Κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί; Σταματήστε το τώρα, υπάρχει σοβαρός λόγος!

Κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί; Σταματήστε το τώρα, υπάρχει σοβαρός λόγος! Facebook Twitter
Tο άγχος που βιώνει το άτομο τις ώρες που καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρώσει μία κοπιαστική εργασία, επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, που αντιδρούν αθόρυβα στα ερεθίσματα αρνητικών συναισθημάτων.
0

Κανείς δεν πετάει ακριβώς από τη χαρά του, όταν του αναθέτουν μία αγγαρεία ή κατά το κοινώς λεγόμενον τον χώνουν να κάνει τις υπερωρίες των άλλων ή μία δουλειά που κανείς άλλος δεν δέχεται να αναλάβει. Όλοι αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με απροθυμία μεν, αλλά και με αίσθημα παραίτησης και συμβιβασμού: είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα το κάνουμε. Ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το να φέρνουμε εις πέρας υποχρεώσεις που δεν μας ευχαριστούν και μάλιστα σε σταθερή βάση, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την υγεία μας, γενικώς.

Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, το άγχος που βιώνει το άτομο τις ώρες που καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να ολοκληρώσει μία κοπιαστική εργασία, που ακόμη χειρότερα δεν έχει επιλέξει, επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων, που αντιδρούν αθόρυβα στα ερεθίσματα αρνητικών συναισθημάτων. 

Και επειδή καλό είναι που τα ξέρουμε όλα αυτά και που οι επιστήμονες το μελετούν και το ψάχνουν, όμως, τι γίνεται, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε μία αγγαρεία; Όταν το "όχι", λόγου χάριν, ισοδυναμεί με πρόβλημα στον εργασιακό χώρο;

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη συγκεκριμένη δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μία από τις συνηθέστερες συνέπειες της διαρκούς ενασχόλησης με υποχρεώσεις που δεν μας αντιστοιχούν είναι η κατακόρυφη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η εμφάνιση διαβήτη και νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος και η εξασθένηση των φυσικών αντοχών του οργανισμού μας. Το τελευταίο αποτελεί και μία εξήγηση για τον λόγο που εκείνο το κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί εδώ και μήνες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουμε συνέλθει μέσα σε μερικές μέρες. 

"Τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε για ώρες είναι μόνο το ένα σκέλος της εξίσωσης που αφορά όχι μόνο την υγεία της ψυχής μας, που καταπονείται, αλλά και του σώματος μας", λέει η Laura Kubzansky, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών που συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί, το άλλο σκέλος αυτό που εξηγεί πλήρως, γιατί το αίσθημα πίεσης, στενοχώριας και άγχους μας αρρωσταίνει, παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

 

Και επειδή καλό είναι που τα ξέρουμε όλα αυτά και που οι επιστήμονες το μελετούν και το ψάχνουν, όμως, τι γίνεται, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε μία αγγαρεία; Όταν το "όχι", λόγου χάριν, ισοδυναμεί με πρόβλημα στον εργασιακό χώρο;  Τι προτείνουν οι επιστήμονες για τις φορές εκείνες που δεν μπορούμε να απεμπλακούμε από μία αγγαρεία; 

 

Την αντιμετωπίζουμε δημιουργικά, λένε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα. Φτιάχνουμε τον περιβάλλοντα χώρο έτσι ώστε να μας εμπνέει ακόμη και για κάτι που είναι βαρετό, ίσως και ανούσιο και νιώθουμε ότι απομυζεί όλη τη δημιουργικότητα μας. Και γενικώς, ακόμη και εκεί που το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό, θυμόμαστε να χαμογελάμε. Κάνουμε μικρά διαλείμματα με κάτι που μας χαροποιεί.

 

Όσο για το πιο σοβαρό όπλο με το οποίο παλεύεται μία άχαρη δουλειά; Η ψυχολογική προετοιμασία. Έστω και για 5 λεπτά πριν αναλάβουμε βάρδια οχυρώνουμε την ψυχολογία μας με θετική σκέψη και λίγη... πολεμόχαρη ενέργεια. Μας φανταζόμαστε να τα καταφέρνουμε, πριν καν ξεκινήσουμε. Είναι ένα ψυχολογικό τρικ που πιάνει σε αθλητές, στρατιώτες και ασθενείς πριν από ένα σοβαρό χειρουργείο. Λογικά θα έχει αποτέλεσμα και στη φαινομενικά ανώδυνη περίπτωση μιας αγγαρείας (ακόμη).  

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT