Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
LIGHTBOX

Οι αυθεντικές εικονογραφήσεις για τους «Πέντε Φίλους» της Enid Blyton

H Eileen Soper εμπλούτισε με τις εικόνες της τις πρώτες, συλλεκτικές εκδόσεις της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων, τη δεκαετία του '50

Όσοι υπήρξαμε πιτσιρίκια στις δεκαετίες του '70 και '80, πιθανότατα περάσαμε ώρες και ώρες βουτηγμένοι μέσα στη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των βιβλίων της φοβερής Αγγλίδας Enid Blyton. Οι Μυστικοί Εφτάτα Πέντε Λαγωνικά και οι Πέντε Φίλοι μας κράτησαν συντροφιά τα βαρετά καλοκαιρινά μεσημέρια, μας έκαναν να ταυτιστούμε με τους ανήλικους πρωταγωνιστές τους και κυρίως μας έκαναν να διψάμε, μαζί με την καλοκαιρινή μας παρέα, να πάρουμε τους φακούς μας για να εξερευνήσουμε ένα παρατημένο σπίτι ή οτιδήποτε μπορεί να μας φαινόταν μυστηριώδες, ελπίζοντας να πέσουμε πάνω σε ένα κρυμμένο θησαυρό ή να εξιχνιάσουμε κάποιο φοβερό μυστήριο.

 

Μεγάλο κομμάτι της γοητείας των ιστοριών της Enid Blyton ήταν και οι εικόνες που τις συνόδευαν. Οι χαρακτηριστικές αυτές εικονογραφήσεις είναι της σπουδαίας Αγγλίδας Eileen Soper, που έγινε διάσημη για το μεγάλο της έργο στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Η Soper εμπλούτισε με τις εικόνες της και τα 21 βιβλία στη διάσημη σειρά «Πέντε Φίλοι» ("Famous Five").


Εδώ παρουσιάζεται μια σειρά εικονογραφήσεων που περιλαμβάνεται σε τρεις αυθεντικές αγγλικές εκδόσεις της σειράς των «Πέντε Φίλων», οι οποίες τυπώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '50 στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως μέχρι και οι ράχες των εκδόσεων είναι πανέμορφα σχεδιασμένες, καθώς και το πόσο εντυπωσιακά λειτουργεί η χρήση του μαύρου και ενός μόνο επιπλέον μελανιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Five on A Secret Trail" - Έκδοση του 1956

"Five Run Away Together", 1953

"Five on A Treasure Island", 1954

Όλες εκδόσεις του οίκου Hodder & Saughton

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ