυγή της μετάδοσης των μικροβίων πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, να μην αγγίζουμε με τα χέρια μας τα μάτια, το στόμα και τη μύτη και να φτερνιζόμαστε μέσα σε χαρτομάντηλο ή βάζοντας μπροστά στο στόμα μας διπλωμένο τον αγκώνα μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (γιατροί και νοσηλευτές) και οι φαρμακοποιοί δίνουν το κακό παράδειγμα, καθώς μόνο το 11% των επαγγελματιών υγείας εμβολιάζεται για τη γρίπη, ενώ το φοβικό κλίμα για τα εμβόλια ενισχύεται από τη γενικότερη προκατάληψη που συνοδεύει τον όρο «ομάδες υψηλού κινδύνου». Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, ο όρος αναφέρεται στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και να μεταδώσουν σε άλλους ανυποψίαστους τον ιό της γρίπης, όπως οι δάσκαλοι και οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων και σχολικών λεωφορείων, οι οποίοι επιβάλλεται να εμβολιάζονται. Όσο για τις φήμες που συνδέουν τα εμβόλια με κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως είναι τελείως ανυπόστατες.

Flu tips
Τι να σας ανησυχήσει: Η εμφάνιση υψηλού πυρετού και η επιδείνωση της υγείας σας, ενώ είχατε αρχίσει να συνέρχεστε. Αυτό σημαίνει ότι πάθατε βακτηριακή λοίμωξη, από μικρόβιο που βρήκε ανίσχυρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και πρέπει επειγόντως να σας δει γιατρός.

Πώς θα γίνετε γρήγορα καλά: Πιείτε πολλά χλιαρά υγρά (αφεψήματα και ελαφριές σούπες), πάρτε αντιπυρετικά για τον πυρετό και βιταμίνη C που επιταχύνει την ανάρρωση και φροντίστε να ξεκουραστείτε.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες!

Ένας άλλος μύθος που καλά κρατεί στην Ελλάδα είναι πως τα αντιβιοτικά βοηθούν στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με το κρυολόγημα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και πυρετό μέχρι 38οC, ωστόσο οι περισσότερες ιώσεις υποχωρούν μετά από 2-3 ημέρες μόνες τους, αφού κάνουν πρώτα τον κύκλο τους. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και το μόνο που δημιουργεί η κατάχρησή τους είναι επικίνδυνα ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία γίνονται ανίκητα. Ωστόσο, οι Έλληνες παραμένουν «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με έναν στους δύο ενήλικες να παίρνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο για τον βήχα και τον πονόλαιμο και το 75% των παιδιών να παίρνει αντιβιοτικά για κρυολογήματα χωρίς συνταγή γιατρού!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT