Παπούτσια που μυρίζουν: αυτό το ταμπού - και πώς το «σπάμε» σε 6 βήματα

Παπούτσια που μυρίζουν: αυτό το ταμπού - και πώς το «σπάμε» σε 6 βήματα Facebook Twitter
Η λύση κρύβεται στον τρόπο ζωής και όχι στα δραστικά μέτρα
4

Περισσότερο απ' οτιδήποτε αφορά τη σωματική καθαριότητα, το ζήτημα των ποδιών και κυρίως των παπουτσιών που δεν μυρίζουν ακριβώς σπουδαία, συνεχίζει να είναι ένα ζήτημα ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Αρκετά συχνά, ακόμη και οι πιο σχολαστικοί με ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας, κοντοστέκονται αν χρειαστεί να βγάλουν τα παπούτσια τους μπροστά σε φίλους. Δεν είναι κάτι που κάνουμε λάθος εμείς. Τα πόδια είναι από τα πιο δραστήρια μέρη του ανθρώπινου σώματος: όλη μέρα εν κινήσει, από παπούτσι σε παπούτσι και με το συγκεκριμένο σημείο να αναπτύσσει θερμοκρασίες που δύσκολα δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα...

Πώς αντιμετωπίζεται, όμως, η δυσάρεστη μυρωδιά των παπουτσιών - ένα ζήτημα που δύσκολα επιλέγει κανείς να κουβεντιάσει ανοιχτά, ακόμη και στις μέρες μας με τα δεκάδες κατάλληλα προϊόντα; Η λύση κρύβεται στον τρόπο ζωής και όχι στα δραστικά μέτρα λένε οι ειδικοί. Το να μη μυρίζουν τα παπούτσια είναι κάτι που έχει να κάνει τόσο με τα μικρολάθη που κάνουμε στην καθημερινότητα μας, όσο και με συνήθειες που εξασφαλίζουν άοσμο αποτέλεσμα.

Ποια τα λάθη, λοιπόν, και πώς αντιμετωπίζονται; 

1.

Πλένουμε, αλλά δεν σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας. Η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα δεν πρέπει να μένει υγρή, καθώς λόγω των πτυχώσεων του δέρματος ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, που με τη σειρά τους ευνοούν την ανάπτυξη οσμών. 

2.

Αλλάζουμε κάλτσες, αλλά δεν επιλέγουμε βαμβακερά ή μάλλινα υφάσματα πάντα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για τη μυρωδιά των παπουτσιών μας. Τα συνθετικά υφάσματα ιδρώνουν τα πόδια μας και το τι ακολουθεί είναι πάνω - κάτω γνωστό. Τα παπούτσια αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα, όταν τα πόδια ιδρώνουν και ο ιδρώτας απορροφάται από τις κάλτσες και την εσωτερική επένδυση των υποδημάτων. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία ακριβώς επειδή τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ποδιών, αναδύουν πτητικά αέρια, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται και η δυσοσμία. 

3.

Φοράμε για περισσότερες από δύο μέρες το ίδιο ζευγάρι παπουτσιών. Καλό είναι να αφήνουμε τα παπούτσια που φορέσαμε ήδη μία φορά να «ανασάνουν» για ένα 24ωρο πριν τα φορέσουμε ξανά. Επίσης, αερίζουμε καλά κάθε ζευγάρι κι αν αυτό επιτρέπεται πλένουμε καλά τα αποσπώμενα μέρη του (εσωτερικούς πάτους, κ.λπ). 

4.

Φροντίζουμε για την υγιεινή των νυχιών μας στα κάτω άκρα. Ένα νύχι που δεν κόπηκε σωστά, ένα σημείο που δείχνει κίτρινο ή ταλαιπωρημένο μπορεί να είναι ένδειξη μυκητίασης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

5.

Προσπαθούμε να αποφεύγουμε πάνινα ή πλαστικά παπούτσια, λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύσσουν τα πόδια μας μέσα σ' αυτά. Δερμάτινα και σχεδιασμένα έτσι ώστε να αναπνέουν πόδια και παπούτσια είναι η καλύτερη επιλογή. Ειδικά για τα πάνινα παπούτσια, που μπορούν να πλυθούν, υπάρχει πάντα και η οικιακή λύση της απολύμανσης με ξύδι ή οινόπνευμα που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο παπούτσι. Απλώς στη λεκάνη που καθαρίζουμε τα παπούτσια προσθέτουμε στο μίγμα δύο φλιτζάνια ξύδι ή ένα οινόπνευμα. 

6.

Δεν ανταλλάσσουμε παπούτσια: ακόμη κι αν είμαστε σίγουροι για τα επίπεδα καθαριότητας και σχολαστικότητας φίλων ή συγγενών, δεν δανείζουμε τα παπούτσια μας σε άλλους. Κάθε σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, προσέχουμε να μην πατάμε με γυμνά ποδια σε κοινόχρηστους χώρους (ντουζιέρες γυμναστηρίων, κ.λπ), ακριβώς για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Με στοιχεία από Men's Health, Mashable 

Υγεία & Σώμα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
Γεμίζω άδειο μπουκαλάκι σπρέι 75μλ με οινόπνευμα (καθαρό ή για λόγους οικονομίας vodka). Ρίχνω καμιά 15ριά σταγόνες αιθέριο έλαιο μαλαλεύκης (teatree oil). Ανακινώ καλά και ψεκάζω το εσωτερικό των παπουτσιών. Αφήνω να στεγνώσουν καλά. Επαναλαμβάνω όταν χρειαστεί. Μπορώ να προσθέσω 5-8 σταγόνες από όποιο αιθέριο έλαιο επιθυμώ για να προσθέσω άρωμα. Τόσο το οινόπνευμα όσο και το Teatree oil έχουν αντιμικροβιακές και αντιμυκιτιασικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απευθείας πάνω στα πέλματα. Αφήνω να ενεργήσει για 2-3 λεπτά και στεγνώνω καλά με μια πετσέτα.
Εγώ βρέχω μία χαρτοπετσέτα με μπλε οινόπνευμα,την βάζω στο παπούτσι για μία νύχτα την εβδομάδα και είμαι (σχετικά)καλά!Και οι κάλτσες δεν μυρίζουν έτσι!Έχω περάσει άνετα πολλα καλοκαίρια από τότε που το εφαρμόζω!