Τώρα, σοβαρά, συγχρονίζονται οι περίοδοι γυναικών που ζουν μαζί;

Τώρα, σοβαρά, συγχρονίζονται οι περίοδοι γυναικών που ζουν μαζί; Facebook Twitter
Για χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών πίστευε στο φαινόμενο του συγχρονισμού της περιόδου. Ισχύει, όμως, ή πρόκειται για μύθο;
3

 

 

Το 1971 η Martha McClintock, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέδωσε μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία, γυναίκες που ζούσαν μαζί για καιρό, έμεναν δηλαδή στο ίδιο σπίτι ή αποτελούσαν μέρος της ίδιας ομάδας εργασίας, έβλεπαν τις περιόδους τους να συγχρονίζονται. Μετά από λίγους μήνες, η μία είχε περίοδο τις ίδιες μέρες με τις συγγενείς ή τις συναδέλφους της και αυτό κατά την επιστήμονα σίγουρα σήμαινε πολλά παραπάνω από ομαδική ανάγκη για σοκολάτα, πόνους σε όλη την ομάδα ή απλώς… ομαδικά νεύρα.

Η έρευνα της McClintock είχε γίνει σε περίπου 135 κορίτσια που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο και μοιράζονταν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους και φυσικά τα αποτελέσματα οδηγούσαν σε αυτό που ο πολιτισμένος κόσμος γνωρίζει σήμερα ως «συγχρονισμό κύκλου».

Αρκετά χρόνια αργότερα και σε μία άλλη έρευνα που εκπονήθηκε το 1999 αποκάλυψε ότι ένα 80% πίστευε σε αυτό το φαινόμενο, ενώ ένα 70% παραδεχόταν ότι ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, που «έδενε» την ομάδα, τη γυναικοπαρέα, τα μέλη μιας οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εμπειρία συναίσθησης μεταξύ γυναικών, που ταλαιπωρούνται από τον ίδιο βραχνά της εμμήνου ρύσεως περιγράφεται ως εντυπωσιακή, αλλά ισχύει; Υπάρχει κάτι το αληθές σε αυτό που πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι ορμόνες τους μπορεί να προκαλέσει ή πρόκειται για κάτι που είναι στο μυαλό και ενισχύει τις πιθανότητες σύμπτωσης;

Εδώ και χρόνια η έρευνα της συγκεκριμένης επιστήμονα έχει δεχθεί πολλή κριτική, κυρίως για τα περιθώρια του στατιστικού λάθους, τα οποία φάνηκε να μη λαμβάνει υπ’ όψιν στην αρχική της μελέτη. Προκειμένου να καταρριφθεί η θεωρία της από τότε και μέχρι σήμερα είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για νέες μελέτες, κάποιες επιβεβαιώναν τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας, κάποιες πάλι όχι και σίγουρα όλη αυτή η προσπάθεια γινόταν εναντίον μίας παγκόσμιας πεποίθησης που άγγιζε τα όρια του θρύλου. Δύσκολο να βγάλεις από το μυαλό των γυναικών ότι ο συγχρονισμός της περιόδου δεν έχει να κάνει με τη συντροφικότητα, πόσω μάλλον με τις ορμόνες τους.

Αλλά μετά ήρθε μία νέα έρευνα που εκπονήθηκε σε γυναίκες της φυλής Ντόγκον στη δυτική Αφρική. Εκεί, για περισσότερες από 763 μέρες δεν παρατηρήθηκε ούτε μία φορά το φαινόμενο συγχρονισμού. Τι ήταν όλο αυτό, λοιπόν; Ένα φαινόμενο που μπορούσε να παρατηρηθεί μόνο στις γυναίκες του δυτικού πολιτισμού; Κάτι δεν πήγαινε καλά με το μοντέλο της έρευνας.

Και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια και του επικεφαλής της Jeffrey C. Schank, αποδείχθηκε όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με 186 γυναίκες από την Κίνα που έζησαν μαζί για περίπου έναν χρόνο και επίσης δεν διαπιστώθηκε συγχρονισμός στους κύκλους των περιόδων τους.  

Οι ερευνητές στη συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζουν ότι η έναρξη του κύκλου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και το να συμπέσει η έμμηνος ρύση μίας με μίας άλλης απλώς δίνει την εντύπωση του συγχρονισμού. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο μιας γυναίκας με εκείνους που «πυροδοτούν» την έναρξη του κύκλου μιας άλλης, για να ειπωθεί απλά, απλώς δεν μπορούν να συγχρονιστούν.

Το δεδομένο είναι ότι ένας κύκλος κυμαίνεται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 21 με 35 μέρες, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένος ο τρόπος ζωής μίας γυναίκας σε σχέση με μίας άλλης: διαφορετική διατροφή, διαφορετικός ρυθμός μεταβολισμού, διαφορετικές αντιδράσεις και κυρίως αντιμετώπιση του άγχους της καθημερινότητας είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, σύμφωνα με την έρευνα. Και, ναι, μπορεί να μοιάζει κοινός ο τρόπος ζωής, αλλά ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα και όλο αυτό δεν συγχρονίζεται.

Η πιο πρόσφατη έρευνα έγινε πριν από λίγους μήνες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη δημόσια υγεία και μάλιστα σε ένα δείγμα 30 γυναικών, για την ακρίβεια σε 15 ζευγάρια γκέι γυναικών και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο: κανένας απολύτως ορμονικός συγχρονισμός.

Όπως αναφέρει και σε σχετικό δημοσίευμα του ο Guardian μπορεί διάφορες ιστοσελίδες γυναικείου περιεχομένου να υπερθεματίζουν σε ό,τι αφορά το θέμα του συγχρονισμού, μπορεί το διαδίκτυο να συντηρεί όλον αυτόν τον μύθο, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα είναι κυρία του κύκλου της και καμία φίλη, συγγενής ή σύντροφος δεν μπορεί να τον επηρεάσει, όσο κι αν εξυπηρετεί να πιστεύουμε κάτι τέτοιο για την ενίσχυση των αισθημάτων αλληλεγγύης ή συντροφικότητας σε μία γυναικοπαρέα…

Με στοιχεία από τον Guardian

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ούτε και στατιστικό λάθος. Στα φοιτητικά μου χρόνια, υπήρξα σε κοριτσοπαρέα 8 ατόμων. Όταν ξεκινήσαμε ήταν αδύνατον να κανονίσουμε μπάνιο ας πούμε όλες μαζί. Μετά από άπειρα 24ωρα μαζί, με ξενύχτια, sleepovers κλπ επήλθε ο λεγόμενος συγχρονισμός με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε διακοπές και να είμαστε ολες ΟΚ. Και αυτή δεν ήταν το μοναδικό διάστημα στην ζωή μου στο οποίο παρατήρησα κάτι τέτοιο (και όχι μόνο εγώ σαφώς)