To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr

To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr Facebook Twitter
Παρ' όλες τις δυσκολίες, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πλούσια σε art events που ταιριάζουν καθένα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Βασίλης Μπαραχάνος

Φωτογράφος κινηματογραφιστής

Ασχολούμαι με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, συνδυάζοντάς τα με τη skate κουλτούρα και το snowboard. Σχεδόν κάθε μέρα με βρίσκει πίσω από την οθόνη του λάπτοπ μου να επεξεργάζομαι υλικό μου ή δουλεύοντας πάνω σε κάτι καινούργιο κάθε φορά.

Παρ' όλα αυτά, η μέρα μου περιέχει ένα cruising με φίλους στο κέντρο της πόλης, όπου αποτυπώνω φωτογραφικά τις στιγμές μας.

Αυτό που με ενοχλεί αρκετά στη Θεσσαλονίκη είναι ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές για την ανάπτυξη αθλημάτων όπως το skate και ο ποδηλατόδρομος στην παραλία που δεν είναι skate-friendly.

Θα μπορούσα να πω ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα αστικό τοπίο που εμπνέει κόσμο να δημιουργήσει, η επαφή των δημιουργικών ανθρώπων με τα στοιχεία της πόλης σίγουρα τους τονώνει πνευματικά και δημιουργικά.

Η έκφραση και η δημιουργικότητά τους παρατηρείται καθημερινά σε κάθε γωνιά της πόλης, από έναν τοίχο μέχρι μια θεατρική παράσταση! Παρ' όλες τις δυσκολίες, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πλούσια σε art events που ταιριάζουν καθένα.

Έχω ζήσει όλη μου τη ζωη σ' αυτή την πόλη, οπότε έχει επηρεάσει το έργο μου, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, διότι, παρά την αστείρευτη έμπνευσή της, δεν είναι και τόσο εύκολη η διαβίωση εδώ για έναν καλλιτέχνη.

To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr Facebook Twitter
Σίγουρα, για μένα το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της πόλης είναι η νυχτερινή της ζωή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στέλιος Κρητικός

Rap artist

Το καλλιτεχνικό μου όνομα είναι Estilo, είμαι φοιτητής Ψυχολογίας και ταυτόχρονα ασχολούμαι με το χιπ-χοπ. Είμαι μέλος του μουσικού σχήματος Loco Musik και δραστηριοποιούμαστε σε διάφορα events και μουσικές σκηνές, τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου το περνάω στη σχολή. Τον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να τον περνάω στο στούντιο, κάνοντας μουσική, ή με τους φίλους μου σε κάποιο τσιπουράδικο ή παμπ της πόλης.

Σίγουρα, για μένα το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της πόλης είναι η νυχτερινή της ζωή. Νομίζω πως έχει από τα καλύτερα νυχτερινά lifestyles πανευρωπαϊκώς.

Με ενοχλεί η απίστευτη κίνηση που δημιουργείται στους δρόμους τις ώρες αιχμής. Αυτή η χωρίς λόγο καθυστέρηση που βιώνουμε μπορεί να με τρελάνει.

Δημιουργικά, η πόλη ανέκαθεν είχε θετική πορεία. Ειδικά λόγω της Διεθνούς Έκθεσης έχουν έρθει στην πόλη μας πολύ ενδιαφέρουσες διοργανώσεις και events.

To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr Facebook Twitter
Η Θεσσαλονίκη είναι μια έντονα δραστήρια και καλλιτεχνική πόλη. Ένας άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες σίγουρα θα έβρισκε γόνιμο έδαφος για έμπνευση και πειραματισμούς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Θεανώ Γιαννέζη

Εικαστικός

Είμαι εικαστικός και μουσικός. Τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μου τον περνάω στο εργαστήρι μου, όπου επεξεργάζομαι συνεχώς καινούργιες ιδέες και δουλεύω καλλιτεχνικά και μουσικά πρότζεκτ.

Ωστόσο η έμπνευση και η όρεξη δεν έρχονται πάντα, oπότε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα με βρεις να βολτάρω στο κέντρο της πόλης και τα βράδια να απολαμβάνω κάποιο live.

Δυνατά χαρακτηριστικά της πόλης είναι ότι όλα βρίσκονται κοντά, υπάρχει ποικιλία στις επιλογές της διασκέδασης και των δραστηριοτήτων και η ενέργεια των ανθρώπων είναι μονίμως θετική.

Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σ' αυτή την πόλη, οπότε έχει επηρεάσει το έργο μου, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, διότι, παρά την αστείρευτη έμπνευσή της, δεν είναι και τόσο εύκολη η διαβίωση εδώ για έναν καλλιτέχνη.

Πέρα από αυτό, με ενοχλούν κι άλλα πράγματα, όπως τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και το ότι για κάποιον λόγο όλα πάνε πολύ αργά!

Η Θεσσαλονίκη είναι μια έντονα δραστήρια και καλλιτεχνική πόλη. Ένας άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες σίγουρα θα έβρισκε γόνιμο έδαφος για έμπνευση και πειραματισμούς. Γίνονται συνεχώς καινούργια πράγματα και, παρά τα εμπόδια, υπάρχει διάθεση για εξέλιξη.

To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr Facebook Twitter
Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ δυνατή σκηνή στο είδος της μουσικής που προτιμώ. Είναι πλέον ο πυρήνας της χιπ-χοπ σκηνής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Beats Pliz

Mουσικός παραγωγός

Είμαι μουσικός παραγωγός και DJ με το alias «Beats Pliz». Γράφω κυρίως EDM μουσική με αρκετές trap επιρροές με κύριο χαρακτηριστικό τα αμερικανικά rap vocals και τις ανατολίτικες και βαλκανικές μελωδίες.

Ξεκινώντας με έναν δυνατό καφέ και πολλή μουσική στο home studio μου, αρχίζω τη μέρα μου είτε γράφοντας κάποιο beat από την αρχή είτε συνεχίζοντας αυτό που άφησα στη μέση το προηγούμενη βράδυ.

Λίγο πριν πέσει ο ήλιος θα κατέβω στο κέντρο να βρεθώ με κοντινά μου πρόσωπα, κάνοντας μια βόλτα στην Αριστοτέλους, και πριν από τα μεσάνυχτα θα επιστρέψω σπίτι, συνεχίζοντας τη μουσική παραγωγή μέχρι τα ξημερώματα.

Θεωρώ ότι η αργή αίσθηση του χρόνου είναι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της πόλης. Όλα κυλάνε πιο αργά στη Θεσσαλονίκη και αυτό δεν το έχω δει πουθενά αλλού. Νιώθεις περίεργα όταν βιάζεσαι.

Όλα πάνε αργά και ομαλά και αυτό σου χαρίζει μια γαλήνη που δεν έχω ζήσει σε άλλη πόλη. Χαίρεσαι να κάνεις βόλτα και να μην κοιτάς πάνω από τον ώμο σου.

Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ δυνατή σκηνή στο είδος της μουσικής που προτιμώ. Είναι πλέον ο πυρήνας της χιπ-χοπ σκηνής. Επίσης, το είδος της EDM σκηνής που προσπαθώ να πετύχω κι εγώ αποκτά συνεχώς φανατικούς θαυμαστές αλλά και νέους καλλιτέχνες.

Τα μαγαζιά το βράδυ είναι γεμάτα και ο κόσμος δείχνει να περνάει καλά. Όσο περνάει ο καιρός, η σκηνή δυναμώνει και ο κόσμος ζητάει περισσότερα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κάνουμε πιο πολλά και μεγαλύτερα πράγματα.

To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr Facebook Twitter
Για μένα, πολύ δυνατό χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης είναι το ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ζινέτα Kαμινή

Χορογράφος

Είμαι από τη Μυτιλήνη και ασχολούμαι με τον χορό, συγκεκριμένα με το street dance. Διδάσκω σε διάφορες σχολές στην πόλη, οπότε καθημερινά βρίσκομαι σε διαφορετικές περιοχές και συναναστρέφομαι με μαθητές διαφόρων επιπέδων και ηλικιών!

Επίσης αφιερώνω πολύ χρόνο στην προετοιμασία χορογραφιών και πρότζεκτ που αφορούν το αντικείμενό μου.

Για μένα, πολύ δυνατό χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης είναι το ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Θεωρώ ότι επιχειρούνται νέα πράγματα, υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι, απλώς οι προσπάθειές τους δεν είναι πάντα ορατές και αναγνωρίσιμες!

Συμβαίνουν πολλά events, φεστιβάλ, παραστάσεις και κάθε λογής δράσεις, οι οποίες όμως έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και απευθύνονται στο αντίστοιχο κοινό, οπότε ο καθένας συνήθως είναι ενήμερος γι' αυτά που τον αφορούν.

To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr Facebook Twitter
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη δυνατή με πολλές ευκαιρίες, αρκεί να είσαι αυτός που είσαι και να το κάνεις με αγάπη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αλέξανδρος Χαλκίδης

Μπάρμαν, PR promoter

Είμαι 23 ετών, γεννημένος και μεγαλωμένος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Ν.Σ. Σταθμός. Σπούδασα Μαγειρική, δουλεύω σε δύο μαγαζιά, σε τρία διαφορετικά πόστα ‒μάγειρας, μπάρμαν, event planner‒ και ό,τι άλλο προκύψει που με ευχαριστεί και θα το θεωρήσω προσωπική εξέλιξη.

Μια συνηθισμένη μέρα μου είναι... ασυνήθιστη. Τρέλα, ελάχιστος ύπνος για περισσότερη τρέλα, δημιουργία, ανακάλυψη, γέλιο, δίψα για αξέχαστες στιγμές, πάρτι και τα συναφή, άπειρες γνωριμίες, αλητείες αλλά και υπευθυνότητα προς την πόλη που μας παρέχει όλα αυτά.

Πιστεύω πως το μέγεθος της Θεσσαλονίκης είναι τέτοιο ώστε σου παρέχει συνεχή εξέλιξη. Όλα είναι οικεία, αλλά ταυτόχρονα ξένα. Αυτήν τη στιγμή γίνονται νέα πράγματα, η πόλη είναι ενεργή σε πολλούς τομείς, συμβαίνουν πράγματα για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

Είναι μια πόλη δυνατή με πολλές ευκαιρίες, αρκεί να είσαι αυτός που είσαι και να το κάνεις με αγάπη.

To νέο αίμα της Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LiFO.gr Facebook Twitter
Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν και μ' ενοχλούν, καθώς δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όλγα Μαρία Μάγγελ

Τattoo artist

Έχω αποφοιτήσει από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ασχολούμαι επαγγελματικά με την τέχνη της δερματοστιξίας εδώ και πέντε χρόνια. Μια συνηθισμένη μέρα μου ξεκινά με μια βόλτα στα στενά της Θεσσαλονίκης με τον σκύλο μου τον Άρη.

Έπειτα κατηφορίζω στην δουλειά μου, στο Nico Tattoo Svolou, όπου και περνάω όλη την ημέρα μου, ζωγραφίζοντας και κάνοντας τατουάζ. Καταλήγω σε κάποιο σπίτι ή έξω, παρέα με καλούς φίλους.

Υπάρχουν τόσο πολλά που μπορείς να δεις και να ζήσεις σ' αυτή την πόλη. Εκτός από την ιστορική και πολιτιστική ψυχή της, σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι η ζωντάνια της, τα ιδιαίτερα στέκια της και το καταπληκτικό φαγητό της. Η καρδιά της πόλης αυτής χτυπά δυνατά και περιμένει να την εξερευνήσεις.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν και μ' ενοχλούν, καθώς δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για όλη την Ελλάδα. Προσπαθώ να τα ξεπερνώ όσο είναι εφικτό και να κάνω τη δική μου ζωή και των γύρω μου καλύτερη.

Όσα μου λείπουν, και είναι αρκετά, τα αντισταθμίζω με τη δημιουργία, δουλειά και προσπάθεια για καλύτερο και ποιοτικότερο χρόνο και, τελικά, με αγάπη για όσα μπορώ και ελπίζω να κάνω.

Πιστεύω ότι γίνονται προσπάθειες από αξιόλογους ανθρώπους και υπάρχει δυναμική από νέους που θέλουν και αρκετές φορές μπορούν. Όμως, δυστυχώς, η κρίση και η κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει πολλά.

Επιπλέον, η μετανάστευση είναι δεδομένη και η κατάσταση χειροτερεύει παντού. Σε μια χώρα που βιώνει τέτοιες καταστάσεις και προβλήματα τα πάντα είναι δύσκολα, ακόμη και τα όνειρα πολλές φορές...

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόδρομος Νικηφορίδης: «Δεν χρειαζόμαστε άλλα μουσεία»

Design / Πρόδρομος Νικηφορίδης: «Δεν χρειαζόμαστε άλλα μουσεία»

Ο αρχιτέκτονας που βρίσκεται πίσω από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας μιλάει στο LiFO.gr για το εν εξελίξει πρότζεκτ του μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», το βαρύ ιστορικό αποτύπωμα της Θεσσαλονίκης, την ακμή της Άνω Πόλης και την «κόντρα» του με τον Γιάννη Μπουτάρη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ