9 πράγματα για το διαζύγιο που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ετοιμάζονται να παντρευτούν

0

Από το 1980 και μετά ο αριθμός διαζυγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μειώνεται με χαρακτηριστικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στους New York Times, ναι μεν το 1/3 των γάμων θα καταλήξουν σε διαζύγιο, ωστόσο δεν πρόκειται για εκείνο "το οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο" που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα. Και πάλι όμως, παρά τη σχετική πρόοδο, αυτό σημαίνει ότι ένα σεβαστό ποσοστό γάμων τελειώνουν άδοξα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα. Τι οδηγεί ένα ζευγάρι σε διαζύγιο; Τι συμβαίνει στα παιδιά ενός ζευγαριού, όταν αυτό χωρίζει; Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία μας ένα διαζύγιο; 

Όλα αυτά απαντώνται πιο διεξοδικά, αν ρίξει κανείς μία ματιά σε έρευνες ετών που προβλέπουν τις συνέπειες ενός διαζύγιο και όλα τα τα στοιχεία οδηγούν στο εξής: σε όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν παντρευτεί. Και εννοείται ότι κάθε γάμος είναι διαφορετικός και ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά ας έχουμε κατά νου τα εξής. 

1.

Έχουμε λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουμε, αν παντρευτούμε προς τα πρώτα -άντα 

Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από τον Nicholas Wolfinger, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ούτα, δεν ισχύει το ότι όσο μεγαλύτερος παντρευτεί κανείς, τόσο πιο δύσκολα χωρίζει. Αντίθετα, η καλύτερη ηλικία για γάμο φαίνεται να είναι ανάμεσα στα 20κάτι -30 έτη. Μετά τα 32 -και σύμφωνα με την έρευνα- οι πιθανότητες ενός διαζυγίου αυξάνονται.  Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Wolfinger στο μπλογκ του Ινστιτούτου Οικογενειακών Σπουδών "σχεδόν για όλους, εκεί γύρω στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους είναι μια καλή ηλικία για να αποκατασταθούν".

2.

Τα περισσότερα διαζύγια αποφασίζονται Μάρτιο και Αύγουστο (!)

Έρευνα που δημοσιεύθηκε φέτος στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση έδειξε ότι ο Μάρτιος και ο Αύγουστος, είναι οι μήνες κατά τους οποίους συμπληρώνεται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι κάτι το τυχαίο, καθώς πρόκειται για τους μήνες κατά τους οποίους οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις χειμερινές ή τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Βάσει της έρευνας, κατά την περίοδο των διακοπών ζούμε τους "κύκλους αισιοδοξίας" μας, βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουμε από την αρχή τη σχέση μας, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται από τις διακοπές, αντιθέτως έρχονται στην επιφάνεια. Κατά τους ερευνητές, αυτή η συνειδητοποίηση γεννά απογοήτευση και αποκαλύπτει τα άλυτα προβλήματα του κάθε γάμου, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην απόφαση να χωρίσουμε. 

Καλώς ή κακώς, το στερεότυπο του "άντρα - κουβαλητή" είναι ακόμη ζωντανό και ζωτικό για τη σταθερότητα ενός γάμου.

3.

Οι σύζυγοι που δουλεύουν λιγότερο, χωρίζουν πιο εύκολα 

Μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ απέδειξε ότι δεν είναι τα οικονομικά που επηρεάζουν τη ζωή ενός ζευγαριού, αλλά ο καταμερισμός εργασίας. Μελετώντας το ιστορικό γάμων που ξεκίνησαν μετά το 1975, προέκυψε ότι οι σύζυγοι που δεν διέθεταν εργασία πλήρους απασχόλησης εμφάνιζαν ποσοστό 3,3% στο να χωρίζουν κατά τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με ζευγάρια στα οποία ο άντρας είχε εργασία πλήρους απασχόλησης. Από την άλλη, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τις άνεργες γυναίκες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το στερεότυπο του "άντρα - κουβαλητή" είναι ακόμη ζωντανό και ζωτικό για τη σταθερότητα ενός γάμου.  

4.

Είναι μύθος ότι οι γυναίκες που είχαν πολλές ερωτικές σχέσεις χωρίζουν πιο εύκολα. 

Και πάλι ο Wolfinger έχει να παρατηρήσει σε ζευγάρια που παντρεύτηκαν από το 2000 και μετά ότι οι γυναίκες που είχαν περισσότερους από 3-6 ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους, ήταν εκείνες που δεν θα χώριζαν τόσο εύκολα. Αντίθετα, γυναίκες με λιγότερους από 3 ερωτικούς παρτενέρ ήταν εκείνες που εμφάνιζαν μεγαλύτερη ροπή προς το διαζύγιο. Γενικώς, και στη δεκαετία του '80 και σ' εκείνη του '90 έτειναν να χωρίζουν κοπέλες που παντρεύτηκαν χωρίς να έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στο σεξ ή ακόμη χειρότερα παντρεύτηκαν παρθένες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγκριτικός πίνακας λειτουργεί πριν το γάμο και καλό είναι να το γνωρίζει η ενδιαφερόμενη.

5.

Ζευγάρια με κοντινή ηλικιακή απόσταση χωρίζουν πιο δύσκολα 

Βάσει άλλης έρευνας, οι πιθανότητας χωρισμού μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών αυξάνονται, όσο αυξάνεται και το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των συζύγων.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Megan Garber στο "Atlantic": "Με διαφορά ενός έτους μεταξύ των ζευγαριών -σύμφωνα με τη μελέτη- υπάρχουν πιθανότητες της τάξης του 3% για διαζύγιο. Με διαφορά 5 ετών, 18% και με διαφορά 10 ετών, 39%"

6.

Οι πολυτελείς γαμήλιες τελετές δεν σημαίνουν απαραιτήτως και επιτυχημένους γάμους 

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα πολλά έξοδα για την ξεχωριστή εκείνη μέρα δεν είναι πάντα καλός οιωνός για τον ίδιο τον γάμο. Και ενώ οι τελετές που ξεπερνούν τα 5.000 - 10.000 δολάρια θέτουν σε επισφάλεια τον γάμο, αντίθετα οι πολλοί καλεσμένοι -άνω των 100 και έως 200- μαρτυρούν ότι το ζευγάρι έχει σαφώς λιγότερες πιθανότητες για διαζύγιο.

Τα ανάμεικτα συναισθήματα θυμού και απέχθειας που πολλές φορές αναπτύσσονται ανάμεσα στους συζύγους είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν σε διαζύγιο σύμφωνα με τον σύμβουλο σχέσεων Erin Brodwin. "Δεν είναι μόνο καβγάς. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε μετά απ' αυτόν.

7.

Το διαζύγιο αυξάνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας στις γυναίκες 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο "Time" γυναίκες που παίρνουν διαζύγιο είναι πιο πιθανό να βιώσουν ένα έμφραγμα κατά τα 24% σε σχέση με εκείνες που παραμένουν παντρεμένες. Το ποσοστό πιθανότητας εμφράγματος φτάνει στο 77% στις δις διαζευγμένες... Κατά την ίδια έρευνα, οι άντρες κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις από το δεύτερο διαζύγιο και μετά. 

8.

Το διαζύγιο αυτό καθ' αυτό δεν έχει συνέπειες στα παιδιά 

Αντίθετα και σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η Rebecca Harrington στο Tech Insider, φαίνεται ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των γονιών είναι επιζήμιες για τα παιδιά ενός γάμου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, παιδιά γονιών που καβγάδιζαν συχνά και τελικώς πήραν διαζύγιο, δύσκολα χωρίζουν ως ενήλικες, εν σχέσει με παιδιά γονιών που συγκρούονταν μέσα στον γάμο τους, αλλά δεν χώρισαν ποτέ. 

9.

Η περιφρόνηση που αναπτύσσεται μεταξύ των συζύγων οδηγεί σε διαζύγιο 

Τα ανάμεικτα συναισθήματα θυμού και απέχθειας που πολλές φορές αναπτύσσονται ανάμεσα στους συζύγους είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν σε διαζύγιο σύμφωνα με τον σύμβουλο σχέσεων Erin Brodwin. "Δεν είναι μόνο καβγάς. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε μετά απ' αυτόν. Προσπαθείτε να μπείτε στη θέση του/της συζύγου σας; Ή απλώς θεωρείτε ότι είναι ανόητος/-η; Αν συμβαίνει το δεύτερο, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτό το συναίσθημα με μία πιο ήπια, θετική και υπομονετική αντίδραση. Ίσως σώσετε τον γάμο σας", προτείνει χαρακτηριστικά. 

Με στοιχεία από το Business Insider

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM