Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή;

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή; Facebook Twitter
7
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Ο κόσμος ψάχνει γρήγορες (και πολλές φορές ιδιαίτερα επίπονες) λύσεις με σκοπό να αποκτήσει το ιδανικό σώμα. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την περίοδο; Είναι πράγματι τόσο ανώδυνες και τόσο αποτελεσματικές; Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Διονύσης-Άδωνις Πάνος παρουσιάζει τις τέσσερις πιο δημοφιλείς δίαιτες και αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Δίαιτα Atkins ('η αλλιώς κετογονική)

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του '70 από τον Dr Atkins και κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια. Δείχνει να είναι η Νο1 επιλογή του κόσμου. Με λίγα λόγια, σε αυτήν τη δίαιτα προσλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους και ιδιαίτερα μικρές ποσότητες υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κατανάλωση ζάχαρης, γάλακτος, γιαουρτιού, φρούτων και λαχανικών και γενικά ό,τι έχει να κάνει με υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ.). Από την άλλη, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος (λευκό και κόκκινο), πουλερικών, οστρακοειδών, λιπαρών τυριών, βουτύρου και μαργαρίνης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.


Πλεονεκτήματα: Γρήγορη απώλεια κιλών.

Μειονεκτήματα: Μεγάλη απώλεια υγρών (εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης), άρα η απώλεια κιλών είναι μια ουτοπία και συνεπώς είναι κάτι τελείως παροδικό. Μείωση της λειτουργίας των νεφρών, με αποτέλεσμα την αδυναμία, δυσκοιλιότητα και προβλήματα με την υγιεινή του στόματος.

Δίαιτα Ζώνης (zone diet)

Στόχος της συγκεκριμένης δίαιτας είναι σε κάθε γεύμα να είναι μοιρασμένη η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών σε αναλογία 30% λιπαρά, 30% πρωτεΐνες και 40% υδατάνθρακες.


Πλεονεκτήματα: Σχετικά εύκολη εφαρμογή.

Μειονεκτήματα: Αν θεωρήσουμε ότι η σωστή αναλογία είναι 65-70% υδατάνθρακες, 20% λιπαρά και 10-15% πρωτεΐνες, μπορούμε πάλι να πούμε ότι και αυτή η δίαιτα υπολείπεται σε θέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάντληση του οργανισμού και την αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας.

Δίαιτα των θερμίδων

Η συγκεκριμένη δίαιτα ανήκει στις πιο παλιές μεθόδους. Ένα σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα διατροφής σίγουρα δίνει βάση στις θερμίδες, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός παράγοντας στον οποίο δίνουν σημασία οι διαιτολόγοι. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ανήκει στις υποθερμιδικές δίαιτες, που η μόνη σημασία τους είναι ο αριθμός των θερμίδων.


Πλεονεκτήματα: Εύκολη στην εφαρμογή. Ελεύθερη επιλογή, ακόμα και σε πιο υγιεινές επιλογές.

Μειονεκτήματα: Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, άρα και σε ενέργεια. Επίσης, λόγω του ότι είναι ελεύθερη στην επιλογή των τροφίμων, κινδυνεύει να είναι ελλιπής όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό εξηγείται πολύ εύκολα αν αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να προσφέρουν το ίδιο στον οργανισμό μας 500 θερμίδες από σοκολατίνα και 500 θερμίδες από κάποιο ψάρι.

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στον συσχετισμό μεταξύ διατροφής και ομάδας αίματος ενός ατόμου. Σε αυτήν τη δίαιτα το άτομο πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες θεωρείται ότι θα το βοηθήσουν να χάσει ευκολότερα βάρος και να βελτιώσει την υγεία του. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχει διαφορετική δίαιτα για κάθε τύπο αίματος.


Μειονεκτήματα: Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά. Η απώλεια βάρους οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και αποκλεισμό ολόκληρων τροφικών ομάδων. Άρα, η δυσλειτουργία του οργανισμού θα είναι εμφανής από τις πρώτες κιόλας ημέρες.


Συμπέρασμα: Το αδυνάτισμα είναι πολύ πιο περίπλοκο απ' όσο φανταζόμαστε. Το να ανατρέχουμε σε μια δίαιτα της μόδας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία μας. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του καθενός. Όπως η τροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, μπορεί να κάνει και το αντίθετο, να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμα.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Bsc, Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. «Δίαιτα - Τρόπος Ζωής», Λαζαράκη 8, Γλυφάδα,215 5202595,6944 928256, www.diaitatroposzois.gr

Διάφορα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Αλήθεια; Αυτές είναι οι δίαιτες πρώτης γραμμής; Δεν έχετε ακούσει τίποτε για Dukan; Μπα, σε καλό σας! Ο περισσοτερος κόσμος αδυνατίζει με ντουκάν. Οι υπόλοιποι κάνουν δίαιτες...
όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε τι πρέπει (π.χ. φρούτα, λαχανικά) και τι δεν πρέπει (π.χ. ψωμιά, γλυκά) να τρώμε. αυτό που δε λέει κανένας διατροφολόγος/διαιτολόγος είναι πως σκατά θα βγάλεις τη μέρα δίχως υδατάνθρακες (και δε λέω μια μέρα που απλά κάθεσαι στον καναπέ), αντλώντας ενέργεια από το σύμπαν ?
Μαλλον δεν γνωριζετε καποια βασικα πραγματα,διοτι τα φρουτα επι το πλειστον ειναι υδατανθρακες.Η μπανανα πχ ειναι σε ποσοστο κοντα στο 70% φρουκτοζη (τυπος ζαχαρης δηλαδη).
Στη σωστή αναλογία την οποία αναφέρετε και είναι 65-70% υδατάνθρακες, 20% λιπαρά και 10-15% πρωτεΐνες έχει καταρριφθεί από την 5ετή έρευνα (2005-2010) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το όνομα << Diogenes>>(1), στη οποία έλαβε μέρος και η Ελλάδα, από την 2ετή έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (2), και από την έρευνα της Ελλάδας που διήρκεσε 11½ χρόνια και έληξε 9 Ιουλίου 2013 (3). Η έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (2) αναφέρει << Επιπρόσθετο πρόβλημα για τους διαβητικούς είναι η παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων (που κυμαίνεται στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων)>>, η αναλογία λοιπόν που προτείνεις η έρευνα έδειξε ότι είναι προβληματική.Για ενημέρωση του λοιπόν όλες αυτές οι πολύχρονες έρευνες αναφέρουν ότι η σωστή αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών είναι περίπου 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά. Ποια διατροφή έχει αυτές τις αναλογίες; <<Η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη>> ή όπως εσύ την αναφέρεις <<Δίαιτα Ζώνης ή Zone Diet)>>. Αυτά προ το παρόν. Αναφορές1. http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Default.htm 2. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/obe.2008.02063. http://news.in.gr/files/1/2013/diabetes.pdfΠαναγιώτης ΔρακόπουλοςΟμοιοπαθητικόςΕιδικός Εφαρμογών ΔιαιτητικήςΠρόεδρος Διατροφικής Ζώνης ΕλλάδοςE-mail:[email protected]Κιν.:6947579520
Θα μπορούσατε να βάλετε τα λινκ των παραπάνω ερευνών (όλων ή κάποιων) απο το pub med; μου φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες έρευνες και θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα σχετικά.