Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα

Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα Facebook Twitter
O πιο μεγάλος μύθος είναι ότι η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία.
0

Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση: ΜΥΘΟΣ
Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, αλλά το λούσιμο απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο δέρμα του κεφαλιού. Η συχνότητα του λουσίματος πρέπει να είναι ανάλογη της λιπαρότητας των μαλλιών.

Η διατροφή επηρεάζει τα μαλλιά: ΑΛΗΘΕΙΑ

Διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γενικά πηγές ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η κυστίνη και η λυσίνη, αλλά και ανεπαρκής πρόσληψη ή αυξημένη απώλεια σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, ιδίως τις γυναίκες.


Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες: ΜΥΘΟΣ

Η πιο συχνή μορφή χρόνιας τριχόπτωσης εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ενώ κληρονομείται και από την πατρική και από τη μητρική οικογένεια, ακόμα κι αν η μητέρα έχει «φυσιολογικά» μαλλιά. Απλώς στους άνδρες ξεκινά συνήθως σε μικρότερη ηλικία, με την υποχώρηση και την ελάττωση της τριχοφυΐας να ξεκινά από το μέτωπο. Αντίθετα, στις γυναίκες η τριχόπτωση είναι διάχυτη κι ένας τρόπος αντιμετώπισής της είναι τα «φουσκωμένα» από το κομμωτήριο μαλλιά που έχουν όγκο μεν, αλλά όχι πυκνότητα.

Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία: Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ

Τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια υπάρχουν φάρμακα (και όχι καλλυντικά βοηθήματα) εγκεκριμένα επίσημα από τον ΕΟΦ και τον FDA που δρουν στο δέρμα και εμποδίζουν τη δράση των ανδρογόνων στη ρίζα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα σκευάσματα. Ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μαλλιών είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. Επισκεπτόμαστε τον γιατρό προς το τέλος της εφηβείας, όταν αρχίζει η τριχόπτωση, ή, ακόμα πιο πριν, αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, και όχι όταν πια φανεί η αραίωση. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά όταν ξεκινήσει το αργότερο τα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της τριχόπτωσης. Σήμερα, εάν ένας άνδρας ή μια γυναίκα κάτω από τα 30 ή τα 35 χάνει μαλλιά ή έχει ήδη εμφανή αραίωση, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται γι' αυτή την κατάσταση ή ότι δεν έχει ενημερωθεί σωστά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το κόστος των διαθέσιμων θεραπειών, και, πιστέψτε το, είναι πραγματικά οικονομικές, παρ' ότι μακροχρόνιες. Το κλειδί, όμως, είναι ένα: πρόληψη-έγκαιρη έναρξη θεραπείας.


Δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να τα σώσω, αφού το πρόβλημα είναι χρόνιο και μόνιμο: ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν ήδη φάρμακα που κυκλοφορούν για άλλες παθήσεις, όπως οι JAK inhibitors, που δοκιμάζονται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μορφή τοπικού gel για τη γυροειδή και την κληρονομική/ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι πολύ πιθανό να βγουν στην αγορά σε 2-3 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα σε στάδιο κλινικών μελετών, όπως το CB-03-01. Αξίζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες θεραπείες για να διατηρήσουμε τους θυλάκους ζωντανούς, τουλάχιστον για λίγα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα προϊόντα.

Εξωγενείς παράγοντες, όπως το κράνος ή το καπέλο, ή ενδογενείς, όπως το άγχος, προκαλούν τριχόπτωση: ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν τα μαλλιά, όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αν δεν υπάρχει, ακόμα κι όλη την ημέρα να φοράει κάποιος καπέλο, τα μαλλιά του δεν πέφτουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Πρώτα αποκλείουμε οποιοδήποτε άλλο αίτιο, παίρνοντας καλό ιστορικό και κάνοντας κλινική εξέταση, και μετά αποδίδουμε την κατάσταση στο άγχος.


ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

— Ποια είναι η χειρότερη μορφή τριχόπτωσης-αλωπεκίας;

Η ουλωτική αλωπεκία. Υπάρχουν δύο σπάνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, ο θυλακικός λειχήνας και ο δισκοειδής λύκος, που καταστρέφουν γρήγορα και οριστικά τον θύλακο της τρίχας, αφήνοντας ουλή. Εδώ δεν έχουμε κανένα χρονικό περιθώριο. Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα και δυναμικά για να σταματήσουμε την εξέλιξή τους, διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, ενώ δεν υπάρχει και η εναλλακτική της μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Συμπερασματικά, αν νομίζετε ότι χάνετε μαλλιά ή έχετε σαφή κληρονομικότητα, μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Υπάρχουν λύσεις στα χέρια του ειδικού, που είναι ο δερματολόγος, αλλά θα είναι αποτελεσματικές αν τις αναζητήσετε έγκαιρα.

____________________________

Άγις Γραφάκος
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος (εξειδίκευση σε παθήσεις τριχωτού κεφαλής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο San Cecilio, Granada Spain)
Αισθητική δερματολογία/δερματοχειρουργική
Θησέως 27Α, Μαρούσι Αττικής, 211 0125649

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ