Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη

Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
1



Μπορείτε να θυμηθείτε 5 γυναίκες επιστήμονες; Μάλλον όχι. Σίγουρα θα θυμηθείτε τη Μαρία Κιουρί,  τη βραβευμένη δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ επιστήμονα, το έργο της οποίας οδήγησε στην ανακάλυψη της ραδιενέργειας. Ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες άλλες γυναίκες η δουλειά των οποίων έχει θεμελιώσει την επιστήμη όπως την γνωρίζουμε σήμερα,  αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τα ονόματά τους ή τα επιτεύγματά τους.

«Τις κρατούσαν μακριά από την εκπαίδευση, από φόβο μήπως δεν γίνουν καλές σύζυγοι και μητέρες. Αλλά εκείνες επέμεναν», λέει η νευροεπιτήμονας και σχεδιάστρια Amanda Phingbodhipakkiya, δημιουργός του "Beyond Curie". Το πρότζεκτ της είναι μία σειρά από πόστερς γραφικών που παρουσιάζουν 32 γυναίκες επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο- τέλεια για να κρεμαστούν στους τοίχους σχολικών τάξεων. 

«Υπάρχουν τόσο πολλά παραδείγματα γυναικών που διέπρεψαν στην επιστήμη και πολλοί λίγοι γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι. Οι ιστορίες τους μπορούν να εμπνεύσουν και ο κόσμος πρέπει να τις μάθει.» Η Phingbodhipakkiya θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί το έργο αυτών των γυναικών, ειδικά σήμερα με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ όπου καλλιεργείται ένα συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα που νορμαλοποιεί τα μισογυνικά σχόλια.

Ανάμεσα στις γυναίκες που απεικονίζονται στα πόστερ της είναι και η Mae Jemison, η φυσικός και πρώτη μαύρη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, η Chen-Shiung Wu μια εξέχουσα φυσικός του 20ου αιώνα που συνέβαλε με το έργο της στο Manhattan project και η Ada Lovelace η πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια υπολογιστών. 

Η Phingbodhipakkiya παρουσίασε το "Beyond Curie" στο Kickstarter στα τέλη του Γενάρη ελπίζοντας όχι μόνο να βρεί τρόπους να χρηματοδοτηθεί αλλά και να δημιουργήσει μία κοινότητα γύρω απ' αυτό. Φιλοδοξεί κάποια στιγμή οι αφίσες της να εκτεθούν για να έχουν μία πιο άμεση επαφή με το κοινό και ήδη ψάχνει εκδοτικό οίκο για να τυπωθούν σε βιβλίο. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι δουν το πρότζεκτ τόσο περισσότεροι θα μάθουν γι' αυτές τις καταπληκτικές γυναίκες. Ίσως έτσι σιγά-σιγά καταριφθούν τα φυλετικά στερεότυπα στο χώρο της επιστήμης. »

Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Ada Lovelace (1815–1852). Μαθηματικός. Θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Françoise Barré-Sinoussi. Γαλλίδα ιολόγος και διευθύντρια στο κέντρο λοιμώξεων του Ινστιτούτου Παστέρ. Ανακάλυψε μεταξύ άλλων τον ιό HIV το 1983.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Elizabeth Blackburn (26 Νοεμβρίου 1948). Αυστραλοαμερικανίδα βιολόγος που μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής το 2009 με την Carol Greider.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Grace Brewster Murray Hopper (9 Δεκεμβρίου 1906 – 1 Ιανουαρίου 1992). Αμερικανίδα computer scientist και ναύαρχος των ΗΠΑ .[1] Το 1944, ήταν μία από τους πρώτους προγραμματιστές του υπολογιστή Harvard Mark I και εφηύρε τον πρώτο μεταγλωττιστή για μια γλώσσα προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Barbara McClintock (16 Ιουνίου1902- 2 Σεπτεμβρίου 1992). Αμερικανίδα επιστήμονας και κυτταρογενετιστής. Βραβεύτηκε το 1983 με το Νόμπελ Ιατρικής.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
James Miranda Stuart Barry (1789-1799 – 25 Ιουλίου 1865). Ιρλανδός στρατιωτικός χειρούργος. Γεννήθηκε ως Margaret Ann Bulkley αλλά επέλεξε να ζήσει ως άντρας για να μπορέσει να σπουδάσει. Το φύλο του έγινε γνωστό μόνο μετά το θανατό του. Μεταξύ των επιτευγμάτων του ήταν και η πρώτη καισαρική τομή στην Αφρική, στην οποία τόσο η μητέρα όσο και το παιδί επέζησαν.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Carol Greider (15 Απριλίου 1961). Αμερικανίδα μοριακή βιολόγος, πρωτοπόρος στην έρευνα σχετικά με τη διάρθρωση των τελομερών (τα άκρα των χρωμοσωμάτων). Τιμήθηκε με το 2009 το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Chen-Shiung Wu (31 Μαίου 1912-16 Φεβρουαρίου 1997). Πειραματική φυσικός που με τις έρευνές της συνέβαλε σημαντικά στο τομέα της πυρηνικής φυσικής.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Katherine Johnson (26 Αυγούστου 1918). Αφροαμερικανίδα φυσικός και μαθηματικός που συνέβαλε στην αεροναυπηγική και στα διαστημικά προγραμμάτα των ΗΠΑ, με την εφαρμογή των ψηφιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη NASA.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Lise Meitner (7 Νοεμβρίου 1878 – 27 Οκτωβρίου 1968). Φυσικός με αυστριακή- σουηδική καταγωγή η οποία εργάστηκε στο τομέα της ραδιενέργειας και τη πυρηνικής φυσικής. Η έρευνά της για την πυρηνική σχάση οδήγησε στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Mae Jemison (1 Οκτωβρίου 1956). Αμερικανίδα μηχανικός γιατρός και αστροναύτης της NASA.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Maryam Mirzakhani (3 Μαίου 1977). Ιρανή μαθηματικός. Η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ιρανή που τιμήθηκε με το Fields Medal, το πιο διάσημο βραβείο στα μαθηματικά.
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Rita Levi-Montalcini (22 Απριλίου 1909 – 30 Δεκεμβρίου 2012). Ιταλίδα νευροβιολόγος. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1986 για την ανακάλυψη του νευρικού αυξητικού παράγοντα (NGF).
Beyond Curie: Οι Γυναίκες στην Επιστήμη Facebook Twitter
Rosalyn Sussman Yalow (19 Ιουλίου 1921 – 30 Μαίου 2011). Κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 1977 για την ανάπτυξη της ραδιοανοσοδοκιμασίας (RIA).
Πρόσωπα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

1 σχόλια