Γιατί είναι απόλυτα υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδικτυακή σας περσόνα

Γιατί είναι απόλυτα υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδικτυακή σας περσόνα Facebook Twitter
"Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ανακούφιση και φανερώνει πνευματική υγεία το να θυμόμαστε ότι μπορούμε να παρατήσουμε αυτούς τους ρόλους που παίζουμε στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή"
1

 

Είναι βλακώδες να λέμε ότι μπορούμε να απεμπλακούμε από το διαδίκτυο. Όπως παλιότερα ήταν βλακώδες να λέμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τηλέφωνο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων και επικοινωνίας του δυτικού κόσμου εξυπηρετείται ή διεκπεραιώνεται μέσω εφαρμογών, μέιλ, μηνημάτων στο messenger, Facebook και ούτω καθεξής.

Είναι, όμως, και καθαρή τρέλα να πιστέψει κανείς ότι είναι ακριβώς ό,τι ανεβάζει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: λίγο έως πολύ –και εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων τερατώδους ειλικρίνειας – ο κόσμος στα social media και ειδικά ο κόσμος που προωθεί μία συγκεκριμένη περσόνο, στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο άτομο, από αυτό που παρουσιάζει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς αυτό δεν οδηγεί στον παραλογισμό; Σύμφωνα με άρθρο του Oliver Burkeman στον Guardian καλό είναι να γίνονται μικρά διαλείμματα από την online ζωή μας, που μας κρατούν σε απόσταση από όλη αυτή την κριτική και την εξ αποστάσεως αλληλεπίδραση που κάποτε μπορεί να μετατραπεί σε τεράστιο βάρος και βραχνά στην ψυχολογία και σε αυτό που πραγματικά είμαστε.

"Ακόμη και εγώ που γράφω αυτά που γράφω, πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι οφείλει να σχολιάσει ένα μεγάλο γεγονός στα social media. Λες και το Twitter περιμένει τη δική μου άποψη γι' αυτό το οτιδήποτε που έχει συμβεί", γράφει ο Burkeman

Ο ίδιος αναφέρει το παράδειγμα της αμερικανίδας δημοσιογράφου Virginia Heffernan, καθώς και το βιβλίο της «Μαγεία και Απώλεια: Το Ίντερνετ είναι τέχνη», η οποία πριν από λίγο καιρό έκανε κάτι πραγματικά έξυπνο: έφτιαξε μία περσόνα στο Twitter, θεομίσητη και ανάλγητη, η οποία έγραφε ακριβώς ό,τι σκεφτόταν η ίδια χωρίς καμουφλάζ και άφηνε ακριβώς αυτή την περσόνα να απορροφά όλο το μίσος και την κακή κριτική, τη στιγμή που εκείνη απολάμβανε τα ταξίδια της, τα παιχνίδια με τ’ ανίψια της και την υγιή κομιλφό παρουσία της στις σελίδες των social media που διατηρούσε με το πραγματικό της όνομα.

Βέβαια, η Heffernan ήξερε είτε ως πραγματικό πρόσωπο είτε ως περσόνα να ζυγίζει λέξεις και καταστάσεις κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους, με αποτέλεσμα παρεξηγήσεις, ί ντριγκες, διαδικτυακούς καβγάδες και άλλα γνωστά και δυσάρεστα. Το θέμα, όμως, δεν είναι εκεί, όπως εξηγεί ο Burkeman. Το θέμα είναι στο κατά πόσο ξεχωρίζουμε εμείς οι ίδιοι την πραγματική μας ταυτότητα από αυτό που σερβίρουμε στα social media.

«Οι πραγματικές διασημότητες, για παράδειγμα, έχουν από καιρό κατανοήσει, ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν υγιείς πνευματικά είναι το να θυμούνται ότι δεν είναι η εικόνα που ο κόσμος λατρεύει. Ο Κάρι Γκραντ είχε πει: όλοι θέλουν να είναι ο Κάρι Γκραντ. Ακόμη κι εγώ θέλω να είμαι αυτός ο τύπος. Αλλά κάτι παράξενο έχει συμβεί με αυτό που αποκαλούμε διασημότητα.  Χάρη στην ευκολία με την οποία δημοσιεύουμε πια τις σκέψεις και τις φωτογραφίες μας online, σχεδόν όλοι έχουν έναν τίτλο. Χωρίς, όμως, να έχουν διαμορφώσει όλοι αρετές διαχείρισης της διαδικτυακής τους φήμης. Κάθε μέρα υποφέρουμε από προσβολές που δεν δυνάμεθα να αντιμετωπίσουμε. Ή ακόμη χειρότερα, παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τη διαδικτυακή περσόνα μας και τη ζωή της. Ακόμη και εγώ που γράφω αυτά που γράφω, πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι οφείλει να σχολιάσει ένα μεγάλο γεγονός στα social media. Λες και το Twitter περιμένει τη δική μου άποψη γι’ αυτό το οτιδήποτε που έχει συμβεί», γράφει ο Burkeman και συνεχίζει:

«Όχι ότι αυτό άρχισε με το διαδίκτυο. Κι ο τελευταίος φοιτητής κοινωνιολογίας γνωρίζει τη θεωρία του Erving Goffman ότι όλο το πλέγμα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης περιέχει παιχνίδια ρόλων, είτε γιατί προσπαθούμε να αποκρύψουμε τον αληθινό εαυτό μας, είτε γιατί δεν διαθέτουμε καθόλου χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ανακούφιση και φανερώνει πνευματική υγεία το να θυμόμαστε ότι μπορούμε να παρατήσουμε αυτούς τους ρόλους ανά πάσα στιγμή ή έστω να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από αυτούς».

Με στοιχεία από τον Guardian

    

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Είναι τόσο δύσκολο να γνωρίσουμε ποιοι ακριβώς είμαστε στη ζωή μας, είναι άθλος να φτάσουμε κάποια στιγμή να δούμε τον πραγματικό μας εαυτό... Θέλει προσπάθεια, θέλει αληθινές σχέσεις που θα μας καθρεφτίσουν, θέλει επαφή με τα κομμάτια μας που μας φοβίζουν περισσότερο και χρόνο ηρεμίας για να μπορέσουμε και πρακτικά να "ακούσουμε" τι έχουμε αληθινά να μας πούμε. Οι νέες μας περσόνες στα social media που με τόσο κόπο και βαβούρα κατασκευάζουμε για να εντυπωσιάσουμε ένα σωρό κόσμο, (που εν τω μεταξύ στην πραγματική ζωή μας είναι τελείως αδιάφορος) μας αποπροσανατολίσουν τελείως από τον αληθινό μας εαυτό. Και γιαυτό τις υιοθετούμε με μεγάλη χαρά και αφοσίωση, όπως άλλωστε κάθε τι βολικό στη ζωή που μας παρασύρει μακρυά από τα δύσκολα... Με τόσο ψέμα και προσποίηση, ας μην κάνουμε παράπονα μετά για το κενό μέσα μας και για την κατάθλιψη των ημερών...