Η αυτοκρατορία της φαλάκρας

5

Ανδρογενετική αλωπεκία ή αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου είναι δύο επιστημονικές ονομασίες για ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως του αντρικού πληθυσμού: τη φαλάκρα. Εκατομμύρια άντρες, σε καθημερινή βάση, άγχονται βλέποντας το τριχωτό της κεφαλής τους να φλερτάρει με τον νιπτήρα ή με την τσατσάρα, και αυτό ακριβώς το άγχος τούς κάνει στόχους μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές αυτοκρατορίες του δυτικού κόσμου. Η βιομηχανία της φαλάκρας, όλες αυτές οι επιχειρήσεις που υπόσχονται νέα μαλλιά ή έστω διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, είναι το ακριβώς επόμενο άγχος των αντρών που υποφέρουν από αλωπεκία.


Η εν λόγω βιομηχανία εμφανίζει ετησίως έσοδα της τάξης περίπου των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ πρόκειται για οικονομικό μέγεθος σε συνεχή άνθηση, καθώς κάθε ώρα που περνά ένας άντρας –αλλά πολύ συχνά και γυναίκες– πείθεται ότι πρέπει να επενδύσει τα χρήματά του σε θεραπείες μαλλιών ή σε πιο ακραίες λύσεις, όπως η εμφύτευση ή η μεταμόσχευση μαλλιών.

Ρίσκο για μερικές τρίχες

Αρκεί μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά και τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι μια... θάλασσα επιλογών για εκείνον που αναζητά λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης ή ακόμη και στην ίδια τη φαλάκρα. Από βότανα, θεραπείες, έλαια και μαγικούς αφρούς που τονώνουν τον θύλακα της τρίχας μέχρι επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, όλα υπόσχονται –φυσικά με την παράθεση φωτογραφιών τύπου «πριν και μετά»– ότι η φαλάκρα, ακόμη κι αν δεν θεραπεύεται πλήρως, τουλάχιστον αντιμετωπίζεται. Όχι ότι κάποιες από αυτές τις λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Αλλά είναι αποτέλεσμα που κάνει μεν το πρόβλημα λιγότερο ορατό, αλλά δεν το επιλύει.

Ασφαλώς, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ρίσκαραν με το κεφάλι τους και κέρδισαν, όπως ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος τόλμησε δύο μεταμοσχεύσεις μαλλιών στην κλινική Harley Street Hair Clinic. Έκτοτε, και εξαιτίας του καλού αποτελέσματος στο κεφάλι του Ρούνεϊ, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής η μέθοδος της άμεσης εξαγωγής τριχοθυλακίων (μιας διαδικασίας γνωστής ως FUE).

Παρά τις κλινικές έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό των αιτίων που την προκαλούν, η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ύπουλο παιχνίδι της φύσης και των γονιδίων κάποιων αντρών.

Τρίχες το αποτέλεσμα

Όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ατόμων που μπήκαν σε περιπέτειες χωρίς τέλος. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Spencer Stevenson, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει περί τις 40.000 λίρες σε κάθε είδους θεραπείες καθώς και σε έντεκα αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις, που είχαν σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Stevenson πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την «αυτοκρατορία της φαλάκρας», άρχισε να χάνει τα μαλλιά του σε νεαρή ηλικία και από τότε μέχρι πριν από λίγο καιρό κυριολεκτικά δοκίμασε τα πάντα για να αποφύγει τη θλιβερή για πολλούς άντρες εξέλιξη. Αποτέλεσμα δεν είδε, παρότι πέρασε απ' όλα τα στάδια θεραπειών καθώς και από χειρουργεία, και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα είδος γκουρού εναντίον όσων προωθούν ανεύθυνα λύσεις για τη φαλάκρα μέσω διαδικτύου, αλλά και μέσω επιθετικού μάρκετινγκ. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μια αυτοκρατορία που κυβερνάται μόνο από την επιδίωξη για κέρδος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που όντως τους ενδιαφέρει το καλύτερο για τον ασθενή. Αυτή η βιομηχανία έχει εξαιρετικά κακή φήμη για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται σε ευάλωτους χαρακτήρες που πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους».

Ύπουλο παιχνίδι των γονιδίων

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Υγείας, η φαλάκρα εμφανίζεται –και επηρεάζει δραστικά την ψυχολογία– στο 30% των ανδρών κάτω των τριάντα ετών, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 80% σε ηλικίες άνω των εβδομήντα ετών. Και παρά τις κλινικές έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό των αιτίων που την προκαλούν, η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ύπουλο παιχνίδι της φύσης και των γονιδίων κάποιων αντρών. Βάσει των ίδιων ερευνών, πράγματι, το συχνό βούρτσισμα, το λούσιμο με συγκεκριμένα προϊόντα, η διατροφή, το άγχος και μερικοί ακόμη παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη γενετική προδιάθεση – δεν είναι όμως αυτά τα βασικά αίτια της φαλάκρας. Δυστυχώς, όμως, πάνω στην άγνοια όσων υποφέρουν στηρίζονται γερά τα θεμέλια της βιομηχανίας, γεγονός που εδώ και καιρό έχει κάνει τους υπευθύνους της Αμερικανικής Εταιρείας Τριχόπτωσης να αξιώνουν και επισήμως το τέλος της προώθησης διαφημίσεων για «αισθητικά αποδεκτή κόμη».

Η γοητεία της φαλάκρας

Γιατί, όμως, ένας άντρας να μπει στη διαδικασία να πουλήσει τα υπάρχοντά του για λίγες τούφες μαλλιά; Όπως αποκαλύπτεται από την ίδια έρευνα, η «αυτοκρατορία» παίζει πολύ δυνατά με τον ισχυρισμό που θέλει τους άντρες με μαλλιά πολύ πιο αρρενωπούς και ελκυστικούς από τους φαλακρούς και φυσικά όσοι δουλεύουν σ' αυτόν τον τομέα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τον συγκεκριμένο μύθο. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο μια βρετανική κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών, το Farjo Hair Institute, επιστράτευσε τα αποτελέσματα έρευνας για την οποία χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή γνωριμιών Tinder. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι ασθενείς που είχαν προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών είχαν 75% μεγαλύτερη επιτυχία στο γυναικείο φύλο – μέσω της εφαρμογής, βεβαίως...

Στον αντίποδα, και ενώ οι συζητήσεις για φάρμακα, έρευνες και θεραπείες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, κάποτε ενθαρρύνοντας και κάποτε απογοητεύοντας βαθιά τους φαλακρούς, υπάρχουν και τύποι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, όπως ο Milan Stolicny, ιδρυτής του site baldattraction.com. Εκεί οι απανταχού φαλακροί μπορούν να βρουν περιεχόμενο που θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους –βίντεο, κείμενα, μαρτυρίες, αναλύσεις για τους λόγους για τους οποίους οι φαλακροί ξεχειλίζουν από γοητεία– και θα τους πείσει ότι το να είσαι φαλακρός όχι μόνο δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μπορεί να είναι και προσόν.

«Η πραγματική θεραπεία για τη φαλάκρα είναι να γίνεις αληθινά γοητευτικός φαλακρός», λέει ο Stolicny με χιούμορ, αλλά συνεχίζει απολύτως σοβαρά: «Αν οι φαλακροί πίστευαν στον εαυτό τους, μια τεράστια βιομηχανία που έχει στηθεί εις βάρος τους θα κατέρρεε μέσα σε μια νύχτα».

Μόνο που όσοι διοικούν αυτή την τεράστια επιχείρηση παγκοσμίως γνωρίζουν ήδη πολύ καλά ότι η θεραπεία που προτείνει ο Stolicny μπορεί να είναι πάμφθηνη, μπορεί να είναι απλή, ταυτόχρονα όμως είναι και η πιο δύσκολη στην εφαρμογή της...

Η αυτοκρατορία της φαλάκρας Facebook Twitter
Η Σταχτοπούτα άραγε θα δεχόταν το γοβάκι από ένα φαλακρό πρίγκηπα;

Με στοιχεία από τον Guardian

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT